Gratis oogmeting, veilig & verantwoord

Maak een afspraak

Wat is het verschil tussen een bifocale bril en een multifocale bril?

Bij een bifocale bril heeft het glas twee delen: een deel voor veraf en een deel voor dichtbij. Onderin het glas wordt een deel op een andere sterkte geslepen. Dit kleine leesgedeelte heeft de vorm van een halve maan. Het nadeel van bifocale glazen is dat de overgang tussen de lenssterkten vrij abrupt is.

Bij multifocale glazen merk je deze overgang vrijwel niet. De overgang is heel geleidelijk, waardoor je ook scherp ziet op ‘tussen afstand’.

Wennen aan een multifocale bril

Veel mensen moeten even wennen aan een multifocale bril. Sommige mensen krijgen er zelfs klachten door, zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Dat heeft te maken met de verschillende sterktes die zijn verwerkt in het glas. Ook moet je leren om door het juiste gedeelte van het glas te kijken. Hieronder geven we je een aantal handige tips om sneller te wennen aan je nieuwe bril:

  1. Tip 1: geef jezelf genoeg tijd om te wennen. Het komt zelden voor dat je ogen binnen één dag zijn gewend aan een multifocale bril. Gooi daarom niet na een dag de handdoek in de ring, maar zet de bril minimaal twee weken op en draag de bril zo lang mogelijk. Houd er ook rekening mee dat de wenperiode verschilt per persoon. Laat je dus niet misleiden door de ervaring van anderen.
  2. Tip 2: neem de juiste houdingen aan met je hoofd. Zo moet je je hoofd iets voorover buigen als je leest. Traplopen is in het begin even opletten, net als drempels. Als je recht naar beneden kijkt, kijk je door het leesgedeelte. Hierdoor kan je beeld wat vervormd lijken, wat gevaarlijk kan zijn. Als je je hoofd net iets minder buigt, is er niets aan de hand.
  3. Tip 3: zet de bril niet op het puntje van je neus. Een multifocale bril is geen leesbril, maar heeft een leesgedeelte onderin. Door met je ogen naar beneden te kijken, kun je goed lezen.
  4. Tip 4: draag je multifocale bril zo lang en zo veel mogelijk. Wennen aan je nieuwe bril gaat alleen wanneer je hem zo veel en zo lang mogelijk draagt. Als je je bril maar een half uurtje opzet, dan geef je je ogen niet genoeg tijd om te wennen. Probeer ook je oude bril zo min mogelijk op te zetten. 
  5. Tip 5: draag je bril tijdens verschillende activiteiten. Je went het snelst aan je multifocale bril als je ‘m draagt tijdens zo veel mogelijk verschillende activiteiten met verschillende kijkafstanden. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, lezen of televisie kijken.
  6. Tip 6: beweeg je hoofd mee met je kijkrichting. Het zichtveld van een multifocale bril is niet zo breed. De zijkanten van het glas zijn wazig. Daarom is het aan te raden om altijd je hoofd mee te bewegen met je kijkrichting.

Autorijden met een multifocale bril

Autorijden met een multifocale bril is in het begin even wennen, want je moet weten welk gedeelte van het glas je waarvoor gebruikt: 

  • Gebruik het bovenste gedeelte van het glas om recht vooruit te kijken. 
  • Gebruik het middelste gedeelte van het glas om op het dashboard te kijken. 
  • Gebruik het bovenste gedeelte van het glas om de spiegels te kijken en draai je hoofd mee, anders kijk je door het wazige randgebied. 
  • Gebruik het bovenste gedeelte van het glas om achteruit te kijken. Misschien moet je je hoofd iets verder draaien dan je gewend bent om de wazige randen te vermijden. 

Wat als je niet kunt wennen aan een multifocale bril?

Heel soms kunnen mensen niet wennen aan een multifocale bril. Klachten als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid houden dan aan. Heb je na twee tot vier weken dragen nog steeds last van deze klachten? Kom dan langs in de winkel waar je je bril hebt gekocht. Het is goed mogelijk dat wij jouw brillenglazen opnieuw moeten uitlijnen of het montuur opnieuw moeten afstellen.

Ben je helemaal niet tevreden met je nieuwe multifocale bril? Dan kun je gebruikmaken van onze wengarantie. Binnen twee maanden wisselen we je multifocale bril dan om voor twee enkelvoudige brillen. 

Lees meer over onze wengarantie

Bekijk ook

Multifocale zonnebrillenMultifocale lenzen

Wat kost een multifocale bril?

Onze opticiens informeren je graag over andere mogelijkheden naast onze glaspakketten en –opties.

Kleuropties

* Enkelvoudig v.a. glaspakket Brons / Multifocaal v.a. glaspakket Zilver.

** Vanaf gehard glas (+ €20).