Wat is het verschil tussen bijziend en verziend?

Bij bijziendheid zie je dichtbij scherp, maar heb je minder goed zicht veraf. Bij verziendheid is dit omgedraaid en zie je dus veraf scherp, maar zie je dichtbij minder goed. In principe wordt in de benaming dus aangegeven op welke afstand je goed zicht hebt, dit kan ook helpen als ezelsbruggetje. Zie je alleen dichtbij goed, dan ben je bijziend. Zie je alleen veraf goed, dan ben je verziend. 

Veelgestelde vragen over het verschil tussen verziend en bijziend

Als je vragen hebt over jouw zicht dan staan we altijd voor je klaar in een van onze winkels bij jou in de buurt. Voor nu bespreken we alvast de meestgestelde vragen over verziendheid en bijziendheid die wij krijgen in onze winkels. 

Kun je bijziend en verziend tegelijk zijn?

Het antwoord op deze vraag is ingewikkeld. Binnen de vaktaal van de optiek is het niet mogelijk om zowel bijziend als verziend tegelijk te zijn. Als je bijziend bent, zie je veraf namelijk niet scherp, terwijl je bij verziendheid veraf juist wel scherp ziet. Dit spreekt elkaar tegen. Maar er zijn ook mensen die veraf en dichtbij niet scherp zien. Hiervoor zijn twee verklaringen: 

Ten eerste kan iemand last hebben van verschillende vormen van astigmatisme (cilinderafwijking), waaronder gemengd astigmatisme. Hierbij valt licht dat in je oog komt zowel vóór als achter je netvlies in plaats van erop. Hierbij zie je dus niet scherp op korte en lange afstand, maar spreken we niet van een combinatie van verziend en bijziend. 

Ten tweede kan iemand niet zowel verziend als bijziend zijn aan één en hetzelfde oog. Wel kan iemand één oog hebben met verziendheid en één oog hebben met bijziendheid. In dit geval spreken we over gemengd anisometropie en officieel dus niet over een combinatie van bijziend en verziend.

Kunnen je ogen van min naar plus gaan?

Ja, in sommige gevallen kunnen je ogen van sterkte veranderen. Van min naar plus kan komen door  presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid. Als je ouder wordt, is het mogelijk dat je dichtbij steeds minder scherp gaat zien. Dit komt doordat de elasticiteit van je ooglens afneemt. Hierdoor kan je sterkte veranderen van bijvoorbeeld -1 naar +1. Van plus naar min kan komen door staar. Bij staar wordt je ooglens namelijk boller, hierdoor neemt de plussterkte af. Dit kan er dus voor zorgen dat je sterkte verandert van bijvoorbeeld +1 naar -1.

Wat komt vaker voor, bijziend of verziend?

Bijziendheid komt vaker voor dan verziendheid. Verder komt bijziendheid bij kinderen ook steeds vaker voor dan vroeger. Dit komt doordat kinderen (te) veel dicht op een beeldscherm kijken en (te) weinig in de verte kijken tijdens bijvoorbeeld buitenspelen.

Wat is erger bijziend of verziend?

Bijziendheid is per definitie niet erger dan verziendheid of andersom, beiden kunnen uiteraard wel vervelend zijn. De hoogte van jouw plus- of minsterkte heeft in dit opzicht meer effect op hoe jij jouw zicht ervaart. Zo kan -7 vervelender zijn dan +1, maar geldt hetzelfde voor +7 en -1. Gelukkig zijn verziendheid en bijziendheid beiden vaak goed te corrigeren met de juiste bril of lenzen met plus- of minsterkte. Kom eens langs in de winkel en laat je adviseren over de mogelijkheden. Ben je benieuwd of jij last hebt van bijziendheid of verziendheid? Maak dan een afspraak voor een oogmeting.

Vind een winkel Maak een afspraak