Hoe herken je droge ogen door lenzen?

Droge ogen door lenzen kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Tranende ogen
 • Rode ogen
 • Wazig zicht
 • Geïrriteerde en/of gevoelige ogen
 • Het gevoel hebben dat er 'iets' in je oog zit

Je kunt last hebben van een van deze klachten, maar ook meerdere klachten tegelijkertijd ervaren. De ernst van de symptomen verschilt van persoon tot persoon, variërend van milde klachten tot meer ernstige klachten. Meestal nemen de klachten toe aan het einde van de dag, omdat de traanproductie dan minder wordt. Soms voelen de droge ogen zo vervelend aan dat er niks anders opzit dan het uitdoen van je contactlenzen. 

Hoe kun je droge ogen door lenzen voorkomen? 

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om droge ogen door lenzen te voorkomen:

 1. Draag lenzen nooit langer dan aanbevolen. Bekijk de gebruiksaanwijzing van je contactlenzen voor de aanbevolen draagduur. Draag daglenzen hoe dan ook nooit langer dan één dag, weeklenzen nooit langer dan één week en maandlenzen nooit langer dan één maand. 

 2. Reinig de lenzen iedere dag op de juiste manier. Lees hier hoe je je lenzen goed schoonmaakt in 3 stappen. Vind je het lastig om je lenzen goed schoon te houden, of schiet het er te vaak bij in? Stap dan over van maandlenzen naar daglenzen. Daglenzen gooi je aan het einde van de dag weg, de volgende dag gebruik je een nieuw setje. 

 3. Gebruik de juiste lenzenvloeistof om de lenzen mee te reinigen. Er zijn diverse soorten lenzenvloeistoffen te koop, met elk unieke eigenschappen. Kies voor een lenzenvloeistof die geschikt is voor jouw lenzen, en die je lenzen goed hydrateert gedurende de dag. Maak voor advies een afspraak bij een winkel in de buurt. Onze contactlensspecialisten helpen je daar graag verder.

 4. Vervang versleten of beschadigde lenzen direct. Ook als de draagtijd nog niet is verstreken. Versleten of beschadigde contactlenzen drogen namelijk sneller uit, wat de kans op droge ogen vergroot.

Wat te doen tegen droge ogen door lenzen?

Heb je er alles aan gedaan om droge ogen te voorkomen tijdens het dragen van lenzen, maar lijkt niets te helpen? Dit kunnen de oplossingen zijn voor jouw droge ogen:

 1. Wissel contactlenzen wat vaker af met een bril. Op deze manier geef je je ogen meer rust en verklein je de kans op irritaties en droge ogen. 

 2. Stap over op andere lenzen, bijvoorbeeld silicone hydrogel lenzen. Deze lenzen laten veel zuurstof door, waardoor je ogen gehydrateerd blijven gedurende de hele dag. 

 3. Stap over op andere lenzenvloeistof, bijvoorbeeld een lenzenvloeistof speciaal voor droge ogen. Kom langs in de winkel voor advies over de juiste lenzenvloeistof. 

 4. Gebruik oogdruppels of kunsttranen om je lenzen de hele dag vochtig te houden. Raadpleeg voor gebruik eerst een arts of contactlensspecialist.  

 5. Vermijd situaties die de kans op droge ogen vergroten. Denk aan ruimtes met airconditioning of warmteblazers, plaatsen waar wordt gerookt en plekken waar het erg winderig is. Moet je toch op zo’n plek zijn, draag die dag dan een bril in plaats van lenzen. Of stap tijdelijk van maandlenzen over op daglenzen. Daarmee heb je minder kans op vuil(ophopingen) op je lenzen.

Helpen deze tips niet genoeg, maak je je zorgen of worden de klachten erger? Raadpleeg dan je huisarts. Op onze pagina over droge ogen lees je in welke gevallen je nog meer altijd langs de huisarts moet gaan.