Wat is een lui oog?

Een lui oog is een oog dat zich tijdens de kinderjaren niet goed heeft ontwikkeld. Een oog wordt lui doordat de hersenen de beelden die via het luie oog binnenkomen onderdrukken. Een lui oog ontstaat in veel gevallen al vóór het achtste levensjaar. Meestal is er één oog lui, maar in zeldzame gevallen zijn beide ogen lui. Een ander woord voor lui oog is amblyopie. 

Wat zijn de symptomen van een lui oog bij een kind?

Je kunt een lui oog bij een kind herkennen aan verschillende symptomen.

  • Moeite hebben met diepte zien en afstanden inschatten. Dit is het meest voorkomende en kenmerkende symptoom van een lui oog. Om diepte te kunnen zien heeft je kind, net als iedereen, twee goed werkende ogen nodig. Als je kind niet goed diepte ziet, is het voor hem of haar bijvoorbeeld lastig om een bal te vangen of een glas drinken in te schenken. Kinderen met een lui oog komen dan ook vaak een beetje ‘klungelig’ over. 

  • Slecht(er) zicht. Je kind kan minder scherp zien dan andere kinderen. Dit is vaak moeilijk om vast te stellen, omdat je kind dit niet altijd zelf kan aangeven. Hij of zij weet simpelweg niet beter. 

  • Loensen of scheelzien. Dit komt vaak voor bij kinderen met een lui oog, maar is niet altijd het geval. Zie je dat je kind loenst of scheel ziet? Dan is er de kans dat je kind last heeft van een lui oog. Maar wees je ervan bewust dat je kind dus ook een lui oog kan hebben zonder dat hij of zij loenst of scheel ziet.

Denk jij dat je kind een lui oog heeft? Neem dan contact op met de huisarts om een doorverwijzing te krijgen naar een oogarts.

Wat is de oorzaak van een lui oog bij kinderen?

De belangrijkste oorzaken van een lui oog bij kinderen zijn:

  • Scheelzien (strabismus). Als je kind scheel ziet, dan staan zijn of haar ogen niet op hetzelfde punt gericht. Om te voorkomen dat je kind dan dubbel gaat zien, schakelen de hersenen het beeld dat via één van de ogen binnenkomt uit. Hierdoor blijft de ontwikkeling van dat oog achter: het wordt lui. Je kind gebruikt dan alleen nog het goede oog om mee te kijken. 

  • Een niet (goed) gecorrigeerde brilafwijking. Als je kind met één oog minder scherp ziet, dan onderdrukken de hersenen de beelden die via dit oog binnenkomen. Dit oog blijft achter in ontwikkeling en wordt lui. Het kan zijn dat je kind geen bril draagt, terwijl hij of zij wel een bril nodig heeft. Ook kan het zijn dat je kind een bril draagt met een verkeerde sterkte. Dit kan komen doordat de brillenglazen één en dezelfde sterkte hebben, maar de ogen verschillende afwijkingen hebben. 

  • Erfelijkheid. Kinderen waarbij scheelzien, luie ogen of oogafwijkingen zoals staar of een hangend ooglid in de familie veel voorkomen, hebben een verhoogde kans voor het ontwikkelen van een lui oog.

Is een lui oog te genezen?

Onder bepaalde omstandigheden is een lui oog te genezen. De belangrijkste factor hierin is de leeftijd waarop de behandeling van een lui oog wordt gestart. Afhankelijk van de oorzaak is een lui oog het best te genezen door de behandeling te starten vóór de leeftijd van 8 tot 11 jaar. Aangezien dit van kind tot kind verschilt, adviseren we hierover contact op te nemen met de oogarts.

Hoe ziet de behandeling van een lui oog eruit?

Als amblyopie het gevolg is van een onderliggende oogaandoening, dan zal die eerst behandeld moeten worden. Wordt het luie oog veroorzaakt door een brilafwijking, dan wordt een bril met de juiste sterkte aangemeten. Soms is dat voldoende, maar het kan daarnaast nodig zijn om het goede oog af te plakken met een oogpleister. Zo wordt het luie oog getraind en gaat het beter zien. Het is belangrijk om deze behandeling zo vroeg mogelijk te beginnen.

Een andere behandelmethode bestaat uit het gebruiken van pupilverwijdende druppels in het goede oog. Hierdoor wordt het zicht in het goede oog wazig en moet het luie oog het zicht overnemen. Deze behandeling kan alleen worden toegepast als het zicht van het luie oog goed genoeg is.

Een lui oog bij volwassenen

Bij volwassenen kan een lui oog erg vervelend zijn. Het kan je bijvoorbeeld beperken doordat je verminderd zicht hebt. Helaas is een lui oog niet meer te verhelpen als je volwassen bent. Het dragen van een bril kan in sommige gevallen wel bijdragen aan scherper zien. Maak een afspraak bij een opticien bij jou in de buurt om de mogelijkheden te bespreken. Hier hebben wij alvast de meestgestelde vragen over een lui oog bij volwassenen voor je op een rij gezet.

Kun je als volwassene een lui oog krijgen?

Nee, je kunt als volwassene geen lui oog meer krijgen. Maar je kunt dan wel nog last hebben van een lui oog dat is ontstaan tijdens je kinderjaren. Misschien mag je door je beperkte zicht bijvoorbeeld niet autorijden of kun je niet het beroep van je dromen uitoefenen.

Bestaat er een behandeling van een lui oog bij volwassenen?

Helaas bestaan er geen behandelingen die een lui oog genezen bij volwassenen. Er zijn meerdere studies gedaan waarbij geprobeerd werd het luie oog te trainen, maar zonder resultaat. Ook het afplakken van het oog, zoals vaak de behandeling bij kinderen, is onderzocht en ook hier was er geen positief resultaat.

Mag je autorijden met een lui oog?

Ja, als je voldoet aan de wettelijke zichtvereisten in het verkeer mag je autorijden. Hierin staat vast dat je een minimale gezichtsscherpte van 0,5 met één of twee ogen nodig hebt. Hierbij mag je ook contactlenzen of een bril dragen. Daarnaast moet je een gezichtsveld hebben van 120 graden horizontaal en 40 graden verticaal.