Wat zijn mouches volantes?
Je oogbol is gevuld met glasvocht: een heldere, gelei-achtige vloeistof die uit water en collageenvezels bestaat. Deze collageenvezels zorgen ervoor dat het glasvocht stevig en elastisch blijft. In het glasvocht kunnen klontjes ontstaan. Meestal heeft dit te maken met ouderdom. Deze klontjes zorgen voor zwevende vlekjes in je gezichtsveld. Dit noemen we mouches volantes, floaters of glasvochttroebeling. Mouches volantes betekent letterlijk 'zwevende vliegjes'. De medische term voor mouches volantes is myodesopsie. Mouches volantes zijn meestal niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn.
Wat is de oorzaak van mouches volantes?
Er zijn verschillende oorzaken voor mouches volantes aan te wijzen, namelijk:
-
Ouderdom. Dit is de meest voorkomende oorzaak van mouches volantes. Met het ouder worden neemt de elasticiteit van de collageenvezels in het glasvocht af en kan het glasvocht gaan klonteren.
-
Glasvochtloslating. Bij een glasvochtloslating laat het glasvocht los van het netvlies. Dit komt meestal doordat het glasvocht minder elastisch en wateriger wordt. Dit heeft weer met ouderdom te maken.
-
Scheurtje in het netvlies of netvliesloslating. In het netvlies kunnen scheurtjes ontstaan. Hierdoor kan er glasvocht achter het netvlies komen, waardoor het netvlies loslaat.
-
Uveïtis. Dit is de medische term voor inwendige oogontsteking en kan ernstige gevolgen hebben, zoals blijvende slechtziendheid en zelfs blindheid.
-
Glasvochtbloeding. Bij een glasvochtbloeding komt er bloed in het glasvocht. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door diabetes.
-
Staaroperatie. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens vervangen door een kunstlens. Na de ingreep kun je mouches volantes zien.
-
Oogletsel. Het oog kan bijvoorbeeld beschadigd raken door een ongeval of een harde klap op het oog.
Mouches volantes kunnen verergeren door stress en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om jezelf en je ogen rust te gunnen door voldoende te slapen en te ontspannen.
Hoe ziet de behandeling van mouches volantes eruit?
Mouches volantes verdwijnen meestal niet vanzelf. Soms worden ze wel minder of je went er simpelweg aan. Omdat mouches volantes meestal onschuldig zijn, is behandeling lang niet altijd nodig. Als mouches volantes erg hinderlijk zijn, is behandeling mogelijk in de vorm van:
-
Vitrectomie. Bij een vitrectomie wordt het glasvocht verwijderd en vervangen door vocht of gas. Na de operatie maakt het oog vanzelf nieuw, helder glasvocht aan. Het vocht of gas dat tijdens de operatie is ingebracht, verdwijnt dan vanzelf.
-
Laserbehandeling. Tijdens een laserbehandeling worden de troebelingen in het glasvocht verdampt. Deze ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Neem direct contact op met je huisarts:
-
Als de mouches volantes ineens erger worden.
-
Als je plotseling minder goed ziet.
-
Als een deel van je zicht zwart wordt.
-
Als de mouches volantes niet meer meebewegen met je ogen.
-
Als je lichtflitsen ziet.
Het zien van lichtflitsen kan wijzen op glasvochtloslating, scheurtjes in het netvlies of netvliesloslating en moet snel behandeld worden.
Kom langs in de winkel
Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder.