Hoe wordt de snellenkaart gebruikt tijdens een oogmeting?

Het testen van de gezichtsscherpte is een vast onderdeel van een oogmeting. Je gezichtsvermogen controleren zal kunnen worden gedaan met behulp van de volgende stappen:

 1. Zet je bril af of doe je contactlenzen uit als je deze draagt
 2. Ga op 6 meter afstand van de kaart staan of zitten
 3. Bedek één oog en lees de letters hardop voor, beginnend bij de bovenste rij en dan verder naar beneden
 4. Stop wanneer je de letters niet meer duidelijk kan zien
 5. Herhaal stap 3 met je andere oog
 6. Herhaal stap 3 met beide ogen

Naast elke rij op de kaart staat een breuk. Als je de 6/6-rij kan lezen, betekent dit dat je hetzelfde kunt zien als iemand met een normaal gezichtsvermogen op 6 meter afstand. Je gezichtsscherpte wordt bepaald door de kleinste rij die je kunt lezen.

Mensen denken vaak dat een gezichtsscherpte van 6/6 betekent dat men perfect kan zien, maar het betekent eigenlijk dat je een normale gezichtsscherpte hebt. Het is belangrijk om te onthouden dat er andere factoren zijn die je zicht kunnen beïnvloeden, zoals:

 • Hoe goed je kleur kan zien
 • Hoe goed je ogen samenwerken
 • Hoe goed je ’s nachts kan zien
 • Hoe breed je gezichtsveld is.

6/6 of 20/20

De term voor normaal zicht in de Verenigde Staten is 20/20. Buiten de Verenigde Staten wordt 6/6 gebruikt om een normale gezichtsscherpte aan te geven. De getallen verschillen omdat patiënten in de Verenigde Staten tijdens de gezichtsscherptemeting 20 voet van de snellenkaart afstaan in plaats van 6 meter.

Andere oogkaarten

Naast de snellenkaart zijn er verschillende andere kaarten die opticiens kunnen gebruiken om de gezichtsscherpte van hun patiënten te meten. Dit zijn onder andere:

 • Kaart met willekeurige E’s: deze kaart lijkt op de Snellenkaart, maar bevat alleen de letter “E”. Elke “E” wordt gedraaid en de persoon geeft aan in welke richting de letters in elke rij wijzen. Deze oogkaart wordt vooral gebruikt bij kinderen en volwassenen die niet kunnen lezen of verbaal kunnen communiceren.
 • Jäger-kaart: deze kaart wordt gebruikt om het nabij zicht te testen en bestaat uit 11 korte alinea’s op een kaart. In tegenstelling tot de snellenkaart heeft de eerste (bovenste) alinea het kleinste lettertype en de laatste alinea het grootste lettertype. Patiënten houden de kaart ongeveer 35 centimeter van hun gezicht af tijdens de oogmeting.
 • Pediatrische oogkaart met LEA-symbolen: bij baby’s of jonge kinderen kunnen verschillende eenvoudige oogmetingen voor kinderen worden uitgevoegd. Sommige van deze metingen maken gebruik van kaarten met symbolen in plaats van één enkele kaart. Deze meting werkt vaak beter dan de snellenkaart voor het testen van kleuters.

Als je je gezichtsvermogen een tijd niet hebt laten controleren, is het waarschijnlijk tijd voor een oogmeting. Maak een afspraak bij een Pearle winkel bij jou in de buurt. Onze opticiens staan klaar om de gezondheid van jouw ogen te controleren en je gezichtsvermogen te testen, zodat jij altijd voorzien bent van scherp zicht.

Vind een winkel  Maak een afspraak