Wat is een optometrist?

Een optometrist is gespecialiseerd in de gezondheid van jouw ogen. Hij of zij heeft een vierjarige hbo-opleiding optometrie gevolgd en is dus een échte expert. Een optometrist is paramedicus en mag daarom ondersteunend werk doen voor oogartsen. Hij of zij kan bepaalde oogafwijkingen vroegtijdig signaleren, zoals glaucoom, maculadegeneratie en staar.

Waar werken optometristen?

De meeste optometristen zijn werkzaam in een optiekzaak, optometriepraktijk of contactlenspraktijk. Daarnaast werken ze in het ziekenhuis, in Low Vision-centra (voor mensen met zeer beperkt zicht), zelfstandige behandelcentra en klinieken waar brilvervangende ingrepen worden gedaan.

In een groot aantal vestigingen van Pearle zijn dan ook optometristen werkzaam. Maak een afspraak met hen voor een oogonderzoek. Check hier in welke vestigingen optometristen aanwezig zijn. 

Heb je een verwijzing nodig voor de optometrist?

Voor een bezoek aan de optometrist bij de opticien heb je geen verwijsbrief nodig. De optometrist is daarom het eerste aanspreekpunt wanneer je last hebt van milde oogklachten of verminderd zicht (niet acuut). Let op: neem bij ernstige klachten, zoals acuut verlies van zicht, meteen contact op met je huisarts of huisartsenpost.

Voor een bezoek aan de optometrist in het ziekenhuis heb je wel een verwijsbrief nodig. Het onderzoek vindt dan meestal plaats tijdens het spreekuur van de oogarts, maar optometristen kunnen ook een eigen spreekuur hebben. 

Ben je zelf optometrist?

Pearle is altijd op zoek naar goede mensen. Ben jij een gediplomeerd optometrist en wil jij jezelf continu op dit gebied blijven ontwikkelen in een inspirerende werkomgeving? Bekijk dan hier onze vacatures!

Wat is het verschil tussen een opticien, optometrist, oogarts en orthoptist?

Een opticien is opgeleid om brillen, contactlenzen en andere kijkoplossingen aan te meten bij afwijkingen in de ogen. Het komt vaak voor dat een opticien een oogmeting uitvoert en advies geeft op basis van deze meting. Om opticien te mogen worden, heb je een mbo-diploma nodig.

Een optometrist is gespecialiseerd in de gezondheid van de buiten- én binnenkant van jouw ogen. Ze doen onderzoek naar de gezondheid van ogen en kunnen ook een bril voorschrijven, contactlenzen aanmeten en bril- en contactlenscontroles uitvoeren. Optometristen zijn breder en hoger opgeleid dan een opticien en doet vaak ondersteunend werk voor oogartsen. 

Een oogarts is een medicus die gespecialiseerd is in het oog en oogzorg. Oogartsen zijn universitair opgeleid en werken in een ziekenhuis. De werkzaamheden van een oogarts komen deels overeen met die van een optometrist, maar in tegenstelling tot een optometrist kan een oogarts medische behandelingen voorschrijven en uitvoeren. Bij een oogarts kun je alleen niet terecht voor een bril of contactlenzen.

Een orthoptist is een expert in het diagnosticeren en behandelen van stoornissen en samenwerkingen in oogbewegingen. Denk aan scheelzien en een lui oog. Een optometrist richt zich meer op het onderzoek van het oog zelf.

Hoe gaat een optometrisch onderzoek in zijn werk?

Tijdens het optometrisch onderzoek bekijkt de optometrist of er sprake is van een oogafwijking. Bij Pearle onderzoeken we jouw ogen altijd met behulp van de modernste apparatuur. Hieronder leggen we uit wat je kunt verwachten tijdens het onderzoek.
 

Altijd een optometrist in de buurt

Onze optometristen werken door heel Nederland. Zo vind jij er altijd één bij jou in de buurt! Hieronder zie je precies bij welke Pearle vestigingen onze optometristen zijn aangesloten.