Hoeveel uur per dag mag je lenzen dragen?

De draagtijd is afhankelijk van jouw ogen en het type lens dat je draagt. Check de verpakking van lenzen voor de maximum draagtijd, en overleg met je contactlensspecialist welke draagtijd je het beste kunt aanhouden voor jouw ogen. Wil je alvast een inschatting weten? Lees hieronder hoeveel uur je lenzen - over het algemeen - per dag mag dragen. 

Draag je al een tijdje lenzen, houd dan een maximale draagtijd van 12 uur aan. Wissel je het dragen van contactlenzen af met een bril, dan is het beter om de lenzen niet langer dan 8 uur per dag te dragen. Deze draagtijd wordt over het algemeen aangehouden voor zachte lenzen en harde lenzen. 

Haal je lenzen er altijd uit voordat je gaat slapen, tenzij je nachtlenzen draagt.

Hoeveel uur mag je je lenzen de eerste dag(en) inhouden?

Is het de eerste keer dat je lenzen draagt? Om je ogen goed te laten wennen, is het zaak om de draagtijd rustig op te bouwen.* De meeste lenzen draag de lenzen op de eerste dag 4 uur. Heb je geen klachten? Dan mag je de draagtijd verlengen met 2 uur per dag. Draag de lenzen nooit langer dan 12 uur achter elkaar. Draag je de lenzen niet iedere dag? Houd dan een maximale draagtijd van 8 uur per dag aan, en wissel de contactlenzen af met het dragen van een bril.

*Draag je daglenzen of silicone hydrogel lenzen? Dan hoef je geen opbouwschema te hanteren. 

Wat te doen als de lenzen onprettig aanvoelen?

Doe ze dan meteen uit, ook als de draagtijd nog niet verstreken is. Maak de lenzen grondig schoon en doe ze opnieuw in. Voelen ze daarna nog steeds onprettig? Ga dan langs bij de opticien. Misschien is een ander type lens de oplossing, of ligt het aan de manier waarop je de lenzen inbrengt of schoonmaakt. Onze contactlensspecialisten helpen je graag verder, en laten je zien hoe je hygiënisch met je contactlenzen omgaat.

De draagtijd van nachtlenzen

Nachtlenzen zijn op maat gemaakte lenzen die je ogen ‘s nachts corrigeren, zodat je overdag scherp ziet. Ze zijn gemaakt van een hoog zuurstofdoorlatend materiaal. Deze lenzen mag je al direct de gehele nacht (+/- 8 uur) inhouden. Je hoeft dus geen opbouwschema aan te houden bij nachtlenzen. 

Maak je een keer een goede nacht en slaap je langer dan normaal (bijvoorbeeld wel 10 of 12 uur)? Geen zorgen. De lens zit dan waarschijnlijk wat vast(er) op je oog. Probeer hem er niet meteen uit te halen, maar check eerst of de lens meebeweegt wanneer je met je ogen knippert. Komt de lens nog niet goed los, dan kun je wat bewaarvloeistof of oogdruppels in je oog druppelen. Daarna zal de lens vanzelf meebewegen en haal je hem er eenvoudig uit. 

De draagtijd van Extended Wear lenzen

Bij Pearle vind je ook Extended Wear lenzen. Dit zijn lenzen met een zeer hoge zuurstofdoorlatendheid. Hieronder zijn langere draagtijden mogelijk. Overleg met onze contactlensspecialisten of dit iets voor jou is, en bespreek met hen hoe lang je de lenzen kunt inhouden. 

Hoe lang mag je lenzen in totaal dragen?

Draag daglenzen nooit langer dan een dag. Ze heten niet voor niets daglenzen, ze zijn niet geschikt om meerdere dagen te gebruiken. Weeklenzen kun je maximaal 14 dagen dragen. Maandlenzen kun je - als je eenmaal gewend bent - 30 dagen dragen. Zorg ervoor dat je de weeklenzen en maandlenzen iedere dag op de juiste manier reinigt. Alleen op die manier gaan ze de volledige duur mee. 

Zorg dat je altijd genoeg lenzenvloeistof bij de hand hebt om je lenzen te reinigen. Lees hier wat je moet doen als je je lenzenvloeistof bent vergeten. Zit er een scheurtje in je lens of is de houdbaarheid van de lens verlopen? Gooi ze dan direct weg. 

Welke klachten kunnen ontstaan na te lang dragen van lenzen?

Je weet nu waarom het zo belangrijk is om je lenzen tijdig te vervangen. Het ‘doordragen’ van lenzen na de aanbevolen draagtijd kan de volgende klachten veroorzaken:

  • Pijnlijke ogen
  • Geïrriteerde en gevoelige ogen
  • Rode ogen
  • Droge ogen
  • Branderige ogen
  • Oogontstekingen

In het ergste geval kun je zelfs blijvende oogschade oplopen. 

Kun je je hele leven lenzen blijven dragen?

Of en tot wanneer mensen op een prettige manier lenzen blijven dragen, is maatwerk. Twijfel je erover of je jouw lenzen nog wel goed verdraagt? Of ben je benieuwd of het overstappen naar een ander type lens voordelen voor jou met zich kan meebrengen? Maak een afspraak met een contactlensspecialist bij Pearle. Zij helpen je bij al je vragen over contactlenzen. 

Bestaat er een maximum leeftijd voor het dragen van lenzen?

Nee, er is geen maximum leeftijd voor het dragen van lenzen. Mensen dragen vandaag de dag steeds langer contactlenzen. De een draagt ze een heel leven, de ander stopt er op een gegeven moment mee  en stapt over op een bril. 

Meer weten over het gebruik van contactlenzen? Kom hier alles te weten over contactlenzen.