Kun je hoofdpijn krijgen door lenzen?

Ja, contactlenzen kunnen in sommige gevallen de oorzaak zijn van hoofdpijn. Vaak komt dit doordat niet de juiste lenzen worden gedragen. Denk hierbij aan de verkeerde sterkte lenzen of lenzen die niet corrigeren voor een oogafwijking zoals astigmatisme. Er zijn ook andere mogelijke oorzaken, wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Oorzaken van hoofdpijn door lenzen

  • Contactlenzen met een verkeerde sterkte zorgen ervoor dat je ogen onnodig veel inspanning moeten leveren om scherp te zien. Deze extra inspanning kan leiden tot vermoeide ogen en hoofdpijn. 

  • Presbyopie, ofwel ouderdomsverziendheid, is een bekend fenomeen. Na de leeftijd van 40 gaat het zicht op de korte afstand achteruit en worden kleine letters moeilijker om te lezen. Dit gebeurt soms zonder dat je het doorhebt, waardoor de lenzen die je draagt niet meer de juiste sterkte zijn. Presbyopie kan op deze manier indirect leiden tot hoofdpijn.

  • Astigmatisme is de medische term voor de mogelijke afwijking in het hoornvlies van je ogen, hierbij heb je zowel dichtbij als veraf moeite met scherp zien. Torische contactlenzen zijn, in tegenstelling tot sferische lenzen, speciaal ontworpen om deze afwijking te corrigeren. Niet alleen doordat er twee sterktes zijn verwerkt in torische lenzen, maar ook door de aangepaste vorm van de contactlens. Heb jij astigmatisme en draag je geen of niet het juiste paar torische lenzen? Dit kan zorgen voor hoofdpijn.

  • Droge ogen bij het dragen van lenzen komt helaas vaker voor dan we willen. Heb je hier last van? Dan kun je last krijgen van geïrriteerde, branderige of jeukende ogen, wat een mogelijke oorzaak is van je hoofdpijn.

  • Wennen aan lenzen is iets waar iedere lenzendrager aan moet geloven. De wenperiode en mogelijk bijkomende klachten verdwijnen gelukkig met de tijd.

Wat te doen tegen hoofdpijn door lenzen?

De oorzaken die kunnen leiden tot hoofdpijn door het dragen van lenzen zijn vaak makkelijk op te lossen. Lees hier onze tips over wat jij kunt doen om hoofdpijn door lenzen in de toekomst te voorkomen: 

  • Het dragen van verkeerde lenzen, of het nu ligt aan de sterkte of een oogafwijking, kan verholpen worden door het doen van een contactlensmeting of contactlenscontrole. Tijdens de meting zal een van onze contactlensspecialisten je ogen opnieuw meten. Zo ben jij ervan verzekerd dat je weer de juiste lenzen draagt. Maak hiervoor gemakkelijk online een afspraak bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt.

  • Heb je last van droge ogen en daardoor ook hoofdpijn? Dan zijn er meerdere mogelijke oplossingen die jouw klachten kunnen verhelpen. Lees ons artikel over tips voor droge ogen door lenzen voor mogelijke oplossingen. 

  • Ben je beginnend lenzendrager en nog niet helemaal gewend aan je lenzen? Geef je ogen dan de tijd die ze nodig hebben. Voor meer tips voor beginnende lenzendragers raden we je aan ons artikel over het wennen aan lenzen te lezen. Neem ook eens een kijkje op onze overzichtspagina waar alles staat over lenzen.

Houdt jouw hoofdpijn aan of kom je er niet achter waar jouw hoofdpijn door komt? Dan adviseren we je om een afspraak te maken met de huisarts of de opticien.