Wat is een bloeduitstorting in het oog?

Als je goed naar je ogen kijkt, dan zie je kleine bloedvaatjes lopen. Als zo’n bloedvaatje plotseling knapt, dan ontstaat er een bloeduitstorting in het oog. Er ontstaat dan een felrode vlek in het oogwit. Een bloeduitstorting in het oog doet meestal geen pijn en het kan geen kwaad. 

Wat zijn de symptomen van een bloeduitstorting in het oog?

Een bloeduitstorting in het oog kun je herkennen aan een felrode vlek die plotseling in het oogwit ontstaat. Meestal is er een deel van het oogwit rood, maar het kan ook zo zijn dat het hele oogwit rood gekleurd is. Een bloeduitstorting gaat gewoonlijk niet gepaard met pijn of jeuk. 

Wat is de oorzaak van een bloeduitstorting in het oog?

Een bloeduitstorting in het oog ontstaat als er een bloedvaatje kapot gaat. Dit kan vanzelf gebeuren, maar ook als je je oog ergens tegenaan stoot of als je hard moet persen of hoesten. Mensen die bloedverdunners gebruiken hebben hier sneller last van dan anderen. 

Hoe ziet de behandeling van een bloeduitstorting in het oog eruit?

Behandeling is meestal niet nodig, omdat een bloeduitstorting in het oog vanzelf overgaat. Dit kan tot wel drie weken duren. Draag je contactlenzen? Draag dan tijdelijk een bril tot de bloeduitstorting helemaal weg is om irritatie te voorkomen. 

Tip: heb je last van droge ogen door de bloeduitstorting? Gebruik dan ooggel of oogdruppels (bijvoorbeeld carbomeer ooggel of carmellose oogdruppels) om je ogen vochtig te houden. Deze kun je zonder recept bij de apotheek en drogist kopen. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een bloeduitstorting in het oog is bijna altijd onschuldig. In veel gevallen is het dan ook niet nodig om contact op te nemen met je huisarts. Raadpleeg in de volgende gevallen wel je huisarts:

  • Als je je zorgen maakt of als je twijfelt of het wel een bloeduitstorting is. 

  • Als je bijkomende klachten hebt, zoals tranen, jeuk, irritatie of het gevoel dat er iets in je oog zit. 

  • Als je bloedverdunners gebruikt. 

  • Als de bloeduitstorting na drie weken nog niet weg is. 

Neem direct contact op met je huisarts:

  • Als je pijn hebt. 

  • Als je minder ziet. 

  • Als je plotseling geen licht meer kunt verdragen.