Hoe werken gepolariseerde glazen?

Een gepolariseerde zonnebril verschilt van een ‘gewone’ zonnebril. Gepolariseerde glazen nemen namelijk ook de lichtschittering weg. Maar wat is lichtschittering eigenlijk? (Zon)licht komt neer op elk voorwerp of oppervlakte en wordt vervolgens deels geabsorbeerd en deels weerkaatst. Die weerkaatsing gebeurt zowel horizontaal als verticaal. Meestal hebben wij te maken met horizontale lichtreflectie, omdat we rechtop staan of zitten. Bijvoorbeeld wanneer we autorijden, naar water kijken, skiën of snowboarden. Een zonnebril met polariserende glazen bevat een speciale folie met een filter die horizontale reflectie absorbeert. Met andere woorden: in plaats van lichtvermindering, absorberen gepolariseerde zonnebrilglazen horizontaal licht. Dat kijkt in sommige situaties een stuk prettiger! 

Hoe herken je een gepolariseerde zonnebril?

Misschien heb je een zonnebril cadeau gekregen maar weet je niet of deze gepolariseerde glazen heeft. Je kunt gelukkig eenvoudig testen of een zonnebril gepolariseerd is of niet. Zoals gezegd, absorberen gepolariseerde glazen horizontaal licht. Kijk met je zonnebril naar een lichtschittering en draai je bril vervolgens in een hoek van 90° ten opzichte van het licht, bijvoorbeeld door achterover te leunen. Met een gepolariseerde zonnebril verandert de lichtintensiteit.

Je kunt de zonnebril ook testen door deze in een hoek van 45° ten opzichte van je mobiele telefoon te houden. Je mobiel straalt namelijk gepolariseerd licht uit onder diezelfde hoek. Als je je zonnebril afwisselend onder +45° en -45°  houdt, wordt het beeld bij een van die hoeken donkerder.

Gepolariseerde zonnebrillen bij Pearle

Wil jij een gepolariseerde zonnebril aanschaffen? Bij Pearle heb je keuze uit een ruim assortiment gepolariseerde zonnebrillen. Ben je op zoek naar een zonnebril op sterkte? Geen probleem, je kunt bij het bestellen van een zonnebril op sterkte voor de extra glasoptie gepolariseerde glazen kiezen. Twijfel jij nog of je wel of geen gepolariseerde zonnebril nodig hebt? Kom dan langs bij een Pearle winkel bij jou in de buurt. Daar geven we je graag advies over de zonnebril die het beste bij jouw wensen past.

Shop gepolariseerde zonnebrillen  Maak een afspraak