Hoe weet je welke maat (zonne)bril je hebt?

Als je al een bril of zonnebril hebt, kun je eenvoudig jouw brilmaat achterhalen door ze af te lezen van je huidige bril, vaak aan de binnenkant van de pootjes. Dit nummer bestaat uit twee cijfers, spatie, nog twee cijfers, spatie en nog drie cijfers. Hieronder zie je hoe dat eruitziet en wat deze cijfers betekenen. Op deze manier kun je de maat van je bril of zonnebril bepalen.

Zelf opmeten

Als je nog geen bril of zonnebril draagt, of jouw montuur bevat geen gegevens over de brilmaat, dan kun je de maten voor je (zonne)bril bij jezelf opmeten. Deze meet je door de afstand tussen je slapen te nemen. Een andere manier is om de gewenste glasgrootte rondom je ogen op te meten en vervolgens je neusbrugbreedte daarbij op te tellen.

Alternative fit

De alternative fit, ook wel Asian fit genoemd, is een alternatieve pasvorm voor monturen. Als je gezicht vraagt om een smallere neusbrug of het toevoegen van (bredere) neuspads, heb je te maken met een andere brilmaat. Als de ronding van het glas of de stand van de brillenpootjes aangepast moet worden voor je gezicht, heb je een alternatieve maat nodig. Onze opticiens kunnen jouw nieuwe bril of zonnebril hierop aanpassen. Lees ook hoe je bij de opticien al kunt voorkomen dat je bril afzakt.

 

Wanneer is een bril te groot?

Als je bril te groot is, kan deze van je neus afglijden. Dit zorgt voor ongemak en dat willen we natuurlijk niet. Jouw bril moet perfect bij jouw gezicht passen. Vaak wordt met de grootte van de bril het montuur bedoeld. Om te achterhalen of deze te groot is, kan je de bril simpelweg passen. Je bril hoort niet breder te zijn dan je gezicht. Zit er niet te veel ruimte tussen de zijkant van je gezicht en de pootjes? Zit de bril ook niet te strak tegen het gezicht aan? De bril moet stevig blijven zitten, maar niet knellen. Over het algemeen is de basisregel dat het montuur niet boven de wenkbrauwen uit moet komen en dat het montuur aan de onderkant niet je wangen moet raken. Dan heb je de goede maat te pakken! In onze winkel geven we je graag advies, zodat jij straks met de perfecte bril de winkel uitloopt.