Hoe kom ik achter mijn brilmaat?

Als je al een bril hebt, kun je eenvoudig jouw brilmaat achterhalen door ze af te lezen aan je huidige bril, vaak aan de binnenkant van de pootjes. Dit nummer bestaat uit twee cijfers, spatie, nog twee cijfers, spatie en nog drie cijfers.

Zelf opmeten

Als je nog geen bril draagt, of jouw montuur bevat geen gegevens over de brilmaat, dan kun je brilmaat bij jezelf opmeten. Deze meet je door de afstand tussen je slapen te nemen. Een andere manier is om de gewenste glasgrootte rondom je ogen op te meten en vervolgens je neusbrugbreedte daarbij op te tellen.

Alternative fit

De alternative fit, ook wel Asian fit genoemd, is een alternatieve pasvorm voor brillen. Als je gezicht vraagt om een smallere neusbrug of het toevoegen van (bredere) neuspads, heb je te maken met een andere brilmaat. Als de ronding van het glas of de stand van de brillenpootjes aangepast moet worden voor je gezicht, heb je een alternatieve maat nodig. Onze opticiens kunnen jouw nieuwe bril hierop aanpassen. Lees ook hoe je bij de opticien al kunt voorkomen dat je bril afzakt.