Wat is bijziendheid? 

Bijziendheid bij kinderen ontstaat wanneer de ogen nog groeien. Wanneer je geen last hebt van bijziendheid en dus goed in de verte kunt zien, vallen lichtstralen die via je oog binnenkomen precies op je netvlies. Bij kinderen met bijziendheid is werkt dit dus net even anders. Hier vallen de lichtstralen vlak vóór het netvlies, in plaats van er op. Dit kan komen doordat de afstand tussen het hoornvlies en netvlies te groot is. Ook kan het komen doordat het hoornvlies of de ooglens te bol is. Sommige kinderen worden geboren met bijziendheid, maar meestal ontstaat de oogafwijking op latere leeftijd. Kinderen hebben meer kans om bijziend te worden wanneer ze te vroeg geboren zijn, als bijziendheid in de familie zit, als ze te weinig buiten spelen en als ze veel te dichtbij kijken, bijvoorbeeld op schermen.

Als ouder is het lastig om bijziendheid bij kinderen te herkennen. Toch zijn er dingen waar je op kunt letten. Knijpt je kind met zijn of haar ogen als hij of zij in de verte kijkt? Of klaagt je kind wel eens over vermoeide ogen? Heeft je kind vaak last van hoofdpijn? Dit kunnen allemaal signalen zijn. Twijfel je? Dan is het altijd een goed idee om langs te komen voor een oogmeting.

Oplossingen voor bijziendheid

Hoewel bijziendheid niet helemaal verholpen kan worden, zijn er wel een aantal dingen die gedaan kunnen worden om myopie te vertragen. Dit wordt myopie management genoemd. Door op tijd met myopie management te beginnen wordt er geprobeerd de ontwikkeling van de bijziendheid zo veel mogelijk af te remmen. Bij Pearle vind je speciale myopie management experts die weten welke oplossing het beste bij jouw kind past.

De 20-20-2 regel

De 20-20-2 regel houdt in: na 20 minuten schermtijd, 20 seconde in de verte kijken én elke dag ten minste 2 uur buitenspelen. Buiten spelen is goed voor kinderen, omdat hun ogen dan telkens moeten schakelen tussen verschillende afstanden. Bovendien is daglicht goed voor de ontwikkeling van kinderogen.  

Atropine oogdruppels

Atropine oogdruppels kunnen worden voorgeschreven om de toename van bijziendheid af te remmen. Tijdens het gebruik van deze oogdruppels zal het kind vaak een bril of contactlenzen nodig hebben, om goed te kunnen zien. Deze druppels kunnen alleen worden voorgeschreven op indicatie door een oogarts.

Wat zijn de gevolgen van bijziendheid bij kinderen? 

Kinderen zijn een kwetsbare groep omdat hun ogen nog niet uitgegroeid zijn. Vooral bij kinderen tussen de 6 en 17 jaar neemt bijziendheid nog vaak sterk toe. Bijziendheid op jonge leeftijd kan later grote gevolgen hebben. Sterke bijziendheid vergroot namelijk de kans op oogaandoeningen, slechtziendheid en in het ergste geval zelfs blindheid op latere leeftijd. Dus hoe eerder het herkend en beperkt wordt, hoe beter.

Laat de ogen van je kind regelmatig controleren. Is je kind tussen de 8 en 12 jaar oud? Dan kan je terecht bij de optometrist in één van onze winkels. Wanneer je kind ouder dan 12 jaar is, zal één van onze opticiens helpen met de professionele oogmeting. We onderzoeken de ogen van je kind en zien of er sprake is van myopie. Daarna kunnen we beginnen met de myopiemanagement, om de bijziendheid bij jouw kind af te remmen.

Vind een winkel  Maak een afspraak