Harde of zachte lenzen?

Als je besluit om contactlenzen te gaan dragen, kom je voor een keuze te staan: harde of zachte lenzen? Het verschil tussen harde en zachte lenzen zit vooral in het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Harde lenzen zijn gemaakt van kunststof, terwijl zachte lenzen gemaakt zijn van hydrogel of silicone hydrogel. Welke soort lens het beste bij jou past, hangt van een aantal factoren af. Harde en zachte lenzen hebben namelijk allebei voor- en nadelen:

Wennen aan harde lenzen

Als je besluit om harde lenzen te nemen, kan dat aan het begin even wennen zijn. Harde lenzen sluiten namelijk, in tegenstelling tot zachte lenzen, niet helemaal aan op je ogen. Hierdoor voel je ze in het begin in je ogen zitten. Je ogen en oogleden wennen hieraan door de draagtijd langzaam op te bouwen. Het kan daarom enkele weken duren voordat het helemaal comfortabel voelt om harde lenzen te dragen.

Soorten harde lenzen

Het assortiment harde lenzen van Pearle bestaat uit Conform®, Daytime, GeniuS, Exact en Flexi TC lenzen. Deze zijn er in de vorm van sferische, torische en multifocale harde lenzen. Met dit uitgebreide assortiment dat op maat gemaakt wordt, is er voor een grote verscheidenheid aan oogsterktes een geschikte lens beschikbaar. Ben je benieuwd welke harde lenzen het beste bij jou passen of wil je er meer over weten? Maak dan een afspraak bij jou in de buurt, zodat de contactlensspecialist samen met jou de beste lens kan bepalen.

Wat kosten harde lenzen?

Voor het aanmeten van harde contactlenzen vragen we eenmalig €35. Wat de precieze prijs van harde lenzen zelf is, hangt af van het type lens. Ben je op zoek naar torische (lenzen met een cilinder), sferische of multifocale harde lenzen? De daadwerkelijke kosten worden mede door de exacte oogafwijking bepaald. De aanschafprijs van harde lenzen ligt hoger dan die van zachte lenzen. Hierdoor is het in eerste instantie een grotere investering. Harde lenzen gaan daarentegen langer mee dan zachte dag-, week- of maandlenzen en schaf je dus minder vaak aan. De kosten op lange termijn zijn daarom meestal goedkoper dan bij zachte lenzen. 

Multifocale harde lenzen

Wist je dat Pearle ook multifocale harde lenzen in het assortiment heeft? Net als bij zachte multifocale lenzen, duurt het even voordat je gewend bent aan de verschillende zones in dezelfde lens. Door de verschillende zones kun je zowel veraf als dichtbij goed zien. Ben je benieuwd of dit type lens bij jou past? Lees meer over multifocale harde lenzen.

Veelgestelde vragen over harde lenzen

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over harde lenzen.