Multifocale lenzen

18 Resultaten
Relevant

Niet gevonden wat je zocht?

Wat zijn multifocale lenzen?

Multifocale lenzen bevatten meerdere sterktes, zodat je zowel van dichtbij als van veraf goed zicht hebt. Deze sterktes lopen vloeiend in elkaar over. Omdat een lens je hele oog bedekt, kijk je altijd met alle sterktes tegelijk, maar daar merk je niets van. Je hersenen schakelen namelijk automatisch naar het scherpste beeld dat jij nodig hebt. 

Je kunt multifocale lenzen dus zien als een leesbril, maar dan in de vorm van lenzen. Omdat multifocale lenzen een leesgedeelte bevatten, noemen we ze ook wel leeslenzen of lenzen met leesgedeelte. 

Hoe werken multifocale lenzen?

Hoe multifocale lenzen werken, hangt af van het type lens. Multifocale lenzen zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: center near (CN) en center distance (CD). Hoe de multifocale lens precies werkt, is afhankelijk van de geometrie (‘CN’ of ‘CD’).

De meeste merken bieden multifocale lenzen aan met een zogenoemd ‘center-near principe’ (CN). Het middelste deel van de lens (het centrum) gebruik je hier om dingen van dichtbij te zien. Dit deel gebruik je bijvoorbeeld om mee te lezen. De buitenste rand van de lens gebruik je om dingen van veraf scherp te zien.

Sommige merken bieden ook een ‘center distance’ (CD) lens aan. Hierbij wordt het centrale gedeelte van de lens juist gebruikt voor veraf zien. Je kijkt hiermee veraf met de ringen aan de buitenkant. 

Tussen het centrum en de buitenrand zit altijd het tussengedeelte: hier lopen de sterktes vloeiend in elkaar over. Het tussengedeelte gebruik je om dingen op middellange afstand goed te zien. 

Multifocale, bifocale en varifocale lenzen: wat is het verschil?

Multifocale en varifocale lenzen zijn precies hetzelfde. Een beetje verwarrend, maar er is dus geen verschil tussen deze lenzen. Bifocale lenzen daarentegen zijn niet hetzelfde als multifocale of varifocale lenzen. Bifocale lenzen bevatten namelijk maar twee sterktes: een leessterkte en een vertesterkte. Bij bifocale lenzen ontbreekt dus het tussengedeelte waarin de sterkte voor dichtbij en de sterkte voor veraf vloeiend in elkaar overlopen. 

Wat zijn de voordelen van multifocale lenzen?

Het dragen van multifocale contactlenzen heeft een aantal voordelen:

 • Je hebt altijd scherp zicht, zowel dichtbij als veraf
 • Je hebt geen leesbril of bril voor veraf meer nodig 
 • Je hebt geen zonnebril op sterkte meer nodig

Heb je door ouderdomsverziendheid (presbyopie) last van klachten, zoals hoofdpijn? Met een multifocale lens corrigeer je je zicht, waardoor je lenzen tot rust komen en je hoofdpijn voorkomt. 

Zijn multifocale lenzen iets voor mij?

Multifocale lenzen zijn ideaal voor mensen met ouderdomsverziendheid (ook wel presbyopie genoemd). Deze oogafwijking ontstaat door een verandering in de elasticiteit van je ogen. Mensen met ouderdomsverziendheid zien minder scherp van dichtbij. Om iets scherp te kunnen zien of lezen, moeten het voorwerp of de tekst dan verder van zich af houden voor scherp zicht. Er is ook meer licht nodig om van dichtbij te kunnen zien. Meestal treden de eerste klachten op na het 40ste levensjaar.  

Heb je hier last van, dan heb je de keuze uit multifocale lenzen, een leesbril of een multifocale bril. Multifocale lenzen worden steeds populairder. Logisch, want ze bieden je altijd scherp zicht en ultieme vrijheid. 

Vraag je je af of multifocale lenzen bij je passen? Deze lenzen zijn ideaal:

 • Als je al lenzen voor veraf draagt en je merkt dat je ook dingen van dichtbij minder scherp ziet
 • Als je lenzen voor dichtbij nodig hebt, maar ook snel wilt schakelen naar kijken in de verte
 • Als je het continu op- en afzetten van je leesbril steeds vervelender vindt
 • Als je al een multifocale bril draagt en die graag wil afwisselen met lenzen
 • Als je de stap van een enkelvoudige naar een multifocale bril financieel gezien te groot vindt

Twijfel je of multifocale lenzen bij je passen? Of twijfel je nog tussen een bril of lenzen? Doe dan de test! Of maak een afspraak met een Pearle opticien voor persoonlijk advies.

Welke lenzen passen bij mij? Lenzen of toch een bril?

Welke multifocale lenzen kan ik het beste kiezen?

Bij Pearle vind je een ruim assortiment aan multifocale lenzen van verschillende merken, zoals iWear, Dailies en Acuvue. Daarnaast heb je keuze uit verschillende draagtijden, zoals multifocale maandlenzen en daglenzen. We zetten de verschillende soorten voor je op een rij: 

 • Multifocale daglenzen. Daglenzen draag je één dag, waarna je ze weggooit. Je hoeft deze lenzen dus niet dagelijks schoon te maken met lenzenvloeistof. Draag jij al een multifocale bril en wil je af en toe lenzen dragen? Kies dan voor multifocale daglenzen. 
 • Multifocale weeklenzen. Dit zijn lenzen die je twee weken lang kunt gebruiken. Het biedt je een fijne middenweg tussen daglenzen en maandlenzen. Net zoals bij maandlenzen moet je deze lenzen iedere dag grondig reinigen en netjes bewaren in een lenzenbakje (in lenzenvloeistof). 
 • Multifocale maandlenzen. Maandlenzen kun je gedurende een maand gebruiken. Net zoals bij tweewekelijkse lenzen maak je ze elke dag schoon met lenzenvloeistof en bewaar je ze in een lenzendoosje (in lenzenvloeistof). Wil jij elke dag lenzen gaan dragen? Dan zijn multifocale maandlenzen de voordeligste keuze. 
 • Multifocale lenzen met cilinder. Multifocale lenzen met cilinder zijn geschikt voor mensen met een cilinderafwijking. Deze lenzen worden ook wel ‘torische lenzen’ genoemd.
 • Zachte multifocale lenzen. Zachte lenzen zijn gemaakt van flexibel en comfortabel materiaal. Ga je voor het eerst lenzen dragen? Kies dan voor zachte lenzen, omdat je hier sneller aan went. 
 • Harde multifocale lenzen. Harde multifocale lenzen worden speciaal op maat gemaakt en gaan gemiddeld een paar jaar mee. Harde lenzen zijn alleen in de winkel verkrijgbaar.

Daarnaast kon je hierboven lezen dat je de keuze hebt uit een multifocale lens met een werking via het ‘center near’ of het ‘center distance’ principe. 

Wat de beste multifocale lenzen voor jou zijn, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aard van je oogafwijking en hoe jouw ogen reageren op verschillende soorten lenzen. Wil je multifocale lenzen aanschaffen? Maak dan altijd een afspraak met een van onze contactlensspecialisten. Hij of zij adviseert je over de beste multifocale lenzen voor jouw ogen.

Wat kosten multifocale lenzen?

Multifocale lenzen hoeven niet duur te zijn. De kosten van multifocale lenzen hangen wel af van het type lens waaraan jij de voorkeur geeft. Je draagt bijvoorbeeld al multifocale maandlenzen vanaf €26,90 per maand. Multifocale daglenzen draag je al vanaf €1,97 euro per dag. Op zoek naar goedkope multifocale lenzen? Bij Pearle hebben we regelmatig mooie aanbiedingen op lenzen. Bekijk onze huidige lenzenacties en wie weet bestel jij jouw multifocale lenzen met een mooie korting.

Bestel jouw multifocale lenzen online bij Pearle

Multifocale lenzen bestel je gemakkelijk én snel online bij Pearle: al ruim zestig jaar dé expert op het gebied van ogen. Voor veel multifocale lenzen bestellen geldt: op werkdagen vóór 15:00 uur besteld, is de dezelfde dag nog verzonden. Bestellingen vanaf €25 bezorgen we gratis bij je thuis. 

 

Multifocale lenzen uitproberen?

Hieronder lees je precies hoe dat werkt. 

Multifocale contactlenzen aanmeten