Wat is de oorzaak van wazig zien door lenzen?

Of je nu voor het eerst lenzen draagt of al een lange tijd lensdragend bent: wazig zien met je contactlenzen kan iedereen overkomen. Het kan voorkomen bij zowel zachte als harde lenzen en bij zowel één oog als beide ogen. Wil je zo snel mogelijk van je wazige zicht af? Begrijpelijk. Om de juiste oplossing te vinden, moeten we wel eerst ontdekken wat de oorzaak is. 

Mogelijke oorzaken van slecht zien met lenzen zijn:

 • Onjuiste sterkte: is je zicht geleidelijk wazig geworden? Dan kan het zijn dat je sterkte is veranderd en je contactlenzen draagt met de verkeerde sterkte. Hierdoor lukt het niet om scherp te stellen en zie je wazig.  
 • Vuil op je lens: het is onvermijdelijk dat er af en toe wat vuil in je oog terecht komt. Vuil kan op of onder je lens terechtkomen en wazig zicht veroorzaken. 
 • Eiwitaanslag op je lens: je ogen scheiden eiwitten uit die op je contactlenzen terecht kunnen komen. Maak jij je zachte of harde lenzen niet na elk gebruik schoon? Of maak je ze niet op de juiste manier schoon? Dan kunnen deze eiwitten zich aan je contactlenzen hechten. Dit resulteert in  eiwitaanslag op je lenzen. Deze aanslag kan onder andere wazig zicht en irritaties aan je oog veroorzaken.
 • Een beschadigde contactlens: een beschadiging aan je contactlens, zoals een scheurtje in de lens, kan je zicht belemmeren. 
 • Droge ogen: bij droge ogen produceren je ogen te weinig traanvocht, verdampt het vocht in je ogen te snel of is de kwaliteit van je traanvocht niet goed genoeg. Als je last hebt van droge ogen, dan worden je contactlenzen dus onvoldoende gehydrateerd. Hierdoor drogen je lenzen uit en kan je zicht wazig worden. 
 • Het te lang dragen van contactlenzen: hoe langer je lenzen draagt, hoe droger ze worden en hoe meer vuil en eiwitten zich aan de lenzen hechten. Hierdoor kan het te lang dragen van je contactlenzen ervoor zorgen dat je wazig ziet. 
 • Zwangerschap: misschien denk je hier niet als eerste aan, maar ook zwangerschap kan invloed hebben op je zicht. Door de verandering in je hormoonhuishouding en bloedsomloop kun je onder andere last krijgen van droge ogen, hoge bloeddruk en bloedarmoede. Deze klachten kunnen wazig zicht tot gevolg hebben. 
 • Eerste keer multifocale lenzen dragen: Ga je voor het eerst multifocale lenzen dragen? Dan kan dat even wennen zijn en wazig zicht veroorzaken. Multifocale lenzen bevatten namelijk meerdere sterktes die vloeiend in elkaar overlopen, zodat je zowel van dichtbij als veraf scherp ziet. Doordat je in het begin even moet wennen aan de verschillende sterktes in één lens, kun je de eerste paar dagen wazig zien. 

Heb jij ook zonder het dragen van je lenzen last van wazig zicht? Lees dan meer over wazig zien in het algemeen.

Wat kun je doen bij wazig zicht door lenzen?

Voor de behandeling van wazig zien door lenzen is er niet één duidelijke oplossing. Elke oorzaak vraagt namelijk om een andere aanpak. We hebben de mogelijke behandelingen voor wazig zien door lenzen per oorzaak voor je op een rijtje gezet:

 • Onjuiste sterkte: heb je het idee dat de sterkte van je lenzen niet meer correct is? Maak dan een afspraak voor een contactlenscontrole. Wij raden aan om elk half jaar je ogen en contactlenzen te laten controleren. 
 • Vuil op je lens: als er een vuiltje op je lens zit, kun je het beste je contactlens uitdoen en schoonmaken met lenzenvloeistof. Draag je make-up? Zorg dan dat je eerst je lenzen indoet, voordat je make-up op doet. Zo voorkom je vuil onder je contactlenzen. 
 • Eiwitaanslag op je lens: om eiwitaanslag op je lenzen te voorkomen, is het belangrijk om elke dag je lenzen goed schoon te maken. Zo verwijder je de eiwitten van je lenzen en voorkom je dat het aanslag wordt. Volg onze instructies voor het schoonmaken van lenzen in drie eenvoudige stappen. 
 • Een beschadigde contactlens: zit er een klein scheurtje in je lens? Of is er een stukje uit je lens? Gooi de beschadigde contactlens dan direct weg en doe een nieuwe in. 
 • Droge ogen: het is belangrijk dat je ogen en lenzen vochtig blijven. Lees onze tips bij droge ogen.  
 • Het te lang dragen van contactlenzen: volg de geadviseerde draagduur van jouw lenzen op en wissel jouw contactlenzen af met een bril. Lees hier hoe lang je jouw lenzen mag dragen.  
 • Zwangerschap: wazig zicht door zwangerschapsklachten verdwijnt vaak weer na de zwangerschap. We adviseren je wel om contact op te nemen met je huisarts om de onderliggende oorzaak te achterhalen. 
 • Eerste keer multifocale lenzen dragen: het kan even duren voordat je gewend bent aan multifocale lenzen. Afhankelijk van de leeftijd waarop je begint met multifocale lenzen, duurt het een paar dagen (start vanaf leeftijd 40-43) tot een paar weken (start op oudere leeftijd) voordat je ogen gewend zijn. Kun je er niet aan wennen en verdwijnt het wazig zicht niet? Dan adviseren we om langs te komen bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt. Daar kijken we samen wat de oorzaak van het wazige zicht is en hoe we het kunnen oplossen.

Kom langs voor een contactlenscontrole

Zie jij wazig met je lenzen? En weet je niet zeker wat de oorzaak is of wil je graag advies om weer scherp te zien met je contactlenzen? Maak dan een afspraak bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt en kom langs voor een contactlenscontrole. Tijdens deze controle kijkt onze contactlensspecialist naar de conditie van je ogen en of de sterkte van je lenzen nog correct is. Heb je andere vragen over lenzen? Lees alles wat je moet weten over contactlenzen. Toch nog een vraag? Dan staan we graag voor je klaar in de in winkel.