Wat zijn jeukende ogen?

Iedereen heeft wel eens last van jeukende ogen. Meestal kan het geen kwaad, maar het is wel vervelend. Jeukende ogen gaan vaak gepaard met droge, rode, tranende en branderige ogen. Met name in het voorjaar hebben mensen met hooikoorts hier last van. Heb je altijd of in andere jaargetijden last van jeukende ogen? Dan is er waarschijnlijk een andere oorzaak van jouw jeukende ogen.

Wat zijn de oorzaken van jeukende ogen?

Om jeukende ogen te verhelpen moet je eerst de oorzaak weten. Aangezien allergieën de meest voorkomende oorzaak zijn, behandelen we deze apart van de algemene oorzaken.

Een allergie als oorzaak van jeukende ogen

 • Hooikoorts. Heb je vaak last van jeukende, droge en rode ogen in en rondom het voorjaar? Grote kans dat jij net als veel andere mensen last hebt van hooikoorts. Hierbij heb je een allergische reactie op pollen afkomstig van bloemen, planten en bomen. Draag in deze periode zoveel mogelijk een (zonne)bril, wrijf niet in je ogen en gebruik speciale oogdruppels.

 • Huisstofmijtallergie. De huisstofmijt is een minuscuul klein beestje dat in huisstof leeft. Sommige mensen zijn allergisch voor deze beestjes. Is dit ook bij jou het geval? Houd je huis dan zo schoon mogelijk, beperk de luchtvochtigheid in je huis en was beddengoed op minimaal 60 graden.

 • Huisdierallergie. Heb je last van niesbuien, een verstopte neus of tranende en jeukende ogen als je in de buurt bent van een huisdier? Dan is de kans groot dat je allergisch bent. Mijd huisdieren waar mogelijk. Kun jij niet wegblijven van de hond van de buren of ga je op bezoek bij iemand met een kat? Gebruik dan eventueel medicatie voor een huisdierallergie. 

 • Contactallergie. Jeukende ogen kunnen ontstaan door een allergische reactie op ‘onnatuurlijke’ stoffen, zoals make-up. Check of je onlangs een nieuw product bent gaan gebruiken en kijk wat er gebeurt als je stopt met het gebruiken van dit product. Verwijder altijd make-up voordat je gaat slapen en gebruik eventueel hypoallergene make-up.

Andere oorzaken van jeukende ogen

 • Eczeem en andere huidaandoeningen. Huidaandoeningen zoals eczeem kunnen op verschillende plekken voorkomen, ook rond je ogen. Het veroorzaakt jeuk, roodheid en schilfering. Bij de apotheek en drogist kun je zonder recept eczeemcrème kopen. Controleer altijd of je de crème mag aanbrengen rond je ogen, want de huid rond je ogen is dun en kwetsbaar. Heb je erg veel last van eczeem of kom je er niet vanaf? Vraag dan om advies aan je huisarts.

 • Oogontsteking (conjunctivitis) of ooglidrandontsteking (blefaritis). Als je een oogontsteking hebt, dan is het bindvlies ontstoken, meestal door een virus of bacterie. Bij een ooglidrandontsteking zijn de randen van je oogleden ontstoken. In beide gevallen gaat de ontsteking vaak vanzelf over. Wil je weten wanneer je wel naar de huisarts moet? Lees dan hier verder over conjunctivitis en blefaritis.

 • Droge ogen. Als je te weinig traanvocht aanmaakt, als de kwaliteit ervan niet goed is of als het te snel verdampt, krijg je last van droge ogen. Dit zorgt voor een branderig gevoel en jeuk in je ogen. Lees hier meer over droge ogen en wat je er tegen kan doen.

Wat te doen tegen jeukende ogen?

Heb je de oorzaak van jeukende ogen achterhaald? Dan weet je wat je in de toekomst kan doen om jeukende ogen te voorkomen. Maar wat als je nú last hebt van jeukende ogen? 

 • Wrijf niet in je ogen, zo maak je de jeuk alleen maar erger. 

 • Gebruik oogdruppels of oogzalf. 

 • Leg een koud washandje op je ogen. 

 • Houd je ogen schoon, lees hier hoe je in 3 stappen je ogen schoonmaakt.

Jeukende ogen en contactlenzen

Draag je contactlenzen en heb je regelmatig last van jeukende ogen? Dan hebben we de volgende tips voor je: 

 • Kies voor daglenzen. Daglenzen draag je maar één dag en zijn daarom heel hygiënisch. Ideaal als je een allergie hebt! 

 • Wissel lenzen af met een bril. Door contactlenzen af te wisselen met een bril, geef je je ogen zo nu en dan rust en verklein je de kans op jeuk en irritatie. 

 • Maak je contactlenzen elke dag goed schoon als je week- of maandlenzen draagt. Hier lees je hoe je in 3 stappen je lenzen schoonmaakt

 • Draag lenzen niet langer dan toegestaan. Gooi daglenzen weg na één dag dragen, gebruik tweewekelijkse lenzen niet langer dan twee weken en maandlenzen niet langer dan een maand. Check ook hoeveel uur je je lenzen per dag mag dragen. Dit kun je vinden in de gebruiksaanwijzing. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Meestal is de oorzaak van jeukende ogen onschuldig en hoef je niet naar de huisarts. Neem in de volgende gevallen wel contact op met je huisarts:

 • Je hebt vermindert zicht.

 • Je kunt licht niet meer verdragen.

 • Je hebt (hevige) pijn aan je ogen.

 • Als je twijfelt over de oorzaak. 

 • Als je je zorgen maakt.

Kom langs in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder.

Maak een afspraak Vind een winkel