Denk je dat je bijziend bent? Maak een afspraak

Vind jouw Pearle

Is bijziend plus of min?

Bijziend is min en verziend is plus. Als je bijziend bent, heb je dus baat bij een min-bril of min-contactlenzen. 

Wat zijn de symptomen van bijziendheid?

Het meest kenmerkende symptoom van bijziendheid is dat je dingen in de verte niet scherp kunt zien. Dit kan leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn en gespannen of vermoeide ogen. 

Wat is de oorzaak van bijziendheid?

Als je bijziend bent, dan vallen lichtstralen vóór het netvlies in plaats van op het netvlies. Dit kan twee redenen hebben:

  1. De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te groot. Deze vorm van bijziendheid noemen we axiale myopie of as-myopie. De meeste mensen die bijziend zijn, hebben axiale myopie.

  2. Het hoornvlies of de ooglens is te bol, waardoor de lichtstralen te veel gebroken worden. Deze zeldzame vorm van bijziendheid noemen we refractieve myopie of brekingsmyopie.

Bijziendheid bij kinderen

Ook kinderen kunnen bijziend zijn. Sommige kinderen worden geboren met bijziendheid, maar meestal ontstaat de afwijking pas op een latere leeftijd. Kinderen hebben meer kans om bijziend te worden als:

  • Bijziendheid in de familie zit.

  • Ze veel binnen zijn en te weinig buiten spelen. 

  • Ze veel dichtbij kijken (lezen of op een beeldscherm kijken). 

  • Ze te vroeg geboren zijn. 

Verantwoord schermgebruik voor je kind

Wist je dat kids gemiddeld 5 uur per dag naar een scherm kijken en dit oogklachten tot gevolg kan hebben? In de video hieronder geven we je graag wat tips voor verantwoord schermgebruik! Hoe gezond zijn de ogen van jouw kind? Doe samen de online oogtest.

Hoe ziet de behandeling van bijziendheid eruit?

Myopie kan op diverse manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  1. Een bril. Het dragen van een bril voor veraf is de meest gangbare behandeling van myopie. Een ‘min-bril’ zorgt ervoor dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen, waardoor je weer scherp kunt zien. 

  2. Contactlenzen. Als je liever geen bril wilt dragen, dan kun je kiezen voor contactlenzen. Contactlenzen doen hetzelfde als een bril. 

  3. Een laserbehandeling. 

  4. Een operatieve behandeling. 

Overleg altijd met je oogarts, opticien of optometrist wat voor jou de beste behandeling is. 

Kom langs en laat je ogen gratis opmeten

Denk jij dat je bijziend bent? Negeer de symptomen niet en laat je ogen gratis controleren door één van onze gediplomeerde opticiens en optometristen. Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt.