Kan je een lens kwijtraken in je oog?

Je zou misschien denken dat je je lens kwijt bent geraakt en dat je lens achter het oog is verdwenen. Maar dit is niet mogelijk. Over jouw oogbol loopt namelijk een vlies, het bindvlies, dat doorloopt naar achteren toe. Daar klapt deze om en loopt vervolgens weer terug over de binnenkant van je oogleden. Hierdoor vormt dit vlies een soort zakje. Wanneer je lens niet meer op zijn plek zit, maar verschuift op het oog, kan hij dus nooit helemaal achter het oog komen. De lens zal worden tegengehouden door het vlies. Wanneer jouw lens achter je oog zit, is het dus niet mogelijk dat je de lens helemaal kwijt bent in het oog. Geen paniek dus. We vertellen je graag hoe je de lens uit het oog kunt halen.  

Wat moet je doen als je je lens kwijt bent in je oog?

Je bent je lens kwijt in je oog, wat nu? Je weet nu dat de lens niet helemaal achter het oog zit, maar waar dan wel? Het kan voorkomen dat de lens vast is komen te zitten in de plooi van het bindvlies. In dat geval is het handig om de hulp van een ander in te schakelen. Laat diegene naar jouw oog kijken. Het is daarbij belangrijk dat je zelf in de tegenovergestelde richting kijkt van waar jij denkt dat de lens zit. De ander zou de lens zo moeten kunnen zien zitten.

Denk je dat jouw lens onder het ooglid terecht is gekomen? In deze situatie adviseren we je het volgende:

Zachte lens verschoven in oog 

Ben je je zachte lens kwijt in je oog? De kans is groot dat hij verfrommeld is. Dit maakt het gemakkelijk om je lens uit je oog te halen. Vaak kun je de lens eenvoudig tussen je duim en wijsvinger vastpakken en hem uit je oog halen. Pas wel op met je nagels, vooral wanneer je lange nagels hebt. Deze kunnen namelijk krassen of beschadigingen aan de lens én je oog brengen.

Harde lens verschoven in oog

Ben je je harde lens kwijt in je oog? Dit kan heel vervelend zijn en soms tot geïrriteerde en pijnlijke situaties leiden. Zie je de lens nog zitten? Dan kun je hem met je vinger in de richting van je pupil bewegen. Een andere manier is de lens tegenhouden met je vinger en je oog in de richting van de lens bewegen. Je lens komt dan weer goed op je oog te liggen. Lukt het niet om je lens eenvoudig te verwijderen? Dan kun je ook een lenszuigertje proberen.