Waarom hebben je ogen zuurstof nodig?

Het hoornvlies vormt een beschermende laag tussen je oog en de buitenwereld. Het hoornvlies is transparant, omdat je er doorheen kijkt. Het hoornvlies bevat dus geen bloedvaatjes die zuurstof aanvoeren en CO₂ weer afvoeren. Het aanvoeren van zuurstof gebeurt via het traanvocht. Het traanvocht haalt zuurstof weer uit de buitenlucht. Het afvoeren van CO₂ en afvalstoffen gebeurt ook via het traanvocht, maar dan precies andersom. 

Contactlenzen belemmeren het contact van het traanvocht met de buitenlucht. Hierdoor krijgen je ogen niet genoeg zuurstof, wat voor irritatie en droge ogen zorgt. Bij langdurig zuurstoftekort wordt je oog troebel en bestaat er kans op blijvende schade. Lees hier onze tips bij droge ogen door lenzen

Het belang van traanvocht 

Om het traanvocht zowel met de buitenlucht als met het hoornvlies in contact te houden, moet het traanvocht gemakkelijk door en om de lens kunnen vloeien of de zuurstof moet gemakkelijk het traanvocht achter de lens kunnen bereiken. Het liefst gebeurt dit allebei. 

Als je gewone lenzen gemaakt van hydrogel draagt, dan komt het traanvocht niet in contact met de buitenlucht. Het vocht in de lenzen zorgt dan voor de aanvoer van zuurstof. Zuurstofdoorlatende lenzen zorgen ervoor dat het traanvocht wél in contact komt met de buitenlucht.