Wat is verziendheid?

Om te begrijpen wat verziendheid is, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je oog precies werkt. 

Als je ogen in de verte kijken, dan zijn je ooglenzen plat. Hierdoor valt het licht op je netvlies en kun je scherp zien. Als je ogen iets van dichtbij bekijken, dan schuift het beeld in je ogen automatisch naar achteren. Je ogen bollen daarom op, zodat ze het beeld naar voren halen. Hierdoor valt het licht alsnog op je netvlies en kun je ook dichtbij scherp zien. Dit proces heet accommoderen. 

Als je verziend bent, dan valt het licht net achter het netvlies, waardoor je dingen van dichtbij wazig ziet. Kinderen en jongeren kunnen dit meestal compenseren door te accommoderen. Zij hebben daarom vaak minder last van wazig zicht. Naarmate je ouder wordt, wordt het moeilijker om dingen van dichtbij scherp te zien door een verminderde elasticiteit van de ooglens.  Je ogen kunnen dus steeds minder goed accommoderen. In dit geval spreken we van ouderdomsverziendheid (presbyopie).

Verziendheid is het tegenovergestelde van bijziendheid. Als je bijziend bent, dan zie je dingen van veraf niet scherp. Lees meer over bijziendheid

Is verziend plus of min?

Verziend is plus (sterkte) en bijziend is min (sterkte). Als je verziend bent, heb je dus baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. Dit noemen we ook wel plus-sterkte.

Wat zijn de symptomen van verziendheid?

Het meest kenmerkende symptoom van verziendheid is dat je dingen van dichtbij niet scherp kunt zien. Dit kan leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en scheelzien

Kinderen en jongeren hebben voornamelijk aan het einde van de dag last van wazig zicht. Dit komt doordat de ogen dan vermoeid zijn en minder goed kunnen accommoderen. 

Wat is de oorzaak van verziendheid?

Als je verziend bent, dan vallen lichtstralen achter het netvlies in plaats van op het netvlies. Dit kan twee redenen hebben:

  1. Het oog is te kort, waardoor de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te klein is. Hierdoor komen de lichtstralen achter het netvlies samen in plaats van op het netvlies. 

  2. Het hoornvlies of de ooglens is te plat, waardoor de lichtstralen niet genoeg gebroken worden. 

Hoe ziet de behandeling van verziendheid eruit?

Hypermetropie kan op diverse manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  1. Een bril. Het dragen van een bril voor dichtbij is de meest gangbare behandeling van hypermetropie. Een ‘plus-bril’ zorgt ervoor dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen, waardoor je weer scherp kunt zien. 

  2. Contactlenzen. Wil je liever geen bril dragen? Kies dan voor contactlenzen. Contactlenzen met een plus-sterkte doen hetzelfde als een bril. 

  3. Een laserbehandeling. Tijdens een laserbehandeling wordt door middel van een laserstraal de vorm van het hoornvlies aangepast. Zo zie je weer scherp zonder bril of contactlenzen. Een laserbehandeling vindt plaats in het ziekenhuis of in een speciale oogkliniek. 

Overleg altijd met je oogarts, opticien of optometrist wat voor jou de beste behandeling is. 

Kom langs en laat je ogen controleren

Denk jij dat je verziend bent? Kom dan langs in een van onze winkels voor een gratis oogmeting. Vind een winkel bij jou in de buurt en maak meteen een afspraak!

Vind een winkel Maak een afspraak