Wat is glaucoom?
Glaucoom is een oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. In veel gevallen komt dit door een verhoogde druk in de oogbol. Hierdoor knelt en sterft de oogzenuw langzaam af, waardoor de verbinding tussen het oog en de hersenen blijvend beschadigd raakt. Licht dat via de ogen binnenkomt wordt via de oogzenuw doorgestuurd naar de hersenen, waar het licht vervolgens wordt omgezet in beelden. Beschadiging van de oogzenuw zorgt dan ook voor uitval van het gezichtsveld. Dit begint meestal bij de randen van het gezichtsveld, waarna de uitval zich steeds verder uitbreidt. Bij ernstige glaucoom ontstaat kokerzicht: het lijkt dan net alsof je door een smalle koker kijkt. Onbehandelde glaucoom leidt uiteindelijk tot blindheid. Glaucoom wordt ook wel groene staar genoemd en komt meestal aan beide ogen voor. Het kan aangeboren zijn, maar glaucoom komt vooral voor bij mensen ouder dan veertig jaar.
Welke soorten glaucoom bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten glaucoom. We maken een onderscheid tussen:
-
Acuut glaucoom. Deze vorm van glaucoom ontstaat plotseling en meestal aan één oog. Acuut glaucoom komt veel minder vaak voor dan chronisch glaucoom.
-
Chronisch glaucoom. Deze vorm van glaucoom wordt vaak pas laat ontdekt, omdat de aandoening zich langzaam ontwikkeld.
We kunnen ook een onderscheid maken tussen:
-
Primair glaucoom. Bij deze vorm van glaucoom is er geen sprake van een andere oogaandoening die aan glaucoom ten grondslag ligt.
-
Secundair glaucoom. Bij deze vorm van glaucoom is er wel sprake van een onderliggende oogaandoening die glaucoom veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een inwendige oogontsteking (uveïtis), een tumor, een ongeval of medicijngebruik.
Wat zijn de symptomen van glaucoom?
De symptomen van acuut glaucoom zijn:
-
Plotseling wazig zien.
-
Rood en dof oog.
-
Pijn aan het oog.
-
Een halfwijde, starre pupil.
-
Hevige hoofdpijn.
-
Misselijkheid en/of overgeven.
Chronisch glaucoom verloopt sluipend en de symptomen wisselen per patiënt. Sommigen zien wazig, anderen zien geen details meer en weer anderen zien een wazige tunnel. En een groot deel van de mensen met glaucoom heeft helemaal geen klachten. Het gezichtsuitval begint vaak bij de randen en breidt zich steeds verder uit, zodat uiteindelijk het centrale zicht ook wordt aangetast.
Wat is de oorzaak van glaucoom?
In veel gevallen wordt glaucoom veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. En andersom geldt dat mensen met een verhoogde druk in de oogbol niet altijd glaucoom hebben of krijgen. De verhoogde druk in de oogbol wordt meestal veroorzaakt doordat er te veel kamervocht wordt geproduceerd of doordat het kamervocht niet goed kan worden afgevoerd. Kamervocht is een dikke, waterige substantie die zich in het voorste deel van het oog bevindt.
Risicofactoren voor het krijgen van glaucoom zijn:
-
Erfelijkheid.
-
Leeftijd.
-
Aziatische of Afrikaanse afkomst.
-
Sterke bijziendheid of verziendheid.
-
Afwijkingen van de bloedvaten in of bij het oog.
-
Het hebben van een hoge of juist lage bloeddruk.
-
Het hebben van een hart- of vaatziekte.
-
Het hebben van slaapapneu.
-
Het gebruik van ontstekingsremmers (corticosteroïden).
Hoe ziet de behandeling van glaucoom eruit?
Onbehandelde glaucoom leidt op den duur altijd tot blindheid. Bovendien kan schade die al is ontstaan niet meer hersteld worden. Daarom is het belangrijk om glaucoom zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen. Gelukkig is glaucoom goed te behandelen, bijvoorbeeld door middel van:
-
Oogdruppels die de oogdruk verlagen. Het gebruik van oogdruppels vermindert de aanmaak van kamerwater en/of stimuleert de afvoer ervan. Deze oogdruppels moeten elke dag gedurende de rest van het leven gebruikt worden.
-
Een laserbehandeling. Als de oogdruppels onvoldoende helpen of te veel bijwerkingen geven, dan kan een laserbehandeling uitkomst bieden. Een laserbehandeling remt de aanmaak van kamervocht en/of stimuleert de afvoer ervan.
-
Een glaucoomoperatie. Als bovenstaande behandelmethoden onvoldoende effect hebben, dan is een glaucoomoperatie mogelijk. De meest voorkomende operatie is de trabeculectomie, waarbij een soort luikje in het oogwit wordt gemaakt. Via dit luikje kan het kamervocht wegstromen. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een drainage-implantaat, waarbij het kamervocht via een slangetje kan wegstromen en opgevangen wordt in een reservoir. Het is ook mogelijk om de ooglens te verwijderen om zo de druk in de oogbol te verlagen.
Overleg met je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou de beste behandeling is.
Kom langs en laat je ogen controleren
Denk jij dat je glaucoom hebt? Negeer de symptomen niet en laat je ogen controleren door één van onze gediplomeerde opticiens en optometristen. Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt.