Lenzen indoen in 5 stappen
Leg eerst alles wat je nodig hebt klaar: een spiegel, lenzenvloeistof, een schoon lenzendoosje en natuurlijk de contactlenzen zelf. Verder maakt het niet uit of je harde lenzen of zachte lenzen, maand- of daglenzen draagt: het indoen werkt hetzelfde.
Tips bij het indoen van lenzen
Hieronder geven we je nog een paar handige tips bij het indoen van je lenzen.
Tijdens het slapen worden je ogen wat boller. Wacht daarom minimaal 30 minuten voordat je je lenzen indoet nadat je wakker bent geworden. Het indoen van je lenzen is dan een stuk makkelijker.
Draag je oogmake-up? Doe die dan pas op nadat je je lenzen hebt ingedaan. Soms gaan je ogen een beetje tranen tijdens het indoen, waardoor je make-up kan uitlopen. Zonde!
Ga je zachte lenzen indoen? Controleer dan altijd of de lens niet binnenstebuiten zit voordat je hem indoet. De zachte lens moet eruitzien als een 'kommetje'. Is de onderkant een beetje gedeukt of staan de randjes van de lens naar buiten? Dan zit de lens binnenstebuiten. Leg hem met wat lenzenvloeistof in de palm van je hand en keer hem voorzichtig om. Daarna kun je jouw zachte lenzen indoen.
Begin bij het indoen van je lenzen altijd met hetzelfde oog. Het maakt niet uit of voor je linker- of je rechteroog kiest. Zo verklein je de kans dat je de verkeerde lens in het verkeerde oog doet.
Draag je nog maar kort contactlenzen? Bouw het dragen dan langzaam op om je ogen te laten wennen. Draag je lenzen op dag één slechts 4 uur en bouw dit per dag op met 2 uur extra.
Check ook altijd hoeveel uur per dag je jouw lenzen maximaal mag dragen. Dit is per type lens verschillend. De maximale draagtijd kun je vinden in de gebruiksaanwijzing.
Sommige lenzen kun je langer dag 12 uur dagen, zoals de Dailies Total 1 en iWear Harmony. Deze lenzen zijn gemaakt van silicone hydrogel, waardoor ze zoveel mogelijk zuurstof doorlaten. Dit voorkomt irrtatie en droge ogen en voelen zelfs na lang dragen nog prettig aan.
Veelgestelde vragen over het indoen van lenzen
Hieronder lees je de antwoorden op veelgestelde vragen over het indoen van contactlenzen. Staat jouw vraag er niet tussen? Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt. Daar helpen we je graag verder.
Er zijn verschillende redenen waarom lenzen indoen niet lukt:
-
De lens blijft plakken aan je vinger na het inzetten. Dit verhelp je door de lens niet te hard op je oog te drukken met een droge vinger. Laat de lens bij het inzetten ook niet in aanraking komen met je ooglid of wimper.
-
Je knippert te vroeg met je ooglid. Druk de lens zachtjes op je oog, kijk naar beneden en houd je vinger één seconde op de lens voordat je je oog knippert en je de lens met je vinger loslaat.
-
Je vindt het onprettig om met je vinger je oog aan te raken. Vooral voor nieuwe lensgebruikers is dit een veelvoorkomend obstakel bij het indoen van lenzen. De oplossing? Toch proberen om door de zure appel heen te bijten, het went vanzelf. Daarnaast kun je een hulpmiddel gebruiken, zoals een speciaal zuignapje of tangetje, waarmee je je lens erin zet. Hiermee voorkom je dat je met je vinger je oog hoeft aan te raken. Let op: niet iedere lens is geschikt om met deze hulpmiddelen in te doen.
Andere redenen voor het niet in krijgen van lenzen zijn gevoelige ogen, het hanteren van een verkeerde techniek of het hebben van een afwijking in de ronding van je oog. Wil je meer weten of heb je behoefte aan hulp? Kom dan langs bij een Pearle winkel bij jou in de buurt. Onze contactlensspecialisten helpen je bij het vinden van de juiste methode voor jou.
Hulpmiddelen voor het indoen van lenzen zijn een plastic tangetje en een lenszuignapje. Met het tangetje haal je de lens gemakkelijk uit de verpakking. Vervolgens leg je de lens op het zuignapje. Met het zuignapje zet je de lens op je oog. Let op: het zuignapje plakt niet op ieder type lens, check dus of jouw type lenzen geschikt zijn voor het gebruik. Steriliseer de lenzen hulpmiddelen altijd voor gebruik.
Met lange nagels beschadig je lenzen sneller, dus breng ze voorzichtig in. Pak de lenzen uit het doosje met een tangetje. Dat gaat makkelijker dan met je vingers. Leg de lens met het tangetje op je vingertopje om contact met je nagels te vermijden. Houd je nagel naar de buitenkant van je gezicht gericht bij het indoen, zodat je jezelf niet prikt met je nagel.
Nee, voor ieder oog is er een geschikte lens. Voor kleine ogen bestaan er lenzen met een kleinere diameter. Het indoen van lenzen bij kleine ogen kan lastiger zijn, omdat je minder speling hebt. Oefening baart kunst en na verloop van tijd doe jij ook met gemak je lenzen in.
Nee, het indoen van lenzen hoort geen pijn te doen. Lenzen zijn ontworpen om perfect aan te sluiten op de ronding van je ogen, zodat jij niet of nauwelijks merkt dat je lenzen in doet. Zorg ervoor dat je lenzen en handen goed schoon zijn voor je begint, vuil kan namelijk wel tot irritaties in je oog leiden. Gebruik voor het indoen van lenzen een techniek die voor jou fijn voelt en je zult nooit pijn hebben.
Nee, alleen beginnende lenzendragers ervaren soms wat moeite bij het indoen van lenzen. Iedereen zal door te oefenen het steeds makkelijker vinden om lenzen in te doen, tot een punt waarbij het geen moeite meer kost en natuurlijk aanvoelt.
Nee, het is belangrijk dat je geen lenzen van iemand anders indoet. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen voor je ogen, zoals een ooginfectie. In ieder oog zitten namelijk bacteriën die bij het indoen ook op een contactlens gaan zitten. Zodra je de lenzen van iemand anders indoet komen deze bacteriën ook in jouw ogen.
Ja, als de lens binnenstebuiten zit kan je deze verkeerd om indoen. Vraag jij je of hoe je weet of je lens verkeerd om zit? Wanneer dit gebeurt merk je dat snel. De lens voelt dan niet zo comfortabel als gewoonlijk. Haal de lens uit je oog, draai de lens de goede kant op, spoel de lens af met lenzenvloeistof en zet hem opnieuw in.
Nee, harde lenzen kun je niet verkeerd om indoen. Dit type lens is niet flexibel genoeg om binnenstebuiten gedraaid te worden. Dit in tegenstelling tot zachte lenzen, deze kunnen wel verkeerd om zitten. Check zachte lenzen dus altijd voordat je ze indoet.
Een lens heeft een binnen- en een buitenkant. De binnenkant is de zijde die op je oog zit en de buitenkant is in aanraking met de lucht of je ooglid wanneer je met je oog knippert. Zorg ervoor dat de lens goed om zit voor je deze indoet.
Je kunt checken of je lenzen verkeerd om zitten met deze simpele methode. Leg de lens op je wijsvinger en kijk vanaf de zijkant naar de lens. Staat de rand naar binnen gevouwen zoals een kom, dan zit deze goed. Als de rand van de lens naar buiten staat zoals een diep bord, dan zit de lens verkeerd om. Let wel: alleen zachte lenzen kunnen binnenstebuiten zitten, harde lenzen zijn niet flexibel genoeg om binnenstebuiten te zitten.
Nee, er is geen verschil in lenzen voor een linker- en rechteroog. Wel kunnen je ogen een andere afwijking hebben ten opzichte van elkaar. In dat geval kan je twee verschillende sterkte contactlenzen dragen in je linker- en rechteroog. In dat geval is het natuurlijk belangrijk om de juiste lenssterkte in het juiste oog te gebruiken.
De eerste paar keer lenzen indoen kan even spannend zijn. Dat begrijpen wij maar al te goed. Als je bovenstaande stappen en tips volgt moet je al een heel eind komen. Vind je het toch nog spannend en durf je geen lenzen in te doen? Maak dan een afspraak bij een winkel bij jou in de buurt. Daar staan onze contactlensspecialisten voor je klaar om je te helpen bij het indoen van je lenzen.
Bekijk deze video om te zien hoe je lenzen indoet
Het lezen van instructies is anders dan het zien. Daarom hebben wij naast ons geschreven 5-stappenplan deze visuele handleiding voor jou. Hierin laten we stapsgewijs zien hoe je lenzen indoet. Zet de video tussen de verschillende stappen even op pauze zodat je op jouw tempo met ons mee kunt doen.