Is het slapen met lenzen in gevaarlijk?

Slapen met lenzen in kan gevaarlijk zijn. Het is belangrijk voor je ogen om genoeg zuurstof te krijgen. Wanneer je ’s nachts gaat slapen met lenzen in, ontvangen je ogen onvoldoende zuurstof. Onvoldoende zuurstof kan ervoor zorgen dat je wakker wordt met rode, pijnlijke en/of droge ogen. Het bindvlies in je oog kan zelfs gaan opzwellen, waardoor de lens zich vastzuigt aan het hoornvlies. Probeer dus niet met lenzen te slapen.

Slapen met lenzen, wat zijn de gevolgen?

Slapen met lenzen in kan best wat gevolgen hebben. Gemiddeld slapen mensen zes tot acht uur per nacht. Gedurende deze uren knipper je niet met je ogen. Dit kan voor milde tot ernstige oogproblemen zorgen. Maar hoe komt dat precies, en waarom kan je beter niet met lenzen slapen?

Overdag knipper je met je ogen, waardoor er zuurstof via het traanvocht tussen je lens en hoornvlies komt. Als je slaapt zijn je ogen gesloten en ontvangen ze geen zuurstof. De natuurlijke reactie van je ogen is dan om de bloedvaten te vergroten, om ze toch van zuurstof te voorzien. Hierdoor word je dus wakker met droge ogen wanneer je gaat slapen met lenzen.

Door de vergroting van de bloedvaten en uitdroging van je ogen kunnen contactlenzen zich bovendien vastzuigen aan het hoornvlies. Belangrijk hierbij is dat je ze niet hardhandig probeert te verwijderen als het niet in één keer lukt. Hierbij kun je je hoornvlies ernstig beschadigen. Slapen met lenzen in kan dus gevaarlijk zijn.  

 

Tips na het slapen met lenzen 

Ben je gaan slapen met lenzen? Lees hier wat je moet doen en waar je rekening mee moet houden.

Kun je een dutje doen met lenzen? 

Kan je wel een uurtje slapen met lenzen? We raden het af om te slapen met lenzen, of je nu een klein dutje doet of de hele nacht doorslaapt. Doe je toch per ongeluk een dutje met lenzen in, dan zijn de gevolgen voor je ogen waarschijnlijk minder heftig dan bij een volledige nacht slaap. De kans bestaat dat je alsnog wakker wordt met droge ogen, maar dit is meestal tijdelijk. Knipper na het dutje een aantal keer met je ogen om ze te bevochtigen met traanvocht, en de irritatie gaat (meestal) vanzelf over.

Hoe lang mag je slapen met lenzen?

Elk oog is anders en er is dan ook geen vast aantal minuten dat jij zorgeloos kan slapen zonder last te krijgen van je ogen of andere risico’s te lopen. Is slapen met lenzen slecht? Wij raden het niet aan en raden je aan om de lenzen uit te doen voordat je je ogen sluit. Lees hier alles over hoe lang je je lenzen mag inhouden.