Wat is bijziendheid?

Bijziendheid (ook wel myopie) is één van de meest voorkomende oogafwijkingen en houdt in dat je dingen in de verte niet goed kunt zien. Dat zit zo: normaal gesproken vallen lichtstralen die via je oog binnenkomen, precies je op je netvlies. Ben je bijziend, dan vallen de lichtstralen vlak vóór het netvlies, in plaats van op het netvlies. 

Dit kan twee oorzaken hebben:

  • De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te groot. Dit noemen we ook wel as-myopie of axiale myopie en is de meest voorkomende vorm van bijziendheid. 

  • Het hoornvlies of de ooglens is te bol. Dit noemen we ook wel brekingsmyopie of efractieve myopie en komt niet vaak voor. 

Wat is de oorzaak van bijziendheid?

Soms worden kinderen geboren met bijziendheid. Dit noemen we congenitale myopie. Meestal ontstaat de afwijking op latere leeftijd. Dan spreken we van juveniele bijziendheid. 

Kinderen hebben meer kans om bijziend te worden:

  • Als ze te vroeg geboren zijn. 

  • Als bijziendheid in de familie zit.

  • Als ze te veel binnen zijn en te weinig buiten spelen. 

  • Als ze veel van dichtbij kijken (denk aan veel lezen en veel op schermen kijken). 

Vandaag de dag zijn steeds meer kinderen bijziend, omdat ze minder buiten spelen en veel meer op beeldschermen kijken. Niet alleen thuis, maar ook op school zijn er steeds meer beeldschermen. Door te vaak en te lang op schermen te kijken, wordt de oogbol langzaam maar zeker ovaal en daarmee wordt de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te groot. 

Wat zijn de gevolgen van bijziendheid bij kinderen?

Bijziendheid op jonge leeftijd kan later ernstige gevolgen hebben. Sterke bijziendheid vergroot namelijk de kans op oogaandoeningen, slechtziendheid en in het ergste geval zelfs blindheid op latere leeftijd.

Wat kan ik doen om bijziendheid bij mijn kind te voorkomen?

Je kunt de kans op bijziendheid bij je kind verkleinen door de volgende maatregelen te nemen:

Tips bij het beperken van schermtijd

Als je kind gewend is om lang of onbeperkt met een smartphone of tablet te kunnen spelen, dan kan het beperken van schermtijd wat strijd opleveren. Daarom geven we je nog een paar handige tips:

  1. Maak duidelijke afspraken met je kind over schermtijd. Hoe concreter de afspraken, hoe beter. 

  2. Wees consequent in het naleven van de afspraken die je met je kind hebt gemaakt. 

  3. Schrijf de afspraken ergens op, zodat je ernaar kunt verwijzen. 

  4. Geef het goede voorbeeld door zelf ook op je schermtijd te letten. 

  5. Laat kinderen die oud genoeg zijn meedenken over afspraken over schermtijd. 

Wat als mijn kind bijziend blijkt te zijn?

Blijkt uit de oogmeting dat jouw kind inderdaad bijziend is? Dan moet je kind een bril of contactlenzen met een min-sterkte dragen om de afwijking te corrigeren. De opticien kan je helpen bij het maken van de juiste keuze tussen een bril en lenzen. 

Verder is het belangrijk om de ogen van je kind goed in de gaten te houden door elk jaar langs te komen voor een oogmeting