Maak een afspraak 3
Vind een winkel
Maak een afspraak 3

Verziend

Als je verziend bent, zie je de dingen van dichtbij niet goed scherp. Bijvoorbeeld de kleine letters van een bijsluiter of de krant. Die houd je steeds verder van je af om toch nog iets te kunnen lezen. Herkent u dat? Dan bent u waarschijnlijk verziend.

Zowel jong als oud kan verziend zijn. Bij jongere mensen is het oog te kort of te plat waardoor je niet scherp dichtbij kan kijken. Bij oudere mensen neemt het vermogen om dichtbij scherp te stellen af, dit noemen we ouderdomsverziendheid. De oplossing is een bril of contactlenzen met een ‘plus sterkte’. Daarmee kunt u ook de kleinste lettertjes weer moeiteloos lezen.

org-nl_pearle:/Content Items/2018/09/content/ani-verziend-paars2.gif

org-nl_pearle:/Content Items/2016/content-images/oogmeting/om-verziend-blok.png org-nl_pearle/nl_NL/Content Items/2017/08/om-verziend-blok-mob.png

Wat is verziendheid (hypermetropie) precies?

Lichtstralen vallen uw oog binnen via het hoornvlies; dat is het voorste deel van uw oog. Vervolgens gaat het licht via de pupil naar de ooglens. Het hoornvlies en de ooglens ‘breken’ de lichtstralen, zodat deze precies op het netvlies (achterin uw oog) samenvallen. Dat zorgt voor een scherp beeld.


Als je verziend bent, valt het licht achter het netvlies samen, in plaats van erop. Dat geeft dichtbij een wazig beeld. Een ‘plus bril’ zorgt ervoor dat de stralen weer op het netvlies vallen. Er zijn twee soorten verziendheid:

  • De afstand tussen de voorkant van uw oog (het hoornvlies) en de achterkant van uw oog (het netvlies) is te klein.
  • Uw hoornvlies of uw ooglens is te plat. Daardoor ‘breken’ de lichtstralen niet genoeg. Dit heet ‘hypermetropie’ en ontstaat vaak in de loop der jaren.

P.O.S.T.
uw lenzen gratis thuisbezorgd

 

Gratis deskundige oogmeting
 

Pearle declareert voor u bij uw zorgverzekeraar

Partners

Volg ons

org-nl_pearle:/Content Items/2013/home/pnl-footer-ico-facebook.png  org-nl_pearle:/Content Items/2013/home/pnl-footer-ico-youtube.png