Wat is verziendheid?

In het kort: verziendheid (hypermetropie) betekent dat je dichtbij minder goed kunt zien. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je minder goed kleine letters leest in een boek of op je telefoon. Verziendheid kan worden gecompenseerd met een plussterkte.

Om te begrijpen wat verziendheid precies is, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je oog precies werkt. 

Als je ogen in de verte kijken, dan zijn je ooglenzen plat. Hierdoor valt het licht op je netvlies en zie je scherp. Als je ogen iets van dichtbij bekijken, dan schuift het beeld in je ogen automatisch naar achteren. Je ogen bollen op, zodat ze het beeld naar voren halen. Hierdoor valt het licht alsnog op je netvlies en kun je ook dichtbij scherp zien. Dit proces heet accommoderen. 

Als je verziend bent, dan valt het licht net achter het netvlies, waardoor je dingen van dichtbij wazig ziet. Kinderen en jongeren kunnen dit meestal compenseren door te accommoderen. Zij hebben daarom vaak minder last van wazig zicht. Naarmate je ouder wordt, wordt accommoderen moeilijker. Verziendheid die op latere leeftijd ontstaat, noemen we ouderdomsverziendheid of presbyopie.

Verziendheid is het tegenovergestelde van bijziendheid. Als je bijziend bent, dan zie je dingen van veraf niet scherp.

Is verziend plus of min?

Verziend is plus(sterkte) en bijziend is min(sterkte). Als je verziend bent, heb je dus baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. Dit noemen we ook wel plussterkte.

Wat zijn de symptomen van verziendheid?

  • Je ziet voorwerpen dichtbij niet scherp

  • Hoofdpijn

  • Vermoeidheid

  • Scheelzien

Kinderen en jongeren hebben voornamelijk aan het einde van de dag last van wazig zicht. Dit komt doordat de ogen dan vermoeid zijn en minder goed kunnen accommoderen.

Wat zijn de oorzaken van verziendheid?

Als je verziend bent, dan vallen lichtstralen achter het netvlies in plaats van op het netvlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het oog is te kort, waardoor de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te klein is. Hierdoor komen de lichtstralen achter het netvlies samen in plaats van op het netvlies. 

  • Het hoornvlies of de ooglens is te plat, waardoor de lichtstralen niet genoeg gebroken worden. 

  • De elasticiteit in de ooglens verminderd. Dit heeft vooral te maken met ouder worden. Hierdoor kun je met je oog minder goed accommoderen. 

Hoe ziet de behandeling van verziendheid eruit?

Verziendheid (hypermetropie) kan op diverse manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  • Een bril. Het dragen van een bril voor dichtbij is de meest gangbare behandeling van hypermetropie. Een ‘plusbril’ zorgt ervoor dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen, waardoor je weer scherp ziet. 

  • Contactlenzen. Wil je liever geen bril dragen? Kies dan voor contactlenzen. Contactlenzen met een plussterkte doen hetzelfde als een bril. 

  • Een laserbehandeling. Tijdens een laserbehandeling wordt door middel van een laserstraal de vorm van het hoornvlies aangepast. Zo zie je weer scherp zonder bril of contactlenzen. Een laserbehandeling vindt plaats in het ziekenhuis of in een speciale oogkliniek. 

Overleg altijd met je oogarts, opticien of optometrist wat voor jou de beste behandeling is. 

Kan verziendheid verbeteren?

Nee, verziendheid kan niet uit zichzelf verbeteren. Je kunt voor verziendheid compenseren door een bril of lenzen te dragen. Om verziendheid te verhelpen, kun je een laserbehandeling ondergaan. 

Kom langs en laat je ogen controleren

Denk jij dat je verziend bent? Kom dan langs in een van onze winkels voor een gratis oogmeting. Een oogmeting (ter waarde van €30) is gratis bij aankoop van een complete bril of als blijkt dat er geen zichtoplossing nodig is. Vind een winkel bij jou in de buurt en maak meteen een afspraak!

Vind een winkel Maak een afspraak