Is het normaal dat je moet wennen aan lenzen?

Ja, iedereen moet in meer of mindere mate wennen aan het dragen van contactlenzen. Voor de ene persoon gaat dit gemakkelijker dan voor de andere. Maar maak je geen zorgen, vroeg of laat zal ook jij wennen aan het dragen van contactlenzen. Tijdens de eerste periode bepaal je met jouw contactlensspecialist een opbouwschema om de draagtijd geleidelijk op te bouwen. Gaat dit te snel of heb je op een bepaalde dag last van geïrriteerde of vermoeide ogen? Je kunt het opbouwschema altijd aanpassen en je lenzen voor de rest van de dag uitdoen.

Ga jij voor de eerste keer lenzen proberen? Lees dan eens onze tips en informatie over de eerste keer lenzen dragen. Lees je ook in over het indoen van lenzen en het uitdoen van lenzen. We hebben handige stappenplannen en video’s voor je klaar staan. Ben jij op zoek naar andere informatie over lenzen? Wij hebben voor jou een overzichtspagina met alles over lenzen. Daar vind je de antwoorden op al je vragen. 

Kun je meteen lenzen dragen?

Ja, vrijwel iedereen heeft de mogelijkheid om meteen lenzen te dragen. Het maakt daarbij niet uit of je al een bril draagt of niet. Het is belangrijk om je te realiseren dat je altijd eerst een aparte lenzenaanmeting moet doen, voordat je kunt beginnen met het dragen van lenzen. De sterktes van een bril en contactlenzen zijn namelijk verschillend. Wist je dat ook kinderen lenzen kunnen dragen? Er is geen sprake van een specifieke minimumleeftijd. Belangrijk is dat kinderen zelfstandig en hygiënisch met de lenzen om kunnen gaan, en dat hun ogen de lenzen verdragen.

Hoe lang duurt het om te wennen aan contactlenzen?

De wenperiode verschilt per persoon en per type lens. Aan zachte lenzen kun je al binnen enkele uren gewend raken. Het wennen aan harde lenzen kan meerdere dagen tot een paar weken nodig hebben. Het is hierbij belangrijk dat je je ogen de tijd geeft en het dragen van lenzen rustig opbouwt. Sommige mensen raken zelfs nooit gewend aan harde lenzen en stappen daarom over op zachte lenzen. Er zijn een aantal verschillen tussen het wennen aan harde lenzen en zachte lenzen, wij leggen ze voor je uit.

Wennen aan harde lenzen

Het wennen aan harde lenzen duurt vaak langer dan wennen aan zachte lenzen. Harde lenzen zijn namelijk minder flexibel, waardoor ze zich minder goed vormen naar de bolling van je oog. Hierdoor bewegen ze zich gemakkelijker over je oog. De frictie die ontstaat kan onwennig aanvoelen en kan ervoor zorgen dat het wennen aan de lenzen langer duurt. Daarnaast worden harde lenzen sneller vies en beschadigen ze sneller. Het is daarom belangrijk dat je harde lenzen goed schoonmaakt en dat je er voorzichtig mee omgaat. Eenmaal gewend kunnen harde lenzen 2 tot wel 3 jaar meegaan.

Wennen aan zachte lenzen

In het algemeen raken mensen sneller gewend aan zachte lenzen dan aan harde lenzen. Zachte lenzen zitten comfortabeler doordat ze flexibeler zijn en zich gedeeltelijk vormen naar de bolling van je oog. Zachte lenzen laten ook beter zuurstof door, waardoor je minder snel last krijgt van droge ogen. Bovendien beschadigen zachte lenzen minder snel, wat erg fijn kan zijn als jij nog zoekt naar de juiste techniek voor het in- en uitdoen van je lenzen.

Wennen aan lenzen met een cilinder 

Lenzen met een cilinder worden ook wel torische contactlenzen genoemd. Torische contactlenzen zijn lenzen met twee verschillende sterktes. Deze lenzen zijn speciaal voor mensen met een cilinderafwijking, ook wel astigmatisme genoemd. Het is belangrijk om rekening te houden met de pasvorm en richting van de lens. Omdat lenzen met een cilinder een bepaalde richting hebben, moeten ze goed op het oog blijven zitten. Het is van belang om de torische contactlenzen goed aan te laten meten, omdat ze een middenas hebben waardoor de zichtlijn scherp blijft. Er zijn verschillende soorten torische lenzen: harde en zachte torische lenzen. Harde torische lenzen blijven beter zitten, maar het duurt bij deze lenzen vaak wat langer voordat je er aan gewend bent. Zachte torische lenzen voelen wat prettiger aan, maar laat deze dan wel goed aanmeten bij een van onze opticiens. Zo zorg jij ervoor dat je met gemak kunt wennen aan jouw lenzen met cilinder.

Maak een afspraak  Vind een winkel

Wat zijn mogelijke bijwerkingen voor beginnende lenzendragers?

Beginnende lenzendragers kunnen verschillende bijwerkingen ervaren. Meestal gaan deze over nadat je ogen gewend raken aan het dragen van lenzen. Als de klachten blijven aanhouden, dan raden we je aan om contact te zoeken met jouw contactlensspecialist. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Tranende ogen. Dit is wellicht de meest voorkomende bijwerking voor beginnende lenzendragers. Je ogen beginnen te tranen, omdat ze niet gewend zijn aan lenzen. Dit zal snel overgaan, geef je ogen vooral de tijd.

  • Een zwervende lens. Contactlenzen drijven op het traanfilm op je oog en zitten dus niet vast. Maak je geen zorgen als de lens in het begin wat beweegt. Een goede lens zal zich snel aanpassen aan de bolling van je oog. Wrijf vooral niet te veel in je ogen, dit vergroot de kans dat je lens zich over je oog gaat bewegen.

  • Droge ogen. Je ogen worden gehydrateerd door traanvocht. Je lenzen liggen op het traanvocht en nemen dit tegelijkertijd op. Het vocht verdampt deels in de lucht, waardoor je ogen kunnen uitdrogen. Andere oorzaken van droge ogen zijn te lang, verkeerd, versleten of vieze lenzen dragen. Heb jij snel last van droge ogen? Overleg dan met jouw contactlensspecialist welk type lenzen het meest geschikt zijn en wat je verder kunt doen om dit te voorkomen. Lees ook eens onze tips voor droge ogen door lenzen.

  • Vermoeide ogen. Je ogen laten wennen aan contactlenzen kost energie. Soms ben je er - bewust of onbewust - zelfs constant mee bezig. Dit kan leiden tot vermoeide ogen. Voel jij dat je ogen vermoeid raken of zitten je lenzen niet meer zo comfortabel? Doe dan je lenzen uit voor de rest van de dag.

  • Wazig zicht. De combinatie van droge en vermoeide ogen kan leiden tot wazig zicht. Daarnaast kan wazig zicht ontstaan door het dragen van vieze, beschadigde of droge lenzen. Beginnende lenzendragers zijn geneigd om veel in hun ogen te wrijven, wat de lens kan beschadigen. Verder kunnen lenzen schade oplopen bij het indoen en uitdoen. Vieze en droge lenzen verhelp je door lenzen schoon te maken met lenzenvloeistof. Heb je geen lenzenvloeistof bij de hand? Lees hier wat je kunt doen als je je lenzenvloeistof vergeten bent.

Tips voor het wennen aan lenzen

Het is voor iedereen onwennig om voor het eerst lenzen te dragen. Hieronder lees je een aantal handige tips om de wenperiode makkelijker door te komen en bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen.