Jij of je kind bijziend? Maak een afspraak

Vind jouw Pearle

Wat zijn de symptomen van bijziendheid?

Het meest kenmerkende symptoom van bijziendheid is dat je dingen in de verte niet scherp kunt zien. Dit kan leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn en gespannen of vermoeide ogen. 

Wat is de oorzaak van bijziendheid?

Wanneer je bijziendheid ontwikkelt, wordt je oogbol langzaamaan ovaal, terwijl deze rond hoort te zijn. Dit kan gebeuren door te vaak en te lang naar iets van dichtbij te kijken (bijv. een beeldscherm of boek). Ogen raken dan gewend aan dichtbij kijken en kunnen op termijn niet meer goed in de verte kijken.

Bijziendheid bij kinderen

Ook kinderen kunnen bijziend zijn. Sommige kinderen worden geboren met bijziendheid, maar meestal ontstaat de afwijking pas op een latere leeftijd. Kinderen hebben meer kans om bijziend te worden als:

  • Bijziendheid in de familie zit.

  • Ze veel binnen zijn en te weinig buiten spelen. 

  • Ze veel dichtbij kijken (lezen of op een beeldscherm kijken). 

  • Ze te vroeg geboren zijn. 

Vooral kinderen turen steeds vaker op schermpjes, en brengen weinig tijd buiten door. Maar buitenspelen is super goed voor de ontwikkeling van ogen. De ogen worden continu getraind door veraf en dichtbij kijken af te wisselen.
Kinderen die minimaal 2 uur per dag naar buiten gaan, hebben in de toekomst minder kans om bijziend te worden dan leeftijdsgenootjes die dat niet doen.

Door de lockdown is onze schermtijd fors toegenomen. De dagelijkse schermtijd van volwassenen steeg met 14%, die van kinderen met 33%. Slecht dus voor ontwikkeling van bijziendheid! Je leest hier meer over het onderzoek

Wist je dat 35% van de Nederlandse kinderen al een bril draagt? We deden samen met Motivaction onderzoek naar het zicht van Nederlanders. 

Bekijk het volledige onderzoek

Is bijziend plus of min?

Bijziend is min en verziend is plus. Als je bijziend bent, heb je dus baat bij een min-bril of min-contactlenzen. Bijziendheid is het tegenovergestelde van verziendheid. Als je verziend bent, dan zie je dingen van dichtbij niet scherp. Lees meer over verziendheid

Verschillende soorten bijziendheid

Als je bijziend bent, dan vallen lichtstralen vóór het netvlies in plaats van op het netvlies. Dit kan twee redenen hebben:

  1. De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te groot. Deze vorm van bijziendheid noemen we axiale myopie of as-myopie. De meeste mensen die bijziend zijn, hebben axiale myopie.
  2. Het hoornvlies of de ooglens is te bol, waardoor de lichtstralen te veel gebroken worden. Deze zeldzame vorm van bijziendheid noemen we refractieve myopie of brekingsmyopie.

Hoe ziet de behandeling van bijziendheid eruit?

Myopie kan op diverse manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  1. Een bril. Het dragen van een bril voor veraf is de meest gangbare behandeling van myopie. Een ‘min-bril’ zorgt ervoor dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen, waardoor je weer scherp kunt zien. 

  2. Contactlenzen. Als je liever geen bril wilt dragen, dan kun je kiezen voor contactlenzen. Contactlenzen doen hetzelfde als een bril. 

  3. Een laserbehandeling. 

  4. Een operatieve behandeling. 

Overleg altijd met je oogarts, opticien of optometrist wat voor jou de beste behandeling is. 

Kom langs en laat je ogen gratis opmeten

Denk jij dat jij bijziend bent of je kind bijziend is? Negeer de symptomen niet en laat je ogen gratis controleren door één van onze gediplomeerde opticiens en optometristen. Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt.