Wat zijn droge ogen?

Elke keer dat je met je ogen knippert, worden je ogen bevochtigd met traanvocht. Zo blijven je ogen gezond en gehydrateerd. Traanvocht bestaat uit water, olie en lipiden en heeft een aantal belangrijke functies. Het smeert je ogen, het spoelt vuil weg, het stabiliseert je zicht én het beschermt je ogen tegen infecties. Traanvocht wordt aangemaakt door klieren rond het oog en de oogleden. Naarmate je ouder wordt, neemt de traanproductie af. Als je niet genoeg traanvocht aanmaakt, als het vocht te snel verdampt of als de kwaliteit van het vocht slecht is, kun je last krijgen van droge ogen. 

Droge ogen door computerwerk

Tegenwoordig werken steeds meer mensen de hele dag achter een beeldscherm. Dit vraagt veel van je ogen. Bovendien knipper je automatisch minder met je ogen als je de hele dag naar een beeldscherm tuurt. Niet gek dus, als je aan het einde van de dag last hebt van je ogen. Ze kunnen droog, vermoeid en pijnlijk aanvoelen. Hieronder geven we je handige tips die de kans op droge ogen door computerwerk verkleinen. 

Wat zijn de symptomen van droge ogen?

Je kunt droge ogen herkennen aan de volgende symptomen:

Draag je contactlenzen? Dan kan het zo zijn dat je lenzen minder comfortabel zitten. 

Wat is de oorzaak van droge ogen?

Als je te weinig traanvocht aanmaakt of als je traanvocht snel verdampt, kun je last krijgen van droge ogen. Te weinig traanvocht aanmaken kan komen door:

 • Ouderdom. 

 • Een ooglaserbehandeling. 

 • Het gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antihistaminica en bètablokkers. 

 • Een onderliggende ziekte, bijvoorbeeld reumatische artritis, diabetes en het syndroom van Sjögren. 

 • Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of overgang. 

Traanvocht kan sneller verdampen door:

 • Ouderdom. 

 • Te weinig knipperen, bijvoorbeeld tijdens lezen, televisie kijken, computeren en autorijden. 

 • Het dragen van (onjuiste of versleten) contactlenzen

 • Roken of meeroken. 

 • Wonen en/of werken in een ruimte waar de airconditioning of verwarming vaak en/of langdurig aan staat.  

 • Blefaritis (een ontsteking van de randen van de oogleden). 

 • Een afwijking aan het onderooglid (de rand van het ooglid staat naar binnen of naar buiten of de wimpers schuren over je oog). 

Wat te doen tegen droge ogen?

Meestal is de oorzaak van droge ogen onschuldig en ligt de oplossing voor de hand. Wij geven je maar liefst 16 tips tegen droge ogen:

 1. Drink elke dag ten minste 1,5 liter vocht. Zo houd je je vochtbalans op peil. Je kunt het beste water, koffie en thee zonder suiker en melk drinken. 

 2. Eet gezond en gevarieerd. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Vooral vitamine A, vitamine C, vitamine E en omega-3-vetzuren maken je ogen blij. 

 3. Beweeg! Niet alleen je lichaam en je geest, maar ook je ogen worden blij van beweging. Door te bewegen moeten je ogen namelijk continu wisselen tussen verschillende afstanden. Ga bij voorkeur lekker naar buiten om te bewegen, want daglicht is ook goed voor je ogen. 

 4. Probeer niet in je ogen te wrijven om verdere irritatie te voorkomen. 

 5. Knipper regelmatig met je ogen, zodat je ogen gehydrateerd blijven. Vooral tijdens langdurig lezen, televisie kijken, autorijden en werken achter een beeldscherm is het belangrijk om hierop te letten. 

 6. Zorg voor een goed verlichte werkplek. In het donker naar een scherm staren is niet fijn voor je ogen. Hetzelfde geldt voor lezen bij te weinig licht. Je ogen moeten zich dan nog meer inspannen. 

 7. Geef je ogen regelmatig een pauze tijdens het lezen, televisie kijken, computeren of autorijden. Een handige regel die je hierbij kunt aanhouden is de 20-20-2-regel: na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op je beeldscherm), 20 minuten in de verte kijken én elke dag twee uur naar buiten. 

 8. Beperk je schermtijd. De hele dag achter een beeldscherm werken is soms onvermijdelijk, maar probeer in je vrije tijd je schermtijd te beperken. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling of luister naar een podcast in plaats van televisie kijken of op je smartphone scrollen. 

 9. Overweeg een computerbril of bril met blauwlichtfilter als je vaak en langdurig achter een beeldscherm werkt. 

 10. Draag een zonnebril als de zon schijnt of als het hard waait. Fel zonlicht en harde wind kunnen je ogen irriteren en uitdrogen. Een zonnebril beschermt je ogen niet alleen tegen zonlicht, maar ook tegen wind. 

 11. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in de ruimtes waar je woont en werkt. 's Zomers is het vooral de airco die voor droge lucht zorgt, en 's winters juist de verwarming. Het plaatsen van een luchtbevochtiger of een bakje water aan de verwarming helpt om de luchtvochtigheid op peil te houden. 

 12. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimtes waar je woont en werkt door elke dag ten minste tien minuten de ramen open te zetten. 

 13. Zorg ervoor dat de ruimtes waar je in woont en werkt schoon en zoveel mogelijk stofvrij zijn. Regelmatig stofzuigen en afstoffen, dus! 

 14. Stop met (mee)roken en vermijd ruimtes waar veel gerookt wordt. 

 15. Gebruik oogdruppels, -spray of -gel om je ogen vochtig te houden. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. 

 16. Overleg met je huisarts of apotheker of je een alternatief medicijn kunt gebruiken als medicijngebruik mogelijk de oorzaak van je klachten is. 

Adviezen voor lensdragers

Soms worden droge ogen veroorzaakt door het dragen van (de verkeerde of versleten) contactlenzen. Draag jij lenzen en heb je vaak last van droge ogen? Dan hebben we nog een paar adviezen voor je:

 1. Draag je lenzen niet langer dan aanbevolen. Hoe lang je jouw lenzen per dag mag dragen, kun je terugvinden in de gebruiksaanwijzing. Ook geldt: draag daglenzen niet langer dan één dag, weeklenzen niet langer dan een week en maandlenzen niet langer dan een maand. 
 2. Wissel contactlenzen wat vaker af met een bril. Zo geef je je ogen meer rust en verklein je de kans op irritatie. 
 3. Overweeg andere lenzen, bijvoorbeeld silicone hydrogel lenzen. Deze lenzen laten veel meer zuurstof door, waardoor de je ogen de hele dag gehydrateerd blijven.
 4. Gebruik oogdruppels of kunsttranen om je contactlenzen gedurende de dag vochtig te houden. 

Hoe ziet de behandeling van droge ogen eruit?

De precieze behandeling van droge ogen hangt af van de onderliggende oorzaak. Aanpassingen in je leefstijl kunnen al veel verschil maken. Als de onderliggende oorzaak ernstiger is, dan kan je huisarts bijvoorbeeld antibiotica of kunsttranen voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Droge ogen zijn vervelend, maar meestal ongevaarlijk. In veel gevallen is het dan ook niet nodig om contact op te nemen met je huisarts. Raadpleeg wel je huisarts: 

 • Als bovenstaande tips en adviezen niet of onvoldoende helpen. 

 • Als je klachten steeds erger worden. 

 • Als je een oogontsteking krijgt. 

 • Als je opeens niet goed meer kunt zien en knipperen niet helpt. 

 • Als je opeens geen licht meer kunt verdragen. 

 • Als de randen van je oogleden ontstoken raken, naar buiten of naar binnen gaan staan. 

 • Als je medicijnen gebruikt die de boosdoener kunnen zijn. 

 • Als je twijfelt over de oorzaak van je klachten. 

Kom langs en laat je adviseren

Heb jij regelmatig last van droge ogen? Misschien ligt het aan de contactlenzen die je draagt. Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze erkende opticiens en optometristen.