Jij of je kind bijziend? Maak een afspraak

Wat is bijziendheid?

Om te begrijpen wat bijziendheid is, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je oog precies werkt.

Als je ogen in de verte kijken, dan zijn je ooglenzen plat. Hierdoor kunnen je hoornvlies en ooglens binnenkomende lichtstralen op de juiste manier opbreken, waardoor ze precies op het netvlies vallen. Zo ontstaat er een helder beeld. Als je bijziend bent, dan vallen de lichtstralen vóór het netvlies in plaats van precies op het netvlies. Hierdoor heb je last van wazig zicht als je in de verte kijkt. 

Een ander woord voor bijziendheid is myopie. Bijziendheid is het tegenovergestelde van verziendheid. Ben je verziend, dan zie je dingen van dichtbij juist niet goed. Lees meer over verziendheid

Is bijziend plus of min?

Bijziend is min en verziend is plus. Als je bijziend bent, heb je dus baat bij een min-bril of min-contactlenzen. We noemen dit ook wel een min-sterkte.

Wat zijn de symptomen van bijziendheid?

Het meest kenmerkende symptoom van bijziendheid is dat je dingen in de verte niet scherp kunt zien. Dit kan weer leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn en gespannen of vermoeide ogen

Wat is de oorzaak van bijziendheid?

Als je bijziend bent, dan vallen lichtstralen vóór het netvlies in plaats van precies op het netvlies. Dit kan twee redenen hebben:

  1. Het oog is te lang, waardoor de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te groot is. Deze vorm van bijziendheid noemen we axiale myopie of as-myopie. De meeste mensen die bijziend zijn, hebben axiale myopie. 

  2. Het hoornvlies of de ooglens is te bol, waardoor de lichtstralen te veel gebroken worden. Deze zeldzame vorm van bijziendheid noemen we refractieve myopie of brekingsmyopie.

Wanneer je bijziendheid ontwikkelt, wordt je oogbol langzaam ovaal, terwijl deze rond hoort te zijn. Dit kan gebeuren door te vaak en te lang naar iets van dichtbij te kijken (bijvoorbeeld een beeldscherm of boek). Je ogen raken dan gewend aan dichtbij kijken en kunnen op termijn niet meer goed in de verte kijken.

Vooral kinderen worden hierdoor steeds vaker bijziend. Lees meer over bijziendheid bij kinderen

Wanneer je bijziendheid ontwikkelt, wordt je oogbol langzaam ovaal, terwijl deze rond hoort te zijn. Dit kan gebeuren door te vaak en te lang naar iets van dichtbij te kijken (bijvoorbeeld een beeldscherm of boek). Je ogen raken dan gewend aan dichtbij kijken en kunnen op termijn niet meer goed in de verte kijken.

Vooral kinderen worden hierdoor steeds vaker bijziend. Lees meer over bijziendheid bij kinderen

Hoe ziet de behandeling van bijziendheid eruit?

Myopie kan op diverse manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  1. Een bril. Het dragen van een bril voor veraf is de meest gangbare behandeling van myopie. Een ‘min-bril’ zorgt ervoor dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen, waardoor je weer scherp kunt zien. 

  2. Contactlenzen. Als je liever geen bril wilt dragen, dan kun je kiezen voor contactlenzen. Contactlenzen doen hetzelfde als een bril. 

  3. Een laserbehandeling. Tijdens een laserbehandeling wordt door middel van een laserstraal de vorm van het hoornvlies aangepast. Zo zie je weer scherp zonder bril of contactlenzen. Een laserbehandeling vindt plaats in het ziekenhuis of in een speciale oogkliniek. 

Overleg altijd met je oogarts, opticien of optometrist wat voor jou de beste behandeling is. 

Kom langs en laat je ogen gratis opmeten

Denk jij dat jij bijziend bent? Kom dan langs in de winkel voor een gratis oogmeting. Daar staan onze gediplomeerde opticiens voor je klaar. 

Vind een winkel Maak een afspraak

Forse toename schermtijd tijdens lockdown

Door de lockdown is onze schermtijd fors toegenomen. De dagelijkse schermtijd van volwassenen steeg met 14%, die van kinderen met 33%. Slecht dus voor ontwikkeling van bijziendheid! Je leest hier meer over het onderzoek

Wist je dat 35% van de Nederlandse kinderen al een bril draagt? We deden samen met Motivaction onderzoek naar het zicht van Nederlanders. 

Bekijk het volledige onderzoek