Welke soorten lenzen zijn er?

Daglenzen, maandlenzen of toch harde lenzen: contactlenzen zijn er in allerlei soorten en maten. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hieronder geven we een overzicht van de verschillende soorten lenzen:

 • Daglenzen zijn de meest hygiënische keuze. Dit komt omdat je dagelijks een nieuwe set lenzen indoet, die je aan het einde van de dag weer weggooit. Je hoeft deze zachte lenzen dus niet schoon te maken. Dat is natuurlijk erg handig! Daglenzen zijn geschikt voor vrijwel alle ogen. Ze laten veel zuurstof door, waardoor ze perfect zijn voor mensen die vaak last hebben van droge ogen.
   

 • Maandlenzen zijn veruit de populairste contactlenzen, en dat is niet voor niets. Deze zachte lenzen kun je namelijk een hele maand gebruiken. Ze zijn daarom een stuk duurzamer én goedkoper dan daglenzen. Ook maandlenzen zijn geschikt voor vrijwel alle ogen. Je maakt deze lenzen dagelijks schoon met lenzenvloeistof om infecties te voorkomen.
   

 • Weeklenzen zijn, in vergelijking met maandlenzen, een stuk hygiënischer. Je gebruikt ze namelijk maximaal 14 dagen, waardoor de kans op ooginfecties minimaal is. Je maakt deze lenzen elke dag schoon met lenzenvloeistof. Doordat je weeklenzen niet elke dag vervangt, zijn ze duurzamer dan daglenzen. Worden jouw (maand)lenzen snel vies, maar vind je daglenzen te prijzig? Dan zijn weeklenzen ideaal voor jou!
   

 • Harde lenzen zijn perfect op maat geslepen voor jouw oogafwijking en -sterkte. Ze gaan gemiddeld een paar jaar mee en zijn daarom de meest duurzame lenzen. Je maakt deze lenzen iedere dag schoon met lenzenvloeistof. Harde lenzen drijven op je traanvocht en nemen, in tegenstelling tot zachte lenzen, geen vocht op. Dit verkleint de kans op droge ogen. Het duurt alleen wel een tijdje voordat je aan ze gewend bent. Lees hier meer over harde of zachte lenzen.
   

 • Nachtlenzen zorgen voor ultieme vrijheid. Je draagt ze ‘s nachts en ze corrigeren je ogen terwijl je slaapt. Zo hoef je overdag geen lenzen of bril meer te dragen. Je maakt ze elke dag schoon met lenzenvloeistof. Omdat nachtlenzen hard zijn, duurt het ook bij deze lenzen een tijdje voordat je aan ze gewend bent. Daarnaast hangt er een flink prijskaartje aan deze lenzen. 

Lees hier meer over de keuze tussen daglenzen of maandlenzen.

Hulp nodig bij het vinden van de perfecte lenzen?

Het is belangrijk om de contactlenzen te kiezen die het beste bij jou passen. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken? Maak dan een afspraak of kom langs in één van onze winkels. Onze contactlensspecialisten helpen je graag verder!

Vind een winkel Maak een afspraak