Wat is een hoge oogdruk?

In het oog wordt constant kamerwater aangemaakt. Kamerwater is een dikke, waterige substantie die zich in het voorste deel van het oog bevindt. Dit vocht zorgt ervoor dat het oog zijn bolle vorm behoudt en het voorziet de binnenste lagen van het hoornvlies en de ooglens van voedingsstoffen. Kamerwater is niet hetzelfde als traanvocht, want traanvocht bevindt zich aan de buitenkant van het oog. 

Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen 10 en 22 mmHg. Er is dan een balans tussen de hoeveelheid kamerwater die wordt aangemaakt en de hoeveelheid kamerwater die weer wordt afgevoerd. Het teveel aan kamerwater belandt uiteindelijk in de bloedbaan. 

Als er meer kamerwater wordt aangemaakt dan er wordt afgevoerd, neemt de druk in het oog toe. De medische term voor hoge oogdruk is oculaire hypertensie. 

Wat zijn de symptomen van een hoge oogdruk?

In veel gevallen geeft een hoge oogdruk geen klachten. Veel mensen merken dus niet dat ze het hebben. Een hoge oogdruk kan leiden tot glaucoom, een oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Dit kan wel klachten veroorzaken. Lees meer over de symptomen van glaucoom

Wat is de oorzaak van een hoge oogdruk?

Een hoge oogdruk wordt veroorzaakt door een teveel aan kamerwater in het oog. Er wordt dan meer kamerwater aangemaakt dan er wordt afgevoerd. Hierdoor neemt de druk in het oog toe. Dit kan schade veroorzaken in het oog. 

Hoe wordt de oogdruk gemeten?

Een oogdrukmeting noemen we ook wel tonometrie. Opticiens, optometristen en oogarts kunnen op verschillende manieren je oogdruk meten: 

  1. Applanatie tonometrie. Deze methode wordt het vaakst door optometristen en oogartsen gebruikt en is het meest betrouwbaar. Bij deze methode wordt het oog verdoofd en daarna voorzien van kleurstof. Daarna drukt de arts of optometrist met een speciale stift het hoornvlies een klein beetje in. Tegelijkertijd schijnt hij of zij blauw licht op het oog. Hierdoor licht de kleurstof op en op die manier wordt de oogdruk bepaald. 

  2. Non-contact tonometrie (pufje). Deze methode wordt vaak door opticiens gebruikt als onderdeel van een oogmeting. Bij deze methode wordt een luchtpufje tegen het hoornvlies geblazen, waardoor het hoornvlies vervormt. De mate van vervorming zegt iets over de oogdruk. Deze methode is eenvoudig en pijnloos, maar ook minder betrouwbaar. 

  3. Tonopen. Bij deze methode wordt het oog verdoofd, waarna er met een speciale pen (de tonopen) een paar keer voorzichtig tegen het oog getikt. Deze pen doet denken aan een oorthermometer. Op de pen is vervolgens de oogdruk af te lezen. 

Hoe ziet de behandeling van een hoge oogdruk eruit?

Een hoge oogdruk hoeft niet altijd behandeld te worden. De oogarts bepaalt uiteindelijk of behandeling nodig is en hoe vaak je je ogen moet laten controleren. Als er bijvoorbeeld glaucoom voorkomt in je familie, dan is het verstandig om je ogen wat vaker te laten controleren. 

Als er sprake is van glaucoom, dan moet dit behandeld worden. Onbehandelde glaucoom leidt namelijk op den duur tot blindheid. Lees meer over de behandeling van glaucoom

Wanneer moet je naar de huisarts?

Bel meteen je huis- of oogarts bij de volgende klachten:

  • Ernstige pijn aan één oog

  • Wazig zien 

  • Hoofdpijn

  • Misselijkheid en/of braken 

Deze klachten kunnen wijzen op acuut glaucoom en moeten direct behandeld worden. 

Kom langs in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optrometristen je graag verder.

Maak een afspraak Vind een winkel