Verschil tussen harde en zachte lenzen

Harde en zachte lenzen hebben verschillende eigenschappen, omdat ze van verschillende materialen gemaakt zijn. Harde lenzen zijn vormvast en buigen dus niet. Ze worden op maat gemaakt en kunnen jaren meegaan. Zachte lenzen zijn niet vormvast en buigen wel mee. Je koopt ze voorverpakt bij de opticien en je vervangt ze regelmatig. Dit zijn kortweg de grootste verschillen. Voor een uitgebreide versie en de voor- en nadelen lees je hieronder verder.

Voor- en nadelen van harde lenzen

Harde lenzen worden ook wel vormstabiele lenzen genoemd. In tegenstelling tot zachte lenzen zijn harde lenzen onbuigzaam. Van oudsher werden ze van glas gemaakt, maar dat is allang niet meer het geval. Vandaag de dag zijn harde lenzen gemaakt van polymethylmethacrylaat (PMMA). Dit is een duurzaam materiaal en wordt speciaal gevormd naar de vorm van je oog. Harde lenzen worden op maat gemaakt en zijn daarom alleen verkrijgbaar bij de opticien, je koopt ze niet online. 
Omdat harde lenzen op maat worden gemaakt zijn ze verkrijgbaar voor meer oogafwijkingen dan zachte lenzen. Ze zijn dus vaak de oplossing voor mensen met een bijzondere oogafwijking of een erg hoge of lage sterkte. De juiste zachte lenzen zijn voor sommige mensen simpelweg niet beschikbaar.

Voor- en nadelen van zachte lenzen

Zachte lenzen zijn in tegenstelling tot harde lenzen wel buigzaam. Ze vormen zich hierdoor naar de vorm van je ogen. Een ander groot verschil met harde lenzen is het watergehalte in zachte lenzen. Het materiaal van zachte lenzen is zo gemaakt dat het water opneemt. Als je een lens in hebt, absorbeert het je traanvocht waardoor de lens soepel en zacht wordt. Zachte lenzen worden veelal gemaakt van hydrogel of van silicone hydrogel. 

Zachte lenzen worden niet op maat gemaakt, maar koop je voorverpakt. Ze zijn in veel maten en soorten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan dag- en maandlenzen. Lees in ons andere artikel het verschil en de voor- en nadelen tussen dag- en maandlenzen

Harde of zachte lenzen?

Welk type lens je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Zachte lenzen worden in Nederland meer gedragen dan harde lenzen. Ze hebben een hoog draagcomfort, zijn breed verkrijgbaar en makkelijk in gebruik. Daar tegenover staat dat harde lenzen langer meegaan en dus goedkoper zijn. Verder bieden ze scherper zicht en zijn ze verkrijgbaar voor vrijwel iedere oogafwijking. 

Naast harde en zachte lenzen zijn er nog meer soorten verkrijgbaar. Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Kijk dan eens op ons artikel over de verschillende soorten lenzen en maak de test. Je vindt dit en vele andere artikelen op onze alles over lenzen pagina. Hier vind je de antwoorden op al je vragen zoals hoe contactlenzen werken en wat zijn de beste lenzen voor droge ogen.

Voor persoonlijk advies nodigen we je uit om langs te komen bij een Pearle opticien bij jou in de buurt. Onze contactlensspecialisten staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.