Wat is verziendheid?

Lichtstralen bereiken je oog via het hoornvlies. Het hoornvlies is het voorste gedeelte van je oog. Het licht gaat vervolgens via de pupil naar je ooglens. Normaal gesproken breken het hoornvlies en de lens de lichtstralen op, zodat het licht op het netvlies terechtkomt. Als je verziend bent, dan valt het licht net achter het netvlies, waardoor je dingen van dichtbij wazig ziet. Naarmate je ouder wordt, wordt het moeilijker om dingen van dichtbij scherp te zien door een verminderde elasticiteit van de ooglens. In dit geval spreken we van ouderdomsverziendheid (presbyopie).

Verziendheid is het tegenovergestelde van bijziendheid. Als je bijziend bent, dan zie je dingen van veraf niet scherp. Lees meer over bijziendheid

Is verziend plus of min?

Verziend is plus (sterkte) en bijziend is min (sterkte). Als je verziend bent, heb je dus baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. Dit wordt online ook wel aangeduid als een + sterkte.

Wat zijn de symptomen van verziendheid?

Het meest kenmerkende symptoom van verziendheid is dat je dingen van dichtbij niet scherp kunt zien. Dit kan leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en scheelzien

Wat is de oorzaak van verziendheid?

Als je verziend bent, dan vallen lichtstralen achter het netvlies in plaats van op het netvlies. Dit kan twee redenen hebben:

  1. De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te klein. Hierdoor komen de lichtstralen achter het netvlies samen in plaats van op het netvlies. 

  2. Het hoornvlies of de ooglens is te plat, waardoor de lichtstralen niet genoeg gebroken worden. 

Hoe ziet de behandeling van verziendheid eruit?

Hypermetropie kan op diverse manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  1. Een bril. Het dragen van een bril voor dichtbij is de meest gangbare behandeling van hypermetropie. Een ‘plus-bril’ zorgt ervoor dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen, waardoor je weer scherp kunt zien. 

  2. Contactlenzen. Als je liever geen bril wilt dragen, dan kunnen lenzen als je verziend bent ook de oplossing bieden. Contactlenzen doen hetzelfde als een bril. 

  3. Een laserbehandeling

Overleg altijd met je oogarts, opticien of optometrist wat voor jou de beste behandeling is. 

Kom langs en laat je ogen controleren

Denk jij dat je verziend bent? Negeer de symptomen niet en laat je ogen gratis controleren door één van onze gediplomeerde opticiens en optometristen. Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt.