Lenzen speciaal voor kinderen

Heeft jouw kind een simpele oogafwijking en geen speciale lenzen nodig? Dan kan je kind standaard dag- of maandlenzen dragen. Dit zijn de contactlenzen die zowel door een kind als door volwassenen gedragen kunnen worden.

Twijfel je of je kind een bril of lenzen nodig heeft? Of weet je nog niet wat de oogafwijking van je kind is? Kom dan langs voor een oogmeting voor kinderen.

  • Is je kind ouder dan 12 jaar? Dan kan hij/zij terecht bij een opticien van Pearle.
  • Is je kind tussen de 8 en 12 jaar? Dan kan hij/zij de ogen op laten meten bij een optometrist van Pearle.
  • Is je kind jonger dan 8 jaar? Dan verwijzen we je graag door naar een oogarts.

Vanaf welke leeftijd mag een kind lenzen dragen?

Je kind heeft een oogafwijking en ervaart ongemakken tijdens het dragen van een bril. Dan vraag je je vast af: vanaf welke leeftijd mag je lenzen? Er is in principe geen minimum leeftijd waarop kinderen lenzen mogen dragen. Het ene kind begint al met lenzen dragen rond een leeftijd van 8 jaar, en de ander pas rond de leeftijd van 15 jaar. Wel is het belangrijk om te kijken of het kind verantwoord en op een hygiënische manier met de contactlenzen om kan gaan. Dit kan natuurlijk ook altijd met behulp van ouders. Het is bij contactlenzen namelijk belangrijk dat ze goed worden schoongemaakt. Zo voorkom je irritaties en verdere complicaties. Naast het schoonmaken van de contactlenzen is het ook belangrijk om regelmatig het lenzendoosje te reinigen.

Bij Pearle meten we in onze winkels vanaf 12 jaar contactlenzen aan. Is je kind jonger dan 12 jaar? Dan verwijzen we eerst door naar een oogarts. De oogarts zal dan eerst een check doen.

Wanneer is je kind klaar voor lenzen?

Of je kind contactlenzen mag dragen hangt af van de volgende factoren:

  • De mate van zelfstandigheid van je kind;
  • Of je kind er hygiënisch mee om kan gaan;
  • Of de ogen van je kind lenzen kunnen verdragen.

Kan je kind hygiënisch met lenzen omgaan?

Het is belangrijk om hygiënisch met contactlenzen om te gaan om ontstekingen te voorkomen. Zo moeten maandlenzen elke dag goed schoongemaakt worden en op de juiste manier bewaard worden.

Is je kind zelfstandig genoeg?

Daarnaast moet een kind zelfstandig genoeg zijn (al dan niet met behulp van ouders) om de lenzen elke dag op de juiste manier in en uit te doen. Om de zelfstandigheid van je kind na te gaan, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Pakt je kind zelfstandig zijn/haar spullen in voordat de schooldag begint?
  • Poetst je kind zelfstandig zijn/haar tanden?
  • Maakt je kind zelfstandig zijn/haar huiswerk?

Is het dragen van lenzen mogelijk?

Ook is het noodzakelijk dat de ogen van je kind contactlenzen kunnen verdragen. Daarom is het belangrijk dat een contactlensspecialist de gezondheid van de ogen van je kind controleert en bekijkt of het dragen van lenzen mogelijk is. Wil je kind graag contactlenzen dragen? Maak dan een afspraak bij een Pearle Opticiens bij jou in buurt. Samen met jou en je kind bespreken onze specialisten graag de mogelijkheden.

De voordelen van lenzen voor kinderen

Net zoals dat het dragen van lenzen voordelen kan hebben voor volwassenen, kan het dragen van contactlenzen ook voordelen hebben voor je kind. Er hangen veel voordelen aan het dragen van contactlenzen, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

De nadelen van lenzen voor kinderen

Het dragen van contactlenzen kan voor kinderen ook een aantal nadelen hebben ten opzichte van een bril.