Wat is ptosis?

Ptosis is de medische term voor hangend ooglid. De spier die het bovenste ooglid omhoog trekt of de pees die de spier verbindt aan het ooglid, werkt dan niet goed. Hierdoor gaat het ooglid hangen. Deze spier heet de levatorspier en loopt vanuit de top van de oogkas naar het ooglid. Een hangend ooglid is niet gevaarlijk, maar het belemmert wel het zicht. Vooral bij omhoog kijken zit het ooglid in de weg. In ongeveer 80% van de gevallen komt ptosis voor aan één oog, in 20% van de gevallen komt het voor aan beide ogen. Ptosis ontstaat vaak pas op latere leeftijd, maar er worden ook baby’s met ptosis geboren. 

Ptosis is iets anders dan een teveel aan huid dat over de ogen hangt. 

Wat zijn de symptomen van ptosis?

Ptosis kan vervelende klachten geven, zoals:

Wat is de oorzaak van ptosis?

Er zijn verschillende oorzaken van ptosis aan te wijzen, namelijk:

  • Ouderdom. Ouderdom kan ervoor zorgen dat de pees die de levatorspier met het ooglid verbindt, verslapt of losraakt. De spier werkt dan nog wel goed. In dit geval spreken we van aponeurogene ptosis. 

  • Harde contactlenzen. Het niet goed meer werken van de levatorspier kan ook worden veroorzaakt door het jarenlang dragen van harde contactlenzen

  • Oogoperatie of oogletsel. De levatorspier kan ook beschadigd raken na een oogoperatie of door oogletsel, bijvoorbeeld een ernstige oogontsteking of een ongeval. In dit geval spreken we ook wel van mechanische ptosis. 

  • Spierziekte, zenuwafwijking of beroerte. Soms is een spierziekte, zenuwafwijking of beroerte de oorzaak van ptosis, maar dit komt niet vaak voor. Als ptosis wordt veroorzaakt door een spierziekte, dan spreken we van myogene ptosis. Ptosis als gevolg van een zenuwafwijking noemen we ook wel neurogene ptosis. 

  • Aangeboren. Er worden ook baby’s met ptosis geboren. Meestal is dan de levatorspier niet goed ontwikkeld. Deze vorm van ptosis noemen we ook wel congenitale ptosis. 

  • Botox. Een hangend ooglid kan ook veroorzaakt worden door een verkeerd geplaatste injectie bij de fronsrimpel. 

Hoe ziet de behandeling van ptosis eruit?

Ptosis kan worden behandeld door middel van een operatie. Tijdens de operatie wordt de werking van de levatorspier verbeterd, bijvoorbeeld door de spier in te korten. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving, omdat de patiënt tijdens de operatie moet zitten en liggen. Op die manier kan de oogarts namelijk zien of beide oogleden de juiste hoogte hebben. Kinderen worden meestal onder algehele narcose behandeld. 

Het komt helaas relatief vaak voor dat een operatie niet het gewenste effect heeft en dat er om die reden opnieuw geopereerd moet worden. 

Behandeling van aangeboren ptosis 

Kinderen die met een hangend ooglid worden geboren, moeten snel behandeld worden. Ptosis kan namelijk een lui oog veroorzaken. Als het ooglid over de pupil hangt, vindt de operatie vaak al voor de eerste verjaardag plaats. Als dit niet zo is, dan kan er langer gewacht worden met de behandeling. Meestal worden kinderen dan rond de leeftijd van vier jaar geopereerd. 

Met een operatie wordt de hoogte van het ooglid gecorrigeerd, maar de spierfunctie kan niet worden hersteld. Daarom zie je vaak bij kinderen met aangeboren ptosis dat de beweeglijkheid van het ene ooglid anders is dan die van het andere ooglid. 

Kom langs in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder.

Maak een afspraak Vind een winkel