Wat is een lui oog?

Een lui oog is een oog dat zich tijdens de kinderjaren niet goed heeft ontwikkeld. Een oog wordt lui doordat de hersenen de beelden die via het luie oog binnenkomen onderdrukken. Aan het luie oog mankeert verder niets: het is helemaal gezond. Een lui oog ontstaat in veel gevallen al vóór het achtste levensjaar. Meestal is er één oog lui, maar in zeldzame gevallen zijn beide ogen lui. Een ander woord voor lui oog is amblyopie. 

Kun je als volwassene een lui oog krijgen?

Nee, je kunt als volwassene geen lui oog meer krijgen. Maar je kunt dan wel nog last hebben van een lui oog. Misschien mag je door je beperkte zicht bijvoorbeeld niet autorijden of kun je niet het beroep van je dromen uitoefenen.

Wat zijn de symptomen van een lui oog?

Het meest kenmerkende symptoom van een lui oog is moeite hebben met diepte zien en afstanden inschatten. Om diepte te kunnen zien heb je namelijk twee goed werkende ogen nodig. Als je niet goed diepte kunt zien, is het lastig om bijvoorbeeld een bal te vangen of een glas drinken in te schenken. Kinderen met een lui oog komen dan ook vaak een beetje klungelig over. 

Wat is de oorzaak van een lui oog?

De belangrijkste oorzaken van een lui oog zijn:

  • Scheelzien (strabismus). Als je scheel ziet, dan staan je ogen niet op hetzelfde punt gericht. Om te voorkomen dat je dan dubbel gaat zien, schakelen je hersenen het beeld dat via één van je ogen binnenkomt uit. Hierdoor blijft de ontwikkeling van dat oog achter: het wordt lui. Je gebruikt dan alleen nog je goede oog om mee te kijken. Lees meer over scheelzien

  • Een niet of niet goed gecorrigeerde brilafwijking. Als je met één oog minder scherp ziet, dan onderdrukken de hersenen de beelden die via dit oog binnenkomen. Dit oog blijft achter in ontwikkeling en wordt lui. 

  • Een onderliggende oogaandoening. Voorbeelden zijn aangeboren staar of een hangend ooglid

Hoe ziet de behandeling van een lui oog eruit?

Als amblyopie het gevolg is van een onderliggende oogaandoening, dan zal die eerst behandeld moeten worden. Wordt het luie oog veroorzaakt door een brilafwijking, dan wordt een bril met de juiste sterkte aangemeten. Soms is dat voldoende, maar het kan daarnaast nodig zijn om het goede oog af te plakken met een oogpleister. Zo wordt het luie oog getraind en gaat het beter zien. Het is belangrijk om deze behandeling zo vroeg mogelijk te beginnen.

Een andere behandelmethode bestaat uit het gebruiken van pupilverwijdende druppels in het goede oog. Hierdoor wordt het zicht in het goede oog wazig en moet het luie oog het zicht overnemen. Deze behandeling kan alleen worden toegepast als het zicht van het luie oog goed genoeg is. 

Kom langs en laat de ogen van je kind controleren

Denk jij dat je kind een lui oog heeft? Maak een afspraak bij een Pearle opticien bij jou in de buurt en laat de ogen van je kind controleren door één van onze erkende opticiens en optometristen.