Kan je zwemmen met lenzen?

Het antwoord op de vraag of je met lenzen kunt zwemmen is nee. Zwemmen met lenzen is geen goed idee. In water bevinden zich enorm veel micro-organismen, schimmels, bacteriën en chemicaliën. Dit bevindt zich in zowel natuurwater, als chloor- en zoutwater zwembaden. Wanneer al deze kleine deeltjes tijdens het zwemmen op je lens terecht komen, kunnen je ogen gaan irriteren. In sommige gevallen kunnen ze oogontstekingen veroorzaken. Dit willen we natuurlijk niet.

Zwemmen met lenzen in kan zelfs erg gevaarlijk zijn. Het water waarin je zwemt, voornamelijk chloorwater, kan besmet zijn met een pseudomonas bacterie. Wanneer je deze bacterie in je oog krijgt, kan je in het ergste geval zelfs blind worden.

Zwemmen met zachte lenzen

Zachte lenzen absorberen veel water. Ze werken als het ware als een soort spons. Dit kan ervoor zorgen dat de lens van vorm verandert en dit zorgt voor een onprettig gevoel en wazig zicht. Omdat water door zachte lenzen makkelijker wordt geabsorbeerd dan door harde lenzen, is de kans op bacteriën en andere deeltjes die je niet in je lens wil, veel groter. 

Met zachte lenzen zwemmen in chloorwater, ook wel een zwembad, raden we ook af. Door het chloorwater kan de lens strakker op het oog komen te zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je je lens minder goed uit krijgt. Ook kan de lens sneller gaan irriteren en kun je daarom last krijgen van rode ogen

Zwemmen met harde lenzen

Harde lenzen zitten niet direct op het oog. Deze lenzen drijven op een laagje vocht, ook wel de traanfilm. Wanneer je gaat zwemmen met harde lenzen kan het voorkomen dat het water de lens doet losraken van dit traanfilm. Dit kan ervoor zorgen dat je de lens kwijt raakt. Dit willen we natuurlijk voorkomen, want harde lenzen zijn speciaal op maat voor jou gemaakt en erg prijzig.

Alternatieven voor zwemmen met lenzen

Wil je toch graag zwemmen, maar zie je niks zonder bril of lenzen? Dan hebben we twee alternatieven voor het zwemmen met lenzen:

  • Een duik- of zwembril op sterkte. Deze bril zorgt ervoor dat jij op en onder water nog steeds voorzien bent van goed zicht. Zo hoef je je nooit zorgen te maken over je lenzen wanneer je je op het water bevindt.
  • Een zonnebril op sterkte. Gebruik deze alleen wanneer je boven water bent, bijvoorbeeld tijdens het baantjes trekken. 

Wil je toch zwemmen met lenzen in?

Heb je geen alternatief en wil je toch gaan zwemmen met lenzen in? Ga dan voor daglenzen. Daglenzen vervang je elke dag en zo krijgen micro-organismen bijna geen kans om zich op de lenzen vast te zetten en te vermenigvuldigen.

We geven je graag wat tips voor het zwemmen met daglenzen:

Tip 1: Zwem niet te lang. Hoe langer je in het water bent, hoe meer kans op oogontstekingen en irritaties.

Tip 2: Doe als je klaar bent met zwemmen direct je lenzen uit en gooi ze weg.

Tip 3: Spoel je ogen goed met lenzenvloeistof.

Tip 4: Neem genoeg setjes daglenzen mee wanneer je op vakantie gaat of een dagje gaat zwemmen.

Hoewel deze tips goed kunnen helpen, kunnen je ogen nog steeds gaan irriteren of ontsteken wanneer je zwemt met daglenzen. Heb je na het zwemmen direct last van geïrriteerde ogen? Doe dan de aankomende paar uur geen nieuwe lenzen. Reinig je ogen nogmaals met lenzenvloeistof voordat je een nieuw setje in doet.

Veelgestelde vragen over zwemmen met lenzen 

Maak een afspraak en we adviseren je graag 

Heb je toch nog wat vragen over het dragen van lenzen tijdens het zwemmen of douchen, of ben je benieuwd welke lenzen het beste bij jou passen? Maak een afspraak en kom langs bij ons in de winkel. We helpen je graag verder.

 

Vind een winkel  Maak een afspraak