Wat is de oorzaak van kaleidoscoopzicht? 

De belangrijkste oorzaken van kaleidoscoopzicht zijn:

 • Migraines
 • Onjuist uitgelijnde ogen
 • Hersenletsel
 • Netvliesschade
 • Hallucinogene drugs
 • Een beroerte

Migraines

Ongeveer 25% van alle migrainepatiënten heeft een vorm van aurasymptomen. Een aura kan iets zijn dat gezien, gehoord of zelfs gevoeld wordt. Aura’s kunnen binnen een uur na de migraine optreden en duren meestal 10 tot 30 minuten. Sommige visuele aura’s kunnen bestaan uit zigzaglijnen en knipperende lichten die een kaleidoscoop-achtig effect kunnen afgeven.

Onjuist uitgelijnde ogen

Als er anatomische of neurologische redenen zijn waardoor je ogen niet goed kunnen samenwerken, kun je strabismus (verkeerde uitlijning van de ogen) krijgen. Als je ogen niet goed zijn uitgelijnd, kun je dubbelzien en andere visuele stoornissen ervaren die de indruk van kaleidoscoopzicht kunnen wekken.

Traumatisch hersenletsel

Kaleidoscoopzicht is een van de vele visuele symptomen geassocieerd met traumatisch hersenletsel of TBI. Andere symptomen zijn wazig zien, lichtgevoeligheid, verlies van gezichtsveld en dubbelzien.

Netvliesschade

Het netvlies is de weefsel laag aan de achterkant van het oog die licht omzet naar signalen die de hersenen als beelden kunnen verwerken. Als dit weefsel beschadigd raakt, kan je plotselinge knipperende lichten, ontbrekende of vervormde gebieden en heldere of donkeren vlekken over je gezichtsveld opmerken. Schade aan het netvlies kan worden veroorzaakt door diabetische retinopathie, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, oogletsel en vele andere systemische en oog-gerelateerde ziekten.

Hallucinogene drugs

Hallucinogene drugs kunnen veranderen hoe de hersenen visuele informatie verwerken, wat leidt tot onverwachte en soms desoriënterende effecten. Visuele symptomen van hallucinogene drugs verdwijnen meestal zodra het medicijn het lichaam verlaat. In sommige gevallen kunnen ze echter dagen of weken na gebruik aanhouden.

Beroerte

Een beroerte treedt op wanneer bloedvaten geblokkeerd raken en een gebrek aan zuurstof veroorzaken naar delen van de hersenen. Als een beroerte optreedt in de occipitale kwab (het achterste deel van de hersenen, dat visuele informatie verwerkt), kan dit een plotseling begin van kaleidoscoopzicht veroorzaken. Dit kan verschijnen in de vorm van kronkelige lijnen, lichtflitsen en blinde vlekken. Dubbelzien, wazig zien, moeite met dieptebeoordeling en ontbrekende delen van het gezichtsveld kunnen ook het gevolg zijn van een beroerte. Een beroerte is een medisch noodgeval dat onmiddellijk aandacht vereist. Bel in dit geval altijd 112.

Symptomen van kaleidoscoopzicht 

De symptomen van kaleidoscoopzicht variëren van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Maar voor de meeste mensen is kaleidoscoopzicht het gevolg van migraine en heeft het de neiging om een of meer van de volgende zaken te omvatten:

 • Gebroken of korrelig zicht
 • Wazig zicht
 • Vervormd zicht
 • Visuele hallucinaties
 • Hoofdpijn en andere symptomen van migraine

De visuele aura’s van een migraine zijn tijdelijk en ingedeeld in drie categorieën:

 • Positieve visuele symptomen: hierbij zie je objecten die er niet echt zijn. Zigzaglijnen, stippen, sterren en vlekken die over het gezichtsveld bewegen, komen het meest voor.
 • Negatieve visuele symptomen: objecten lijken te ontbreken in het gezichtsveld. Voorbeelden hiervan zijn blinde vlekken, vervaging van kleuren en tijdelijke, gedeeltelijke of volledige blindheid.
 • Veranderde of vervormde visuele symptomen: ook bekend als perceptuele aura, objecten kunnen er vervormd uitzien of anderszins veranderd in grootte en waargenomen afstand. Dit kan worden omschreven als een gebroken of verbrijzelde versie van het verwachte beeld.

Kaleidoscoopzicht wordt beschouwd als een veranderd of vervormd visueel symptoom van migraine.

Wanneer raadpleeg je een oogarts?

Het is belangrijk om nieuwe of ongebruikelijke veranderingen in je gezichtsvermogen te herkennen, omdat dit symptomen kunnen zijn van ernstigere aandoeningen. Een plotseling begin van kaleidoscoopzicht kan een teken zijn van een onderliggende aandoening die behandeling nodig heeft. Mogelijke oorzaken kunnen variëren van goedaardig tot ernstig.

Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om professionele hulp te krijgen als je je zorgen maakt over medische problemen. Een oogarts kan onderzoek uitvoeren, je symptomen beoordelen en bepalen wat de beste manier van handelen is.

Let op de tekenen van een beroerte

Een beroerte is een medisch noodgeval dat onmiddellijk medische aandacht vereist. Je kunt de symptomen van een beroerte onthouden met behulp van GAST:

G: omlaag trekken van één kant van het gezicht

A: gevoelloosheid in één arm

S: onduidelijke spraak

T: tijd om 112 te bellen

Een snelle behandeling kan het risico op langdurige schade verminderen en de kansen op herstel verbeteren. Als je waarschuwingssignalen van een beroerte ervaart, bel dan 112 of ga naar de eerste hulp.

Hoe kaleidoscoopzicht te voorkomen 

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak, kan het moeilijk zijn om episodes van kaleidoscoopzicht te voorkomen door enkele eenvoudige veranderingen in je levensstijl toe te passen. Als je bijvoorbeeld regelmatig migraine hebt, kan je sommige aanvallen mogelijk voorkomen door profylactische medicijnen te nemen en bekende triggers te vermijden.

Om het risico op het ontwikkelen van tal van medische aandoeningen te verminderen, is het ook belangrijk om je bloeddruk en cholesterolgehalte te beheersen. Proactief en geïnformeerd blijven over de gezondheid van je ogen is de sleutel tot het in topvorm houden van je zicht.