Wat is een computerbril?

Een computerbril (ook wel beeldschermbril) is een bril op sterkte die is geoptimaliseerd voor de afstand tussen je ogen en je beeldscherm en alles daartussen. Dit maakt het makkelijker voor je ogen om te schakelen tussen je beeldscherm, objecten van dichtbij en objecten van ver weg. Zo hoeven je ogen zich minder in te spannen en raken ze minder snel vermoeid. Computerglazen passen in elk montuur. Bekijk hier onze brillen voor heren en brillen voor dames of kom langs bij één van onze winkels. 

Heb ik een computerbril nodig?

Vraag je je af of je een computerbril nodig hebt? Als je één of meer van onderstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is een computerbril zeker het overwegen waard:

  • Werk je meer dan twee uur per dag achter de computer?
  • Heb je aan het einde van de dag vermoeide ogen?
  • Heb je regelmatig last van hoofd-, nek-, schouder- en/of rugpijn na een dag werken achter de computer?

Wat is het verschil tussen een computerbril, multifocale bril en leesbril?

Een computerbril is anders dan een multifocale bril of leesbril. Een leesbril is bedoeld om dichtbij scherp te zien. De afstand tussen je ogen en je beeldscherm is te groot, namelijk ongeveer een armlengte. Met een leesbril ben je dan ook geneigd om te dicht (en dus voorovergebogen) op je scherm te gaan zitten. Dit kan leiden tot vervelende klachten, zoals nek- en rugpijn.  Met een multifocale bril kun je zowel dichtbij als ver weg scherp zien. Het kijkgedeelte voor objecten die niet dichtbij, maar ook niet ver weg zijn (bijvoorbeeld je beeldscherm) is echter relatief smal. Dit zorgt ervoor dat je een onnatuurlijke houding aanneemt als je achter een beeldscherm werkt. 

Wordt een computerbril vergoed door mijn werkgever of zorgverzekering?

Werkgevers zijn verplicht om werknemers die klachten ervaren door (vaak en langdurig) werken achter een beeldscherm tegemoet te komen in de vorm van een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten van een computerbril. Dit is geregeld in de Arbowet. Informeer bij je werkgever hoe dit binnen jouw organisatie geregeld is. 

Of de kosten van een computerbril (gedeeltelijk) vergoed worden door je zorgverzekering, hangt af van je verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar of jij recht hebt op een vergoeding voor de kosten van een computerbril.

Wat kost een computerbril?