Wat is een chalazion?

Een chalazion is hard bultje aan de binnenkant van het ooglid dat meestal geen pijn doet. We noemen een chalazion ook wel een hagelkorreltje. Het bultje is enkele millimeters tot een centimeter groot en kan wel maanden blijven zitten. Meestal zit het bultje in het bovenste ooglid. Aan de binnenkant van het ooglid ziet een chalazion er grijs uit. Soms barst een hagelkorreltje vanzelf open. De inhoud die dan naar buiten vloeit, is wit en gelei-achtig. Een chalazion kan geen kwaad, maar het kan wel op je oog drukken, je zicht belemmeren en irritatie veroorzaken. 

Is een chalazion besmettelijk?

Nee, een chalazion is niet besmettelijk, behalve als het ontstoken raakt door bacteriën. 

Wat is het verschil tussen een chalazion en een hordeolum?

Een chalazion wordt nog wel eens verward met een hordeolum, een bultje op het ooglid dat meer op een puistje lijkt. Een hordeolum noemen we ook wel strontje. Wij zetten de verschillen tussen een chalazion en een strontje voor je op een rijtje:

 • Een chalazion is meestal niet rood, terwijl een strontje wel rood is. 

 • Een chalazion ziet er aan de binnenkant van het ooglid grijs uit, terwijl een strontje er aan de binnenkant van het ooglid geel uitziet. 

 • Een chalazion is meestal niet pijnlijk, terwijl een strontje vaak wel pijn doet. 

 • Een chalazion kan wel maanden blijven zitten, terwijl een strontje meestal binnen twee weken vanzelf verdwijnt. 

Wat is de oorzaak van een chalazion?

In het ooglid zitten talgkliertjes. Soms raakt zo’n kliertje verstopt en kan de talg niet meer naar buiten, waardoor het zich ophoopt. Zo ontstaat een hagelkorreltje. Een chalazion kan ontstoken raken door bacteriën. Het hagelkorreltje wordt dan rood en pijnlijk. De kans op het krijgen van een chalazion is groter als je een ooglidrandontsteking (blefaritis) of rosacea hebt. 

Hoe ziet de behandeling van een chalazion eruit?

Een hagelkorreltje hoeft in principe niet behandeld te worden, omdat het geen kwaad kan. In de helft van de gevallen verdwijnt een chalazion vanzelf binnen zes maanden. Als het bultje niet vanzelf weggaat, als het in de weg zit of als je het simpelweg niet mooi vindt, dan kan een chalazion behandeld worden door middel van een:

 • Kleine operatie. Via een klein sneetje aan de binnenkant van het ooglid wordt het korreltje verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. In 80% van de gevallen blijft het korreltje weg. Het nadeel van deze ingreep is dat je daarna niet mag autorijden, omdat je een oogverband krijgt. Na de behandeling heb je kans op pijn, bloedingen en littekenvorming. 

 • Injectie met ontstekingsremmers. Deze ingreep kan de huisarts zelf uitvoeren. Na de injectie duurt het meestal zo’n twee weken voordat de chalazion verdwijnt. In 60% van de gevallen blijft het korreltje weg na de injectie. Soms is na een tijdje een tweede injectie nodig. Na een tweede injectie blijft het korreltje in 80% van de gevallen weg. Het nadeel van deze behandelmethode is dat de huid rondom de injectie (soms blijvend) kan verkleuren. 

Een hagelkorreltje kan niet behandeld worden als het ontstoken is. Behandeling kan dan pas plaatsvinden als de ontsteking over is. 

Kun je een chalazion zelf verwijderen of behandelen?

Het is niet verstandig om een chalazion uit te knijpen. Zo vergroot je namelijk de kans dat de chalazion ontstoken raakt. Je kunt wel zelf een aantal dingen doen om de genezing van het hagelkorreltje te versnellen: 

 1. Leg een warm kompres op je ooglid. Maak een schoon washandje of wattenschijfje nat met warm water. Leg het washandje of wattenschijfje op je ooglid en laat het zo’n 10 tot 15 minuten liggen. Op die manier wordt de huid zachter, wat het masseren makkelijker maakt. 

 2. Masseer je ooglid. Was je handen met water en zeep. Sluit het oog waar het hagelkorreltje zit. Duw zachtjes op het bultje in de richting van de rand van het ooglid. Dit kun je met je vingers of met een schoon wattenstaafje doen. Masseer ongeveer 2 minuten. 

 3. Poets je oogleden. Vul een glas met lauw water. Je kunt eventueel wat milde shampoo toevoegen. Doop een schoon wattenstaafje in het water en wrijf het staafje heen en weer langs de rand van je ooglid totdat alle viezigheid weg is. Spoel daarna je ogen met lauw water. 

Herhaal bovenstaande stappen een paar keer per dag. 

Adviezen voor contactlensdragers

Draag je gewoonlijk contactlenzen? Dan kun je gewoon lenzen blijven dragen als je een hagelkorreltje hebt. Drukt het hagelkorreltje op je ooglid en zit je contactlens daardoor niet lekker? Draag dan tijdelijk een bril tot de chalazion helemaal over is. 

Raakt het hagelkorreltje ontstoken? Dan gelden de volgende adviezen:

Door deze adviezen op te volgen, voorkom je dat je jezelf opnieuw besmet door bacteriën die achterblijven op de lens, in de lenzenvloeistof of in het lenzenbewaardoosje. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je geen of weinig last hebt van het hagelkorreltje, dan hoef je niet naar de huisarts. Zelfs als het bultje maanden blijft zitten, maar je er geen last van hebt, hoef je niet naar de huisarts. 

Neem wel contact op met je huisarts:

 • Als het hagelkorreltje ontstoken raakt (het bultje is rood en pijnlijk).

 • Als je door het hagelkorreltje niet goed meer kunt zien.

 • Als je door het hagelkorreltje geen contactlenzen meer kunt dragen. 

 • Als je het hagelkorreltje niet mooi vindt en niet wil wachten tot het vanzelf verdwijnt. 

Kom langs in de winkel

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van jouw ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder.

Maak een afspraak Vind een winkel