Wat is eiwitaanslag op lenzen?

Je ogen scheiden eiwitten uit. Door met je ogen te knipperen maak je je ogen schoon en ruim je de eiwitten op. Draag jij contactlenzen, dan kunnen deze eiwitten zich gaan hechten aan je lenzen. Hierdoor ontstaat er aanslag op je lenzen, ook wel eiwitaanslag of eiwitafzetting genoemd. De eiwitafscheiding uit je oog kan op ten duur wazig zicht, irritaties en/of een oncomfortabel gevoel in je ogen veroorzaken tijdens het dragen van lezen.

Hoe ziet eiwitaanslag op lenzen eruit?

De aanslag op je lenzen bestaat uit een laagje lichaamseigen eiwitten. Je herkent eiwitaanslag aan een witte of troebele waas op het oppervlak van de lens of een wit puntje op je lens dat eruit ziet als een zandkorrel. Het kan zowel bij zachte als harde lenzen voorkomen. Twijfel je of er eiwitaanslag op je lenzen zit? Kom dan langs bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt. Daar kan een contactlensspecialist met je meekijken en vaststellen wat er aan de hand is.

Hoe verwijder je eiwitaanslag op lenzen?

Je ogen scheiden van nature eiwitten uit. Er zitten dan ook altijd eiwitten in je ogen. Om eiwitaanslag te voorkomen, is het daarom belangrijk om je lenzen iedere dag grondig schoon te maken. Maak je ze niet goed schoon, dan kunnen deze eiwitten resulteren in een eiwitaanslag die op je lenzen blijft zitten. Zit er eenmaal eiwitaanslag op je lenzen, dan is dit moeilijk schoon te maken of te verwijderen. 

Ga daarom iedere dag hygiënisch om met je lenzen om eiwitaanslag te voorkomen. Heb je vaak last van eiwitaanslag op lenzen, dan is het ook een mogelijkheid om over te stappen op daglenzen. Deze lenzen draag je slechts één dag en gooi je daarna weg. 

Hoe kun je eiwitaanslag op lenzen voorkomen?

Om eiwitaanslag op je lenzen te voorkomen, is het belangrijk om je contactlenzen iedere dag en na elk gebruik goed schoon te maken. Lees hoe je in drie eenvoudige stappen zorgvuldig je lenzen schoonmaakt. Zorg dat je bij het schoonmaken en bewaren van de lenzen de juiste lenzenvloeistof gebruikt. Dat is een lenzenvloeistof die geschikt is voor jouw ogen en het type lenzen dat je draagt. Ontdek welke lenzenvloeistof geschikt is voor jou.

Vergeet daarnaast niet om je lenzenbakje regelmatig te vervangen. Naast het grondig schoonmaken van je lenzen is het belangrijk dat je jouw contactlenzen niet langer draagt dan in de instructies is aangegeven. Lees hier meer over hoe lang je je lenzen mag dragen

Kom langs voor een contactlenscontrole

Zie je wazig met je lenzen en twijfel je of er eiwitaanslag op je lenzen zit? Of wil je hier graag deskundig advies over? Maak dan een afspraak voor een contactlenscontrole bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt. Tijdens deze afspraak controleren we je lenzen op eiwitaanslag en helpen we je graag verder bij alle vragen over eiwitafzetting in je oog in combinatie met lenzen. Lees ook eens de rest van onze artikelen over lenzen.