Een visus van 6/6

betekent dit dat bepaalde letters of vormen scherp lijken vanaf 6 meter afstand.

  • Als je een visus van 6/6 hebt, is je vertezicht scherp genoeg om als goed te worden beschouwd.
  • Als het tweede getal groter is dan 6, zullen sommige objecten er op een afstand wazig uitzien.

Als je last hebt van wazig zicht wat wordt veroorzaakt door een refractieafwijking, zal de opticien je waarschijnlijk een bril of contactlenzen voorschrijven om je zicht te corrigeren.

Kan mijn zicht beter zijn dan 6/6?

Ja. Als het tweede getal kleiner is dan 6, betekent dit dat je zicht beter is dan 6/6. Met andere woorden, je gezichtsvermogen is dan nog scherper dan dat van iemand met een normale gezichtsscherpte.

Waarom wordt de afstand van 6 meter gebruikt?

Je ogen zijn het meest ontspannen als ze gericht zijn op iets dat zich op 6 meter of meer bevindt. Vanaf dat punt hoeven je ogen niet hard te werken om zich aan te passen aan wat er te zien is. Op een afstand van 6 meter kan iemand met een normale gezichtsscherpte een goed verlicht object scherp en zonder moeite zien.

Wat is een visus van 20/20? 

Een visus van 20/20 en een visus van 6/6 zijn in principe hetzelfde. Ze vertegenwoordigen allebei een normale gezichtsscherpte in verschillende delen van de wereld. De term “visus van 20/20” is gebruikelijker in de Verenigde Staten, omdat Amerikaanse oogartsen hun metingen uitvoeren op een afstand van 20 voet in plaats van 6 meter.

Hier is een voorbeeld: 20/100

Als iemand een visus van 20/100 heeft, dan zij hij op een afstand van slechts 20 voet moeten staan om een object te zien dat er scherp uit zou moeten zien op een afstand van 100 voet. De meeste dingen zouden er voor deze persoon erg wazig uitzien.

Gezichtsscherptemetingen 

De meest gebruikelijke manier om de gezichtsscherpte te meten is met de Snellenkaart. Deze populaire oogkaart heeft meestal één grote letter bovenaan de kaart en verschillende rijen letters eronder. De grootte van de letters in elke rij wordt kleiner naarmate je op de kaart verder naar beneden gaat.

In sommige gevallen, als een persoon geen letters kan lezen, worden er vormen of rijen “tuimelende” willekeurige E’s gebruikt in plaats van verschillende letters.

Tijdens de meting bedek je één oog en lees je de letters op de snellenkaart totdat ze te wazig zijn om te lezen. Daarna herhaal je dit voor het andere oog. Daarna worden beide ogen tegelijkertijd getest. Je gezichtsscherpte wordt gemeten aan de hand van de laagste rij die je duidelijk kunt lezen vanaf 6 meter afstand.

Andere manieren om de gezichtsscherpte te meten

De Snellenkaart is niet de enige manier om de gezichtsscherpte te meten. Andere minder gebruikelijke kaarten en metingen zijn onder andere:

  • Kaart met willekeurige E’s: deze kaart lijkt op de Snellenkaart, maar bevat alleen de letter “E”. Elke “E” wordt gedraaid en de persoon geeft aan in welke richting de letters in elke rij wijzen.
  • LogMAR-kaart: Deze kaart lijkt ook op de Snellenkaart. Een duidelijk verschil is dat elke rij hetzelfde aantal letters bevat (vijf). Deze kaart wordt beschouwd als de standaard voor het meten van de gezichtsscherpte in onderzoeken.
  • Gezichtsscherptemetingen bij kinderen: bij baby’s of jonge kinderen kunnen verschillende eenvoudige oogmetingen voor kinderen worden uitgevoegd. Sommige van deze metingen maken gebruik van kaarten met plaatjes in plaats van één enkele kaart.

Opticiens kunnen tijdens een onderzoek ook een stenopeïsche opening gebruiken. Bij deze meting bedekt de patiënt het te onderzoeken ook met een plaatje met één of meer kleine gaatjes erin. Het andere oog wordt volledig bedekt. Door een patiënt door deze gaatjes naar een oogkaart te laten kijken, kan een arts bepalen of het verminderde gezichtsvermogen wordt veroorzaakt door een refractieafwijking.