Wat is een trillend ooglid?
In je oogleden zitten kleine spiertjes die worden aangestuurd door de zevende hersenzenuw. We noemen deze zenuw ook wel aangezichtszenuw of nervus facialis. Als de zevende hersenzenuw overactief is en te veel seintjes naar je ooglid stuurt, dan gaat je ooglid trillen. De spiertjes in je ooglid spannen zich dan snel achter elkaar aan.
Meestal trilt het bovenste ooglid, maar ook het onderste ooglid kan trillen. Een trillend ooglid kan aan je linker- of rechteroog voorkomen. Het trillen kan enkele minuten aanhouden, maar sommige mensen hebben er langdurig (dagen tot weken) last van.
Een trillend ooglid kan gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn en droge ogen.
Is een trillend ooglid gevaarlijk?
Een trillend ooglid is vervelend, maar in de meeste gevallen gelukkig ongevaarlijk. Ook doet het geen pijn.
Wat is de oorzaak van een trillend ooglid?
De belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid zijn:
-
Lichamelijke of mentale vermoeidheid
-
Stress
Soms is een tekort aan vitamine B12 de boosdoener. Er wordt ook wel gedacht dat een tekort aan bepaalde mineralen, zoals magnesium, de oorzaak is van een trillend ooglid, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Hoe ziet de behandeling van een trillend ooglid eruit?
Vaak gaat een trillend ooglid vanzelf over. Meestal is het dus een kwestie van afwachten en is behandeling niet nodig.
Heb je vaak last van een trillend ooglid of gaat het niet vanzelf over? Dan is behandeling mogelijk in de vorm van een botox-injectie. Hierdoor raken de spiertjes in het ooglid tijdelijk verlamd, waardoor het trillen stopt. Jammer genoeg werkt dit maar twee tot vier maanden. Daarna heb je weer een nieuwe injectie nodig. Een ander nadeel van deze behandeling is de kans op bijwerkingen, zoals huidirritatie of een hangend ooglid.
Tips om een trillend ooglid te voorkomen
Omdat een trillend ooglid meestal te maken heeft met vermoeidheid of stress, kun je zelf een aantal dingen doen om het te voorkomen, namelijk:
-
Slaap voldoende. Te kort, maar ook te lang slapen maakt je vermoeid. Een volwassene heeft elke nacht ongeveer 7 tot 8 uur slaap nodig.
-
Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Breng in kaart wat je precies gestresst maakt en bedenk manieren waarop je hier beter mee om kunt gaan, bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of een lange wandeling maken.
-
Geef je ogen voldoende rust. Werk je veel achter een beeldscherm of lees je veel? Dat vraagt veel van je ogen. Overweeg bijvoorbeeld een computerbril of pas de 20-20-2-regel toe om je ogen voldoende rust te geven.
-
Laat je ogen elk jaar opmeten. Als je eigenlijk een bril of lenzen nodig hebt of als je huidige sterkte niet meer voldoende is, dan moeten je ogen harder werken en raken ze sneller vermoeid. Bij Pearle ben je altijd welkom voor een gratis oogmeting door een van onze gediplomeerde opticiens.
Wanneer moet je naar de huisarts?
In de meeste gevallen is een trillend ooglid onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Helpen bovenstaande tips niet en gaat het trillen niet over? Raadpleeg dan je huisarts.
Kom langs in de winkel
Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder.