Wat is blefaritis?

Blefaritis (ook wel blepharitis) is de medische term voor een ontsteking van (de talgkliertjes van) de ooglidranden. Deze chronische aandoening is vrij onschuldig, maar het kan wel vervelende klachten geven. Omdat blefaritis chronisch is, komen de klachten vaak terug, maar ze zijn niet altijd even hevig. 

Er bestaan twee vormen van blefaritis: anterieure blefaritis en posterieure blefaritis. In het eerste geval zijn de ooglidranden ontstoken, in het tweede geval zijn de afvoergangetjes van de talgklieren ontstoken. Het kan zijn dat je beide vormen van blefaritis tegelijkertijd hebt. Blefaritis kan in één of beide ogen voorkomen. 

Wat zijn de symptomen van blefaritis?

Anterieure blefaritis is vaak goed zichtbaar en te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Korstjes en huidschilfertjes tussen de wimperhaartjes

  • Rode en geïrriteerde ooglidranden

Posterieure blefaritis is daarentegen niet altijd even goed zichtbaar, maar kan wel vervelende klachten veroorzaken, namelijk:

Een veelgehoorde klacht die bij beide vormen van blefaritis voorkomt, is droge ogen. De oogleden maken namelijk een vettige substantie aan die belangrijk is voor een optimale samenstelling van de traanfilm. De traanfilm is een dun laagje vocht dat over je ogen ligt om je ogen vochtig te houden. 

Wat is de oorzaak van blefaritis?

Blefaritis wordt veroorzaakt door bacteriën. Waar die bacteriën precies vandaan komen, weten we niet. We weten wel dat mensen die al een onderliggende huidziekte hebben, zoals acne, rosacea en eczeem, meer kans hebben op blefaritis. 

Hoe ziet de behandeling van blefaritis eruit?

Omdat blefaritis een chronische aandoening is, moet je het blijven behandelen. Anders komen de klachten weer terug. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van blefaritis is het goed schoonhouden van de oogleden. Hieronder lees je hoe je in drie stappen je oogleden schoonmaakt:

  • Stap 1: leg een warm kompres op je ogen. Maak een schoon washandje of wattenschijfje nat met warm water. Houd het washandje of wattenschijfje gedurende 10 tot 15 minuten tegen je ooglid. Op die manier wordt de huid zachter, wat het masseren makkelijker maakt.

  • Stap 2: masseer je oogleden. Gebruik een droog wattenstaafje en masseer je oogleden voorzichtig van boven naar beneden om de talgkliertjes leeg te strijken. 

  • Stap 3: poets je oogleden. Vul een glas of schaaltje met lauw water. Je kunt eventueel wat milde shampoo toevoegen aan het water. Doop een schoon wattenstaafje in het water en wrijf het staafje heen en weer langs de rand van je ooglid. Begin bij je ooghoek en werk richting je neus. Spoel je ogen af met lauw water zodra je oogleden schoon zijn. 

Herhaal bovenstaande stappen een paar keer per dag. 

Gaan je klachten niet over of heb je er veel last van? Raadpleeg dan je huisarts. Hij of zij kan je een oogzalf of ooggel met antibiotica of ontstekingsremmers voorschrijven. Heb je veel last van droge ogen door blefaritis? Dan kan je huisarts kunsttranen voorschrijven. Let op: ook als je medicijnen tegen blefaritis gebruikt, is het belangrijk om je ogen goed schoon te houden. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Zolang je je ogen goed schoonhoudt en je de klachten onder controle hebt, hoef je niet naar de huisarts als je blefaritis hebt. 

Neem in de volgende gevallen wel contact op met je huisarts:

  • Als de klachten niet minder worden, ondanks dat je je ogen goed schoonmaakt. 

  • Als je ook rosacea, acne of seborroïsch eczeem hebt. 

  • Als je veel last hebt van droge ogen. 

  • Als je wimperhaartjes uitvallen. 

  • Als je wimpers over je ogen gaan schuren. 

  • Als je ooglidranden naar binnen of naar buiten gaan staan. 

  • Als je ooglidranden dik en gezwollen worden.

Kom langs in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder.

Maak een afspraak Vind een winkel