Wat is presbyopie?

Presbyopie is de medische term voor ouderdomsverziendheid. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het is om dingen van dichtbij scherp te zien. Vooral lezen wordt lastiger. Denk aan het lezen van de krant of de kleine lettertjes in een bijsluiter. Dingen van dichtbij minder scherp kunnen zien heeft te maken met een verminderde elasticiteit van de ooglens. Hierdoor kun je minder goed accommoderen. Accommoderen is het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op een bepaalde afstand scherp te kunnen zien. Het stijver worden van de ooglens begint rond het veertigste levensjaar. 

Lees meer over verziendheid.

Wat zijn de symptomen van presbyopie?

Het meest kenmerkende symptoom van ouderdomsverziendheid is dat je dingen van dichtbij niet scherp meer kunt zien. Vooral lezen wordt een uitdaging. Dit kan weer leiden tot vervelende klachten, zoals hoofdpijn en vermoeide ogen. Een ander symptoom van ouderdomsverziendheid is dat je minder snel kunt schakelen tussen objecten van dichtbij en veraf. Je ogen hebben wat meer tijd nodig om scherp te stellen. 

Wat is de oorzaak van presbyopie?

Het woord zegt het eigenlijk al: ouderdomsverziendheid heeft alles te maken met ouder worden. Hoe ouder je wordt, hoe stijver de ooglens wordt, waardoor je niet goed meer kunt accommoderen. Dit begint rond je veertigste en stabiliseert rond de leeftijd van 65. 

Hoe ziet de behandeling van presbyopie eruit?

Ouderdomsverziendheid kan op diverse manieren behandeld worden, namelijk door middel van:

  1. Een lees- of multifocale bril. Een leesbril zorgt ervoor dat je dichtbij weer scherp ziet. Het nadeel van een leesbril is dat je veraf wazig ziet. Het kan dus zijn dat je gedurende de dag je leesbril vaak op en af moet zetten. Een multifocale bril bevat zowel een leesgedeelte voor dichtbij als een gedeelte voor veraf. Met een multifocale bril zie je dus zowel dichtbij als veraf scherp. Een multifocale bril kun je dus de hele dag dragen. 

  2. Contactlenzen. Als je liever geen bril wilt dragen, dan kun je kiezen voor multifocale contactlenzen. Multifocale contactlenzen doen hetzelfde als een multifocale bril. 

  3. Een laserbehandeling

Overleg altijd met je oogarts, opticien of optometrist wat voor jou de beste behandeling is.

Kom langs en laat je ogen controleren

Denk jij dat je ouderdomsverziendheid hebt? Negeer de symptomen niet en laat je ogen gratis controleren door één van onze gediplomeerde opticiens en optometristen. Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt.