Waarom gaan je ogen achteruit?

Ieders ogen kunnen achteruit gaan. Vaak wordt dit gezien als een ouderdomskwaal en in veel gevallen is ouderdom ook de oorzaak van verminderd zicht. Maar dat is niet altijd zo. Een medische aandoening kan ook de oorzaak zijn en sommige factoren versnellen het proces. We zetten de verschillende oorzaken voor je op een rij en bespreken wat je er tegen kan doen.

  • Je ogen verouderen. Veel mensen krijgen rond de leeftijd van 40 last van ouderdomsverziendheid (presbyopie). Hierbij wordt je ooglens stijver, waardoor je je ogen niet meer goed scherp kunt stellen wanneer je dichtbij kijkt. Je kunt weer scherp zien door het dragen van een bril of contactlenzen. Het compleet verhelpen is alleen mogelijk door een laserbehandeling te ondergaan. 

  • Je kijkt (te) veel en intens naar een beeldscherm. Als je lang en intens naar een beeldscherm kijkt, kun je last krijgen van geïrriteerde en droge ogen. Vaak gaat dit na een korte tijd over. Op de lange termijn raken je ogen gewend aan het lang focussen op een korte afstand, waardoor het moeilijker kan worden om je ogen scherp te stellen op de lange afstand. Dit is een van de grootste oorzaken van bijziendheid bij kinderen. Ook voor volwassenen geldt dat te lang naar een beeldscherm kijken slecht is voor je ogen. Geef je ogen daarom genoeg rust als je naar een mobiel, televisie of computer kijkt met de 20-20-2 regel

  • Je ogen worden blootgesteld aan UV licht. Er is ons altijd verteld niet direct in de zon te kijken, en met een reden. Overmatige blootstelling van ogen aan UV licht is schadelijk en is een van de grootste oorzaken van staar en fotokeratitis. Een goede zonnebril is dus niet alleen modieus, maar beschermt ook je ogen. 

  • Je hebt veel stress. Hierdoor voel je je niet alleen gespannen, maar span je ook je (oog)spieren aan. Hierdoor kun je je ogen niet meer goed scherpstellen. Het is eenvoudiger gezegd dan gedaan, maar verlaag je stress niveau en ontspan. Verminderd zicht door stress is een tijdelijke klacht. Zodra je stress over is, zul je ook weer scherper gaan zien.

  • Je hebt een medische oogaandoening zoals staar of glaucoma. Een medische aandoening kan de oorzaak zijn van je zichtverlies. Afhankelijk van de aandoening die je hebt, zijn er verschillende behandelingen. Schakel altijd een arts in als je het gevoel hebt dat de achterliggende reden van je zichtverlies te maken kan hebben met een medische aandoening.

  • Een medische oogaandoening of ouderdomsverziendheid door erfelijkheid. Sommige oogaandoeningen en zelfs bijziendheid kunnen erfelijk worden overgedragen. Hier is uiteraard niks tegen te doen. Weet je dat meer mensen in jouw familie last hebben van slecht zicht? Dan is de kans groter dat jij hier ook last van krijgt.

  • Een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je ogen achteruit gaan. Hieronder valt onder andere een eenzijdig dieet, roken en bovenmatig alcohol gebruik. Een gezonde leefstijl draagt niet alleen bij aan je algemene gezondheid, maar kan ook bijdragen aan het gezond houden van je ogen.

Gaan je ogen achteruit als je wel of geen bril draagt?

Het wel of niet dragen van een bril of lenzen zorgt er niet voor dat je ogen achteruit gaan. Dit is een fabeltje en is nergens op gebaseerd. 

Tot welke leeftijd gaan je ogen achteruit?

Je ogen kunnen je hele leven lang achteruit gaan, omdat je ogen je hele leven lang veranderen. Vanaf je geboorte tot ongeveer je twintigste levensjaar zijn je ogen volop in ontwikkeling. Tussen de leeftijd van 20 en 40 is je zicht vaak stabiel. Vanaf de leeftijd van 40 is de kans groter dat je ogen achteruit gaan. 

Mijn ogen gaan wel erg snel achteruit

Merk je dat je ogen hard of plots achteruitgaan? Maak dan direct een afspraak met een opticien of specialist. Het hoeft niet zo te zijn, maar dit kan een teken zijn van een oogaandoening of een andere onderliggende medische aandoening. 

Hoe voorkom ik dat mijn ogen achteruit gaan?

Je kunt niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. Vaak is de achterliggende reden simpelweg ouderdom, daar is geen middel tegen opgewassen. Je kunt er wel voor zorgen dat het proces minder snel gaat door gezond te leven, ofwel een veelzijdig dieet, niet te te roken en niet bovenmatig veel alcohol te drinken. Verder helpt het om je ogen met een zonnebril te beschermen tegen UV licht. Dit zijn oplossingen voor de lange termijn. Op de korte termijn is het verstandig om je zicht goed in de gaten te houden en ieder jaar je ogen te laten testen.

Wat te doen als je merkt dat je ogen achteruit gaan

Merk je dat je zicht achteruit gaat of dat je wazig ziet? Je komt er alleen achter of je een bril nodig hebt tijdens een oogmeting. Maak eenvoudig online een afspraak, grote kans dat je een nieuwe sterkte nodig hebt of überhaupt een bril op sterkte. Verandert jouw zicht plots? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een opticien of huisarts.

Vind een winkel Maak een afspraak

Veelgestelde vragen over het achteruitgaan van je ogen