Wanneer heb je rode ogen?

Wanneer je last hebt van rode ogen, dan is het oogwit (het gedeelte rondom de iris en de pupil) rood verkleurd. Het kan voorkomen aan één of beide ogen. Rode ogen zijn meestal onschuldig en gaan vaak vanzelf weer over. De onderliggende oorzaak hoeft ook niet altijd medisch te zijn. 

Merk je dat je pijn hebt aan je ogen, verminderd zicht hebt of licht niet meer kan verdragen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Symptomen van rode ogen

Je kunt rode ogen uiteraard herkennen aan de rode kleur in je oog. Verder kunnen rode ogen gepaard gaan met andere klachten, zoals:

Wat is de oorzaak van rode ogen?

Rode ogen kunnen diverse oorzaken hebben. We hebben deze voor je opgesplitst in oorzaken waar je zelf direct rekening mee kunt houden, oorzaken waar je geen directe invloed op hebt en medische oorzaken 

Meest voorkomende oorzaken waar je rekening mee kunt houden

In veel gevallen is een rood oog onschuldig en kun je er zelf wat aan doen. Houd rekening met de volgende oorzaken wanneer je last hebt van een rood oog en probeer ze te vermijden om een rood oog in de toekomst te voorkomen. 

  • Vermoeidheid en/of slaaptekort: zorg voor voldoende nachtrust, experts raden een slaaptijd voor volwassenen aan tussen de 7 en 9 uur per nacht. Fijn voor je ogen en een uitgerust gevoel.

  • Langdurig naar een beeldscherm kijken: beperk de tijd dat je naar een scherm kijkt. Is het moeilijk of simpelweg niet mogelijk om je schermtijd te verlagen, omdat je bijvoorbeeld achter een computer werkt? Draag dan een computerbril of blauwlichtfilterbril. Misschien kom je zelfs in aanmerking voor een vergoeding van een computerbril via je werkgever.

  • Het (niet goed) gebruiken van contactlenzen: zorg ervoor dat je je lenzen onder andere goed onderhoudt en schoonmaakt. Vind op onze alles over lenzen pagina meer informatie over het juiste gebruik van lenzen.

  • Droge of verontreinigde lucht: zet het raam eens open en laat de kamers in huis goed doorluchten met frisse lucht. 

  • Een allergie: zoals hooikoorts, huisstofmijtallergie of een allergie voor honden of katten kunnen leiden tot rode ogen. Laat je testen wanneer je vermoedt allergisch te zijn, zodat je hier rekening mee kan houden. Tip: draag in het voorjaar geen lenzen als je hooikoorts hebt, wij geven je alvast wat meer tips om irritatie door lenzen in het voorjaar te voorkomen

  • Oogmake-up in je oog: het klinkt redelijk voor de handliggend, maar wees voorzichtig met het aanbrengen van oogmake-up. Neem de tijd en gebruik een spiegel.  

  • Alcohol-, drugsgebruik, roken en meeroken: niet alleen slecht voor je gezondheid, ze kunnen ook de oorzaak zijn van rode ogen.

Verwondingen van je oog waar je geen directe invloed op hebt

Soms is de oorzaak van een rood oog een (kleine) verwonding of vuiltje in je oog. Hier heb je niet altijd direct invloed op. Denk aan een botsing tijdens het sporten of wanneer er een vliegje in je oog terecht komt tijdens het fietsen. Je kunt zelf niet de ernst van een verwonding aan je oog vaststellen en beoordelen. Raadpleeg daarom altijd een huisarts als je je oog verwondt.

  • Een vuiltje of splinter in het oog: je oog gaat tranen en kan ook pijn doen. In sommige gevallen kan een vuiltje ook leiden tot een hoornvliesbeschadiging. 

  • Een klap of bal op het oog: dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het sporten. Net als bij een vuiltje of splinter in je oog kan de impact van een klap op je oog leiden tot een hoornvliesbeschadiging. 

  • Een chemische stof in het oog: denk bijvoorbeeld aan chloor of kalk. Heb je een chemische stof in je oog? Spoel deze direct uit je oog met lauw kraanwater voor minimaal 10 minuten en neem altijd contact op met je huisarts. 

  • Een bloedvaatje in je oog knapt: als dit gebeurt, ontstaat er een bloeduitstorting in je oog met een felrode vlek in het oogwit tot gevolg.

Ontstekingen en medische oorzaken

Een rood oog kan veroorzaakt worden door medische omstandigheden of een oogontsteking. Wees je ervan bewust dat sommige medische oorzaken blijvende schade aan je oog kunnen aanrichten. Neem altijd contact op met een huisarts voor het vaststellen van medische oorzaken en het bepalen van een eventuele behandelingen.

  • Een hoornvlieszweer: dit kan ontstaan als een hoornvliesbeschadiging gaat ontsteken. Een hoornvliesbeschadiging kan onder andere veroorzaakt worden door een vuiltje in je oog, een klap op het oog of een chemische stof in je oog. 

  • Glaucoom: hierbij is de oogzenuw beschadigd, vaak komt dit door een verhoogde druk in de oogbol. Glaucoom gaat gepaard met klachten als hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en wazig zien

  • Een oogontsteking: in geval van een oogontsteking is het bindvlies (de buitenste beschermlaag van je oog) ontstoken, meestal door een virus, soms door een bacterie. Naast rode ogen kun je een oogontsteking herkennen aan een branderig gevoel in je ogen, een waterige afscheiding in je oog, jeukende ogen, pus in de ogen en gezwollen oogleden.

  • Een ooglidontsteking (blefaritis): in geval van een ooglidontsteking zijn de randen van je oogleden ontstoken, vaak veroorzaakt door een bacterie. Symptomen van een ooglidontsteking zijn rode, jeukende, branderige, geïrriteerde, vermoeide, tranende en droge ogen, het veel knipperen met je ogen, wisselend zicht en moeite hebben met lezen.

  • Een ontsteking van het bovenste laagje van het oogwit (episcleritis): dit komt meestal aan één oog voor en de klachten zijn vaak mild. Je herkent een oogwitontsteking aan een gevoel alsof er zand in je ogen zit, geïrriteerde, tranende en pijnlijke ogen.

  • Een ontsteking van de harde oogwand (scleritis): bij deze ontsteking is je immuun- of afweersysteem aangetast, dit komt bijna niet voor. Symptomen van scleritis zijn diep rode ogen, gezwollen ogen, verminderd zicht en het niet vrijuit kunnen bewegen van je ogen.

  • Een ontsteking van het hoornvlies (keratitis): keratisis gaat samen met alarmerende symptomen, zoals pijn, minder goed kunnen zien en overgevoeligheid voor licht. 

  • Een inwendige oogontsteking (uveïtis): hierbij is de binnenkant van je oog, de iris en het vaatvlies, ontstoken. Dit komt niet vaak voor en herken je aan wazig of minder goed zicht

  • Een ontsteking van de iris (iritis): iritis is een vorm van uveïtis en komt niet vaak voor. Symptomen zijn pijn aan de ogen, gevoeligheid voor licht, minder goed zicht, hoofdpijn, tranende en rode ogen, een kleine pupil en het zien van mouches volantes.

Hoe ziet de behandeling van rode ogen eruit?

De juiste behandeling van rode ogen hangt af van de onderliggende oorzaak. In veel gevallen is behandeling überhaupt niet nodig, omdat rode ogen meestal vanzelf weer overgaan. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Afhankelijk van de oorzaak kan de huisarts bijvoorbeeld antibiotica voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist. 

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Neem in de volgende gevallen direct contact op met je huisarts:

  • Als je veel pijn hebt. 

  • Als je zicht minder wordt. 

  • Als je geen licht meer kunt verdragen.