Wat is het verschil tussen daglenzen en maandlenzen?

Daglenzen gebruik je één dag, maandlenzen een gehele maand. Daarnaast is het grootste verschil dat je maandlenzen iedere dag grondig moeten schoonmaken, terwijl je daglenzen na een dag dragen weggegooit. Je maakt maandlenzen schoon met lenzenvloeistof en bewaart de lenzen ‘s nachts in een lenshouder. Maandlenzen vervang je voor een nieuw setje nadat je ze een maand lang gedragen hebt. Bij daglenzen pak je iedere dag een ‘schoon’ setje daglenzen, dat je opnieuw een dag gebruikt.

Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van daglenzen en maandlenzen. Naast daglenzen en maandlenzen bestaan er ook weeklenzen, die je gedurende één week (weeklenzen) of twee weken (tweewekelijkse lenzen) draagt. De eigenschappen van die lenzen zitten tussen die van dag- en maandlenzen in. 

Wat is duurder: daglenzen of maandlenzen?

Als je iedere dag lenzen draagt, is het goedkoper om maandlenzen te dragen. De kosten voor de lenzenvloeistof zijn hierbij opgeteld. Wissel je het dragen van een bril en lenzen graag af, of draag je je lenzen bijvoorbeeld alleen tijdens het sporten? Dan zijn maandlenzen juist duurder, omdat ze na een maand niet meer te gebruiken zijn. Een nieuw setje daglenzen open je wanneer je wilt, dus gaan veel langer mee. 

Bij Pearle koop je daglenzen al vanaf €20 euro per maand, dat komt neer op €0,66 per dag. Maandlenzen koop je bij ons vanaf €7,50 per maand. Bepaal hoe vaak jij je lenzen per maand draagt, en wat de goedkoopste optie is voor jou. 

Welke lenzen zijn populairder: daglenzen of maandlenzen?

Wereldwijd worden daglenzen steeds populairder, ook in Nederland. Ze laten namelijk voldoende zuurstof door en de lens wordt minder snel vuil. Op de lange termijn is de daglens minder belastend voor het oog, omdat er elke dag een schone, nieuwe lens op het oog geplaatst wordt. 

Een maandlens gaat steeds minder zuurstof doorlaten naarmate de lens ouder wordt (ondanks de noodzakelijke, dagelijkse reiniging). Toch zijn maandlenzen nog steeds verreweg de meest verkochte lenzen in Nederland. Reden hiervoor is (voornamelijk) het kostenplaatje: maandlenzen zijn namelijk goedkoper dan daglenzen.

In het buitenland worden steeds vaker meer daglenzen dan maandlenzen verkocht. Deze trend zie je in landen als Noorwegen, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. 

Daglenzen versus maandlenzen: welke kun je beter kiezen?

Hierboven noemden we al één van de verschillen tussen dag- en maandlenzen: de mate van onderhoud. Maar er zijn nog veel meer verschillende voordelen en nadelen te noemen voor het gebruik van daglenzen en maandlenzen. Hieronder sommen we ze voor je op, zodat je eenvoudig kunt bepalen voor welke lenzen jij kiest.

De nadelen van daglenzen

Nadelen van daglenzen zijn:

  • Als je iedere dag lenzen draagt, zijn daglenzen duurder dan maandlenzen. Je gebruikt namelijk iedere dag een nieuw setje, en ieder paar daglenzen wordt apart verpakt. Daarom vallen ze uiteindelijk duurder uit dan week- of maandlenzen.
  • Daglenzen kunnen eerder scheuren dan maandlenzen. Dit komt doordat ze dunner zijn. Wees daarom voorzichtig met het inbrengen van je daglenzen. Is je lens gescheurd, gooi deze dan meteen weg. Laat je ze toch in, dan kun je last krijgen van geïrriteerde ogen of een ontstoken oog

De voordelen en nadelen van maandlenzen

Voordelen van maandlenzen zijn:

  • Maandlenzen zijn goedkoper dan daglenzen als je iedere dag lenzen draagt. Ook wanneer we de kosten van lenzenvloeistof bij het totaal rekenen, zijn maandlenzen nog steeds goedkoper dan daglenzen.
  • Maandlenzen zijn beter voor het milieu. Ze zitten namelijk niet apart verpakt, zoals daglenzen. Je gooit maandelijks dus veel minder plastic afval weg bij het gebruik van maandlenzen. 
  • Maandlenzen scheuren minder snel dan daglenzen. Ze zijn namelijk iets dikker.

De nadelen van maandlenzen zijn gelijk aan de voordelen van daglenzen. Die lees je hierboven.

Overstappen van daglenzen naar maandlenzen (of andersom)

Denk je erover na om over te stappen van daglenzen naar maandlenzen, of andersom? Maak dan een afspraak met een contactlensspecialist. Hij of zij checkt voor je of het mogelijk (en verstandig) is om over te stappen op basis van jouw voorschrift en ogen. Doe meteen een oogtest wanneer je er bent. Zo weet je zeker dat jouw meetgegeven weer helemaal up-to-date zijn. 

Probeer je nieuwe lenzen uit met proeflenzen van Pearle

Bij Pearle heb je de mogelijkheid om jouw nieuwe lenzen eerst uit te proberen, voordat je ze aanschaft. Dat is vooral handig wanneer je van daglenzen naar maandlenzen overstapt, in verband met de kosten. Op onze pagina over proeflenzen lees je alles wat je moet weten over deze actie. Draag je voor het eerst lenzen? Lees dan ook eens onze tips bij het dragen van lenzen voor de eerste keer