Wat zijn leeslenzen?
Leeslenzen zijn lenzen waarin zowel een leessterkte als een sterkte voor veraf verwerkt zijn. Je kijkt continu door beide sterktes en je hersenen schakelen automatisch op het scherpste beeld. Zo heb jij altijd scherp zicht. Als je het over leeslenzen hebt, heb je het al snel over multifocale lenzen. Maar er bestaan ook andere type lenzen waarin twee sterktes zijn verwekt, namelijk; bifocale en monovisie lenzen.
Leeslenzen zijn om te lezen én voor veraf
Lenzen alleen om te lezen worden door (vrijwel) niemand gedragen. Dat zit zo; in een leesbril zit alleen een sterkte verwerkt voor dichtbij. Je hebt hierdoor scherp zicht op de korte afstand, maar zodra je in de verte kijkt merk je dat je slecht(er) ziet. Je kunt simpelweg niet goed zien in de verte met een correctie voor dichtbij. Daarom zet je je leesbril af als in de verte scherp wil zien.
Als je lenzen draagt met alleen een leescorrectie (zonder een combinatie voor veraf) moet je eerst je lenzen uitdoen als je veraf scherp wil zien. Dit is nogal onhandig. Als je lenzen draagt om te lezen, draag je dus eigenlijk altijd lenzen met verschillende sterktes. In de volksmond zijn dit soort lenzen leeslenzen gaan heten, ondanks dat je deze lenzen niet alleen gebruikt om te lezen.
Leeslenzen als oplossing voor ouderdomsverziendheid
Leeslenzen zijn vaak een oplossing voor mensen die een zichtcorrectie nodig hebben voor veraf en in de loop der tijd ook dichtbij minder goed gaan zien. Dat je dichtbij minder goed ziet, komt vaak voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Dit wordt ook wel presbyopie genoemd, ofwel ouderdomsverziendheid. Dit wordt veelal opgelost met een leesbril, maar je kunt dus ook kiezen voor lenzen.
Hoe werken de verschillende leeslenzen?
Leeslenzen hebben een leescorrectie én corrigeren je ogen voor veraf. Vaak denkt men aan multifocale lenzen, maar er bestaan ook bifocale en monovisie lenzen die ervoor zorgen dat jij weer goed ziet op de korte afstand en veraf. Afhankelijk van jouw voorkeuren kun je kiezen uit de verschillende opties. Wij leggen je uit hoe deze soorten lenzen werken.
Multifocale lenzen
Multifocale lenzen hebben sterktes voor veraf, dichtbij en daar tussen in. Deze sterktes lopen vloeiend in elkaar over. De verdeling van de sterktes in de lens is gescheiden door een sterkte in het midden van de lens die overloopt naar de andere sterkte aan de buitenkant. Je hersenen schakelen automatisch tussen het scherpste beeld. Zo heb jij altijd scherp zicht. Doorgaans zijn multifocale lenzen iets duurder dan bijvoorbeeld sferische lenzen.
Bifocale lenzen
Bifocale lenzen hebben in tegenstelling tot multifocale lenzen slechts twee sterktes verwerkt in de lens. Een voor dichtbij en een voor veraf. De verdeling van de sterktes is gescheiden door een bovenste deel voor verte-sterkte en onderin zit de leessterkte. Net als bij multifocale lenzen schakelen je hersenen automatisch op het scherpste beeld. Omdat de sterktes bij bifocale lenzen niet soepel in elkaar overlopen kan het voorkomen dat je beeldsprongen ervaart tussen veraf en dichtbij. Bifocale lenzen worden om deze reden dan ook steeds minder gedragen.
Monovisie lenzen
Bij monovisie lenzen draag je een lens voor dichtbij in het ene oog en een lens voor veraf in het andere oog. Dit kunnen zowel sferische als torische lenzen zijn. Net als bij multifocale en bifocale lenzen schakelen je hersenen automatisch op het scherpste beeld, zodat jij goed ziet. Over het algemeen draag je de verte-lens op het dominante oog. Jouw contactlensspecialist kan bepalen welk oog dominant is. Het voordeel van monovisie is dat dit een goedkoper alternatief is voor multifocale lenzen. Het nadeel van monovisie is dat bij grotere sterkteverschillen voor veraf en dichtbij je klachten kan ondervinden zoals hoofdpijn of dubbelzien. Vraag daarom jouw contactlensspecialist of monovisie voor jou een gepaste oplossing is.
Kiezen tussen verschillende lenzen om te lezen
Er bestaan dus meerdere lenzen waarmee jij zorgt dat je weer scherp gaat zien. Vind je het moeilijk om de keuze te maken? Maak dan een afspraak met een contactlensspecialist bij een opticien bij jou in de buurt. Onze experts helpen je niet alleen bij het kiezen van de juiste soort lens, ze beantwoorden ook al je persoonlijke vragen. Zo voorzien we je van advies op maat.
Ben je al nieuwsgierig geworden over contactlenzen en wil je doorlezen? Neem dan eens een kijkje op onze alles over lenzen pagina, hier vind je alles wat je moet weten over lenzen. Bijvoorbeeld over hoe lenzen nou precies werken.