Wat is staar?
Als je staar hebt, dan is je ooglens vertroebeld. Die vertroebeling ontstaat als eiwitten in de ooglens gaan klonteren. Dit zorgt ervoor dat je zowel dichtbij als van veraf wazig gaat zien. Staar kan bij één of beide ogen voorkomen. Meestal is staar ouderdomsgerelateerd. Rond de leeftijd van 75 jaar heeft zo’n 70% van de mensen staar. Dan spreken we van ouderdomsstaar. Maar er worden ook baby’s geboren met staar. We spreken dan van aangeboren staar.
Andere woorden voor staar zijn cataract en grauwe staar. Vroeger werd de term ‘grijze staar’ veel gebruikt. De term ‘groene staar’ verwijst naar een andere oogaandoening, namelijk glaucoom.
Welke soorten staar zijn er?
Er bestaan verschillende soorten staar. Om dit te begrijpen is het belangrijk om te weten dat de ooglens bestaat uit een kapsel, een schors en een kern. Het kapsel is het zakje waar de ooglens in zit, de schors is het buitenste laagje van de lens en de kern is het binnenste deel van de lens. Staar kan in één of meerdere onderdelen van de lens ontstaan.
We maken onderscheid tussen:
-
Capsulair cataract. Bij deze vorm van staar is alleen het kapsel van de lens vertroebeld.
-
Subcapsulair cataract. Bij deze vorm van staar bevindt de vertroebeling zich net onder het kapsel.
-
Corticaal cataract. Bij deze vorm van staar is de schors van de ooglens vertroebeld.
-
Nucleair cataract. Bij deze vorm van staar is de kern van de ooglens vertroebeld.
Daarnaast kun je onderscheid maken tussen ouderdomsstaar, aangeboren staar en staar veroorzaakt door een trauma of ziekte.
Wat zijn de symptomen van staar?
Het meest kenmerkende symptoom van staar is zowel dichtbij als veraf wazig zien. Dit is één van de eerste symptomen van beginnende staar. Als je een bril draagt, dan lijkt het net alsof je door een vieze bril kijkt, ook al heb je net de glazen gepoetst.
Andere symptomen van staar zijn:
-
Kleuren zijn doffer en minder helder.
-
Minder contrast zien.
-
Dubbelzien.
-
Last hebben van fel licht en schitteringen.
-
Een lichtkrans (halo) zien om lichtbronnen (denk aan lantaarnpalen en koplampen).
Wat is de oorzaak van staar?
Staar kan diverse oorzaken hebben, namelijk:
-
Ouderdom.
-
Een onderliggende ziekte, bijvoorbeeld diabetes.
-
Het langdurig gebruiken van bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmers (corticosteroïden).
-
Letsel of een infectie aan het oog.
De volgende risicofactoren vergroten de kans op het krijgen van staar:
-
Erfelijkheid.
-
Geslacht (staar komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen).
-
Overmatige blootstelling aan de zon.
-
Roken en alcoholgebruik.
Hoe ziet de behandeling van staar eruit?
Staar wordt behandeld door middel van een operatie, maar een operatie is pas nodig als je veel klachten hebt. Uiteindelijk is een staaroperatie altijd nodig, omdat het zicht steeds verder afneemt. Hoe snel de ooglens vertroebelt, wisselt per persoon. Dit kan maanden tot jaren duren. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens vervangen door een heldere kunstlens gemaakt van kunststof. Deze lens is voor de operatie al aangemeten. Meestal is dit een lens waarmee je ofwel dichtbij ofwel veraf weer scherp kunt zien. Voor de andere afstand heb je dan alsnog een bril of contactlenzen nodig. Een staaroperatie duurt maar tien tot vijftien minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Kom langs en laat je ogen controleren
Denk jij dat je staar hebt? Negeer de symptomen niet en laat je ogen controleren door één van onze gediplomeerde opticiens en optometristen. Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt.