Kun je meteen lenzen dragen als je dat wilt?

Ja, iedereen kan direct beginnen met het dragen van lenzen. Of je al een bril draagt of niet maakt hierbij geen verschil. Ook kinderen kunnen onder bepaalde voorwaarden lenzen dragen

Let op: maak altijd eerst een afspraak voor een oogmeting voor lenzen bij een contactlensspecialist, ook als je al een bril draagt. Lenzen hebben namelijk een andere sterkte dan brillenglazen. 

Hoe lang mag je de eerste keer lenzen dragen?

Dat verschilt. De maximale draagtijd voor de eerste keer lenzen dragen verschilt namelijk per type lens. De meeste lenzen draag je eerst 4 uur, niet langer. Krijg je geen klachten, dan kun je de maximale draagtijd iedere dag verhogen met 2 uur (tot een maximale draagtijd van 12 uur per dag). 

Meer weten over de maximale draagtijden? Lees hier hoe lang je jouw lenzen mag dragen.

Hoe moet je opbouwen met het dragen van lenzen?

Meestal is de maximale draagtijd op de eerste dag dat je lenzen draagt 4 uur. Draag ze niet langer, het is namelijk belangrijk dat je jouw ogen laat wennen aan de lenzen. Als je geen klachten hebt, dan kun je de draagtijd steeds een beetje opbouwen. Doe dit met 2 uur per dag, tot je de maximale draagtijd per dag bereikt. Dit is meestal 12 uur per dag. Krijg je last van geïrriteerde ogen? Maak dan een afspraak met een contactlensspecialist.

Ik draag voor het eerst lenzen en zie wazig. Hoe komt dat en wat kan ik doen?

Wazig zicht tijdens het dragen van lenzen komt meestal door droge ogen of vuil op je lens. Heb je last van droge ogen? 

  • Bouw de draagtijd van lenzen rustig op om je ogen te laten wennen. Je zult merken dat je ogen na verloop van tijd minder droog aanvoelen. Daarnaast geldt: hoe langer de draagtijd, hoe meer kans op vuil op de contactlens.  ​​​​​​
  • Probeer in het begin bewust wat vaker te knipperen. Mensen die voor het eerst contactlenzen dragen, kunnen namelijk de neiging hebben om minder te knipperen. Hierdoor krijg je last van droge ogen, wat een wazig zicht kan veroorzaken.
  • Maak je lenzen en handen goed schoon voordat je je lenzen indoet en uitdoet. Zo voorkom je het ontstaan van vuil op je lenzen. 

Heb je bovenstaande tips opgevolgd, maar nog steeds last van wazig zicht? Misschien is er dan iets anders aan de hand, zoals een onjuiste sterkte van de lenzen. Je doet er goed aan om dit te laten checken bij een contactlensspecialist. 

Bestaan er ook multifocale lenzen?

Ja, net zoals multifocale brillen zijn er ook multifocale lenzen. In een multifocale contactlens zitten meerdere sterktes die in elkaar overlopen. Met multifocale lenzen zie je veraf scherp, dichtbij én alles wat daartussen zit. Met multifocale lenzen hoef je nooit meer af te wisselen tussen je gewone bril en leesbril en heb je de vrijheid van lenzen. Het kan zijn dat je even moet wennen aan het dragen van multifocale lenzen, wij helpen je hier graag bij. Kun je écht niet wennen aan multifocale lenzen? Dan kun je gebruikmaken van onze wengarantie.

Hoe doe ik voor de eerste keer mijn lenzen in?

Het inbrengen van je lenzen kan in het begin wat onwennig aanvoelen. Misschien voelt het nog wat vreemd om met je vinger je ogen aan te raken of heb je de techniek nog niet meteen onder de knie. Geen zorgen: er zijn veel verschillende technieken voor het indoen van lenzen. Na verloop van tijd vind je een techniek die voor jou fijn aanvoelt en gaat het indoen automatisch. Tot die tijd kun je vast wat hulp gebruiken. Wij hebben alvast een stappenplan voor je klaar staan en een handige video over het indoen van lenzen. Wil het toch nog niet lukken? Maak dan een afspraak met een contactlensspecialist van Pearle. Die helpt je in alle rust bij het inbrengen, totdat je het zelf kunt.

Hoe doe ik voor de eerste keer mijn lenzen uit?

Nu je je lens in hebt gekregen, wil je deze er later natuurlijk ook weer uitdoen. Net als bij het indoen, kan dit in het begin wat onwennig aanvoelen. Gelukkig word je er na verloop van tijd steeds handiger in. Als het niet in één keer lukt, blijf dan kalm en kijk eens op onze pagina over het uitdoen van lenzen. Hier vind je een stappenplan en een video om jou te helpen. Heb je toch wat meer hulp nodig? Onze contactlensspecialisten staan voor je klaar om je te voorzien van handige tips en tricks en doen het graag aan je voor. 

Andere vragen over het dragen van lenzen?

Heb je andere vragen over het gebruik van lenzen? Bekijk dan eens de rest van onze artikelen over lenzen. Vind je ook daar je antwoord niet, maak dan een afspraak met een contactlensspecialist bij Pearle. Zij helpen je verder bij al je vragen.