Waarom verschilt de sterkte tussen lenzen en brillen?
De sterkte van lenzen en brillen verschilt, omdat lenzen direct op je oog zitten en brillenglazen op afstand van je oog staan. Beide zichtoplossingen corrigeren de afwijking van je ogen door het licht dat in je oog komt te vervormen. Door het verschil in afstand tot de zichtoplossing, is de hoek waarop het licht wordt vervormd anders. Dat is de reden dat je voor een bril en lenzen een andere sterkte nodig hebt.
De exacte sterkte van een bril hangt ook af van de afstand van brillenglazen tot je ogen. Dit is ongeveer 12 millimeter, maar dit verschilt per persoon. De afstand van je ogen tot je bril is afhankelijk van hoe je bril op je neus valt, de diepte van je oogkas en de bril die je draagt.
Het is dus belangrijk om een aparte oogmeting te laten uitvoeren voor een bril en voor lenzen. Maak een afspraak voor een oogmeting of laat onze specialisten je adviseren over de beste zichtoplossing. We staan voor je klaar.
Hoe bereken je het verschil tussen de sterkte van lenzen en een bril?
Er bestaat geen standaard formule voor het omrekenen van sterktes tussen lenzen en brillenglazen. Je moet dus altijd een aparte oogmeting laten doen als je overstapt van zichtoplossing.
Wel zijn er twee vaste regels wanneer je een brilsterkte omrekent naar een lenzensterkte. Ten eerste wordt het verschil groter bij een hogere plussterkte en een lagere minsterkte. Ten tweede wordt een negatieve sterkte minder negatief en een positieve sterkte juist positiever. Bij een brilsterkte van -6,00 ligt de lenzensterkte rond de -5,50. Bij een brilsterkte van +3,00 ligt de lenzensterkte rond de +3,25.
Let op: de genoemde berekeningen van brilsterkte naar lenssterkte zijn op basis van schattingen en zijn bedoeld om als voorbeeld te dienen. Laat altijd een oogmeting uitvoeren door een erkend opticien als je overstapt van zichtoplossing.
Verschillen in sterktes berekenen bij astigmatisme
Het is belangrijk om te weten dat lenzen en brillenglazen een cilinderafwijking (astigmatisme) op een andere manier corrigeren. Bij astigmatisme is er sprake van een afwijking in de vorm van het hoornvlies. De cilinder in contactlenzen en een bril compenseren voor deze afwijking, maar zijn dus net als de sterkte niet 1-op-1 uitwisselbaar. Doorgaans is de cilinder in contactlenzen één derde lager dan die van brillenglazen.
Ook hier geldt: de genoemde berekeningen zijn op basis van schattingen en zijn bedoeld om als voorbeeld te dienen. Laat altijd een oogmeting uitvoeren door een erkend opticien als je overstapt van zichtoplossing en je brilsterkte of lenzensterkte wil berekenen.
Wat is het verschil tussen een oogmeting voor lenzen en een bril?
Er zijn een aantal verschillen tussen een oogmeting voor een bril en een contactlensmeting. Bij beide metingen wordt er gekeken naar de gezondheid van je ogen en naar eventuele afwijkingen. Op basis van de afwijking in je ogen wordt de sterkte van jouw zichtoplossing bepaald. Verder wordt er gekeken naar de pasvorm voor een bril of lenzen. Denk bij een bril bijvoorbeeld aan jouw pupilafstand, dit is de afstand tussen jouw linker- en rechteroog. Voor lenzen wordt er onder andere gekeken naar de bolling en grootte van je ogen. Omdat de lens op je oog komt te liggen, moet deze natuurlijk perfect passen én goed blijven zitten voor optimaal comfort.
Kom langs voor een contactlensmeting
Ga jij voor de eerste keer lenzen dragen? Ga dan niet zelf je brilsterkte naar lenssterkte omrekenen, maar kom langs bij een opticien bij jou in de buurt voor een afspraak voor een contactlensmeting. Onze contactlensspecialisten helpen je graag op weg. Het kan in het begin namelijk even wennen zijn aan contactlenzen. Onze contactlensspecialisten helpen je dan ook na de meting met de eerste keer lenzen indoen en geven je handige tips voor de eerste keer lenzen dragen. Zo maak jij gemakkelijk en zelfverzekerd de overstap van een bril naar lenzen. Ook op onze website vind je alles wat je moet weten over contactlenzen.