Jij of je kind bijziend? Maak een afspraak
Wat is bijziendheid?
In het kort: bijziendheid (myopie) is een oogafwijking waarbij je veraf minder scherp ziet. Dit wordt veroorzaakt door een te lange oogas of een ooglens die te bol is. Daardoor valt het licht in je oog niet op je netvlies, maar net ervoor. Je draagt een bril of lenzen met een minsterkte om bijziendheid te corrigeren.
Hoe ziet iemand die bijziend is?
Bij bijziendheid zie je dichtbij scherp, maar veraf wazig. Als je ogen in de verte kijken, dan zijn je ooglenzen plat. Hierdoor breken je hoornvlies en ooglens binnenkomende lichtstralen zo op dat het licht precies op het netvlies valt. Zo ontstaat er een helder beeld. Als je bijziend bent, dan vallen de lichtstralen vóór het netvlies in plaats van precies op het netvlies. Hierdoor heb je last van wazig zicht als je in de verte kijkt.
Wat is het verschil tussen bijziendheid en verziendheid?
Bijziendheid is het tegenovergestelde van verziendheid. Bij bijziendheid zie je veraf niet scherp, doordat lichtstralen in je oog voor je netvlies samenvallen in plaats van erop. Ben je verziend, dan zie je dingen van dichtbij juist niet goed en vallen lichtstralen samen achter je netvlies. Lees hier meer over verziendheid.
Is bijziend plus of min?
Bijziend is min en verziend is plus. Als je bijziend bent, heb je dus baat bij een min-bril of min-contactlenzen. We noemen dit ook wel een min-sterkte.
Wat is ernstige bijziendheid (hoge myopie?)
Hoge myopie is een degeneratieve aandoening waarbij de sterkte (dioptrie) minimaal -6.00 is of lager. Dit wordt veroorzaakt door een te diepe oogas. Ongeveer 30% van de mensen met bijziendheid heeft hoge myopie. Mensen met hoge myopie hebben een verhoogde kans op staar en glaucoom.
Wat zijn de symptomen van bijziendheid?
Weet je niet zeker of je bijziend bent? Je herkent bijziendheid aan de volgende symptomen.
-
Je ziet voorwerpen van veraf niet scherp;
-
Je hebt hoofdpijn;
-
Je hebt vermoeide ogen;
-
Je knijpt veel met je ogen.
Wat zijn de oorzaken van bijziendheid?
Als je bijziend bent, dan vallen lichtstralen vóór het netvlies in plaats van precies op het netvlies. Dit kan twee oorzaken hebben:
-
Het oog is te lang. Hierdoor is de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te groot. Deze vorm van bijziendheid noemen we axiale myopie of as-myopie. De meeste mensen die bijziend zijn, hebben axiale myopie.
-
Het hoornvlies of de ooglens is te bol. Hierdoor worden de lichtstralen te veel gebroken. Deze zeldzame vorm van bijziendheid noemen we refractieve myopie of brekingsmyopie.
Wanneer je bijziendheid ontwikkelt, wordt je oogbol langzaam ovaal, terwijl deze rond hoort te zijn. Dit kan gebeuren door te vaak en te lang naar iets van dichtbij te kijken (bijvoorbeeld een beeldscherm of boek). Je ogen raken dan gewend aan dichtbij kijken en kunnen op termijn niet meer goed in de verte kijken.
Vooral kinderen worden hierdoor steeds vaker bijziend. Lees meer over bijziendheid bij kinderen.
Hoe ziet de correctie van bijziendheid eruit?
Myopie kan op diverse manieren gecorrigeerd worden, namelijk door middel van:
-
Een bril. Het dragen van een bril voor veraf is de meest gangbare behandeling van myopie. Een ‘min-bril’ zorgt ervoor dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen, waardoor je weer scherp kunt zien.
-
Contactlenzen. Als je liever geen bril draagt, dan kun je kiezen voor contactlenzen. Contactlenzen doen hetzelfde als een bril.
-
Een laserbehandeling. Tijdens een laserbehandeling wordt door middel van een laserstraal de vorm van het hoornvlies aangepast. Zo zie je weer scherp zonder bril of contactlenzen. Een laserbehandeling vindt plaats in het ziekenhuis of in een speciale oogkliniek.
Overleg altijd met je oogarts, opticien of optometrist wat voor jou de beste behandeling is.
Kan bijziendheid met het ouder worden genezen?
Bijziendheid verbetert niet vanzelf. Het genezen van bijziendheid kan alleen door middel van een chirurgische ingreep, zoals een laserbehandeling of lensvervanging. De symptomen van bijziendheid kun je ook verhelpen door het dragen van een bril of contactlenzen.
Kun je bijziendheid verbeteren door je ogen te trainen?
Nee, het ‘trainen’ van de oogspieren om bijziendheid te verhelpen of te verbeteren is een fabel. Sommige mensen claimen dat dit wel mogelijk zou zijn, maar dit is niet waar.
Kom langs en laat je ogen gratis opmeten
Denk jij dat jij bijziend bent? Kom dan langs in de winkel voor een gratis oogmeting. Daar staan onze gediplomeerde opticiens voor je klaar. Een oogmeting (ter waarde van €30) is gratis bij aankoop van een complete bril of als blijkt dat er geen zichtoplossing nodig is.
Forse toename schermtijd tijdens lockdown
Door de lockdown is onze schermtijd fors toegenomen. De dagelijkse schermtijd van volwassenen steeg met 14%, die van kinderen met 33%. Slecht dus voor ontwikkeling van bijziendheid! Je leest hier meer over het onderzoek.
Wist je dat 35% van de Nederlandse kinderen al een bril draagt? We deden samen met Motivaction onderzoek naar het zicht van Nederlanders.