Hoe weet je welke maat (zonne)bril je hebt?

Als je al een bril of zonnebril hebt, kun je eenvoudig jouw brilmaat achterhalen door ze af te lezen van je huidige bril, vaak aan de binnenkant van de pootjes. Dit nummer bestaat uit twee cijfers, spatie, nog twee cijfers, spatie en nog drie cijfers. Hieronder zie je hoe dat eruitziet en wat deze cijfers betekenen. Op deze manier kun je de maat van je bril of zonnebril bepalen.

Zelf opmeten

Als je nog geen bril of zonnebril draagt, of jouw montuur bevat geen gegevens over de brilmaat, dan kun je de maten voor je (zonne)bril bij jezelf opmeten. Deze meet je door de afstand tussen je slapen te nemen. Een andere manier is om de gewenste glasgrootte rondom je ogen op te meten en vervolgens je neusbrugbreedte daarbij op te tellen.

Alternative fit

De alternative fit, ook wel Asian fit genoemd, is een alternatieve pasvorm voor monturen. Als je gezicht vraagt om een smallere neusbrug of het toevoegen van (bredere) neuspads, heb je te maken met een andere brilmaat. Als de ronding van het glas of de stand van de brillenpootjes aangepast moet worden voor je gezicht, heb je een alternatieve maat nodig. Onze opticiens kunnen jouw nieuwe bril of zonnebril hierop aanpassen. Lees ook hoe je bij de opticien al kunt voorkomen dat je bril afzakt.