Harde of zachte lenzen?

Als je besluit om contactlenzen te gaan dragen, kom je voor een keuze te staan: harde of zachte lenzen? Het verschil tussen harde en zachte lenzen zit vooral in het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Harde lenzen zijn gemaakt van kunststof, terwijl zachte lenzen gemaakt zijn van hydrogel of silicone hydrogel. Welke soort lens het beste bij jou past, hangt van een aantal factoren af. Harde en zachte lenzen hebben namelijk allebei voor- en nadelen:

Wennen aan harde lenzen

Als je besluit om harde lenzen te nemen, kan dat aan het begin even wennen zijn. Harde lenzen sluiten namelijk, in tegenstelling tot zachte lenzen, niet helemaal aan op je ogen. Hierdoor voel je ze in het begin in je ogen zitten. Je ogen en oogleden wennen hieraan door de draagtijd langzaam op te bouwen. Het kan daarom enkele weken duren voordat het helemaal comfortabel voelt om harde lenzen te dragen.

Wat kosten harde lenzen?

De aanschafprijs van harde lenzen ligt hoger dan die van zachte lenzen. Hierdoor is het in eerste instantie een grotere investering. Harde lenzen gaan daarentegen langer mee dan zachte dag-, week- of maandlenzen en schaf je dus minder vaak aan. Wat de precieze prijs van harde lenzen is, hangt af van het type lens. Ben je op zoek naar torische (lenzen met een cilinder), sferische of multifocale harde lenzen? De daadwerkelijke kosten worden mede door de exacte oogafwijking bepaald.

Wil je meer weten over harde lenzen? Maak dan een afspraak bij jou in de buurt, zodat de contactlensspecialist samen met jou de beste lens kan bepalen.

Multifocale harde lenzen

Wist je dat Pearle ook multifocale harde lenzen in het assortiment heeft? Net als bij zachte multifocale lenzen, duurt het even voordat je gewend bent aan de verschillende zones in dezelfde lens. Door de verschillende zones kun je zowel veraf als dichtbij goed zien. Ben je benieuwd of dit type lens bij jou past? Lees meer over multifocale harde lenzen.

Veelgestelde vragen over harde lenzen

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over harde lenzen.